Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 383 návštěvníků)

VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

0.0
VÁNOČKA - MÁSLOVÁ, SLAĎOUČKÁ - s opravdu podrobným popisem i návodem na pletení

Potřebné ingredience

600g hl.mouky,200g polohr.mouky,160g másla,3 vanil.cukry,200g cukr krystal,kvasnice - kostička,200ml mléka,3 vejce,3 žloutky,umělé sladidlo -26ksnebo místo něj 80g cukru,trochu soli,citr.kůra,rozinky a mandle.

Postup přípravy

Vše je uvedeno v podrobném popisu,
Smazat recept

Do hrnečku si dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, zamícháme, přidáme rozdrobené kvasnice, mírně poprášíme hladkou moukou.

Mezitím co čekáme na kvasnice než vykynou, dáme si do mísy ostatní suroviny, jako je mouka, cukr, popřípadě umělé sladidlo či více cukru, když nechcete dávat umělé sladidlo, dále citronovou kůru z dobře omytého citronu.

Také přidáme vejce a rozehřátý tuk (ne příliš horký!)

Mezitím nám kvasnice pěkně "naběhly", takže je přidáme do mísy k ostatním surovinám a nalejeme část zbylého mléka. Je možnost, že buď dáte celé množství mléka a budete přidávat nepatrně mouku a nebo budete pracovat s daným množství mouky a mléko budete dolejvat postupně. Záleží jen na Vás, jaký způsob si vyberete. Každá mouka je prostě jinačí a úplně přesně na gram to napsat nejde tak, aby těsto bylo O.K.

Těsto pěkně vymícháme.

Pak přidáme rozinky, mandle a zase pěkně zamícháme. V žádném případě si nepřidávejte ořechy, jelikož jednou jsem byla také tak aktivní, chtěla jsem to mít zvláště dobré, ale těsto při pečení po ořechách zčernalo. TĚSTO JE SPRÁVNÉ KONZISTENCE VE CHVÍLI, KDY SE NELEPÍ NA MÍSU!!! Takže pokud tak není, přidejte trošku mouky.

Když máme opět pěkně zamícháno, mírně poprášíme moukou, přikryjeme mísu utěrkou a dáme na teplé místo, kde nám vánočka bude pěkně dlouho kynout. Když chvátám (a to je pravidelně, jelikož peču vánočku na Štědrý den), pomáhám těstu k řádnému vykynutí tím, že jí dám do trouby, pustím "horkovzduch" a dám teplotu na minimum. Chvíli nechám zapnuté, pak vypnu a tak to střídám.

Nakonec těsto přeci jenom vykyne.

Tak konečně se dostávám k tomu, že popíši postup pletení vánočky. Tak těsto vyklopíme na vál (já dávám jen na desku kuch. linky), znovu propracujeme a rozdělíme ho na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme prameny.

JAK NA ČTYŘI PRUHY? A tedy spodní část vánočky? Vezmeme si 4 uválené pruhy. Levou rukou přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí. Pravou rukou naopak pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce. Když to takto čtete, možná se to zdá složité, ale při pletení v reálu to jde pomalu samo. Ale přesto návod na začátek mám vždy u sebe o:))))))

.A zde je již podle výše uvedeného upletený spodní díl vánočky.

.Další patro, tedy druhé se plete jako klasický copan, tj. ze 3 pramenů.

.Když máme copan ze pramenů upletený, opatrně ho přendáme na spodní část vánočky.

.A poslední díl vánočky - horní patro - je jen ze dvou pramenů (víc jich ani nemáme), které okolo sebe navzájem omotáváme. Je to nejjednodušší část pletení :o))))

.A i tento poslední díl dáme na předchozí "dvě patra" vánočky.

Já pro jistotu zapíchám špejle (ořezávám si je dole do špičky), aby se mně prameny nesvezly. Špejlemi pro jistotu nešetřím :o))))!!!! Vánočku potřu žloutkem nebo může být i žloutkem s bílkem a čekám a čekám až vánočka opět nakyne.

Vánočku peku při teplotě, na kterou jsem zvyklá péct buchty, tj. tak na 180 stupních, ale to musí každá kuchařinka podle své trouby. Potom po částečném upečení posypu mandlemi (nedávám je hned, aby se mně nepálily a nebyly černé, ale zase zavčasu, aby se připekly). Vánočku také při dopékání přikrývám alobalem, aby se nepálila. Je to složité, protože tam mám spoustu těch špejlí, ale při troše dobré vůle to jde. Ale nikdy nenechávám zbytečně moc dlouho troubu otevřenou, chvátám jak s mandlemi tak i s alobalem, aby se vánočka náhodou nesrazila. Zda je vánočka hotová, zkouším špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, vánočka je hotová. Podotýkám, že se peče poměrně dlouho, moje mamka říká, že lepší je upéct 2 menší než jednu velkou. Ale mně se právě líbí takováto.

vánočka je opravdu poměrně velká - rok 2004 a synovi je 8 měsíců

.... a že nakonec vánočka není žádný prcek, dokazuje také foto z roku 2005 se synem

a v roce 2006 zase foto vánočky s dcerou .... a té je 8 měsíců :o)))))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

trojkolka 22. 12. 2008, 20:27
Dobrý večer, i já jsem dělala vánočku poprvé a vybrala jsem si váš recept, děkuji (F) zrovna vytažená z trouby, trošku sjela. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1557576 Hezké a příjemné vánoce (banky)
Zrušený účet 22. 12. 2008, 20:54
@trojkolka (Y) (Y) (Y) (Y) (banky) (stromecek) (pohoda)
Veverči 22. 12. 2008, 20:12
Ivanko, je opravdu nádherná (clamp) (clamp), taky zkusím. Můžu se zeptat, jak dlouho těsto kyne? *-) *-) (L)
Zrušený účet 22. 12. 2008, 20:32
@Veverči Těsto kyne opravdu dost dlouho. Ale také jak kdy, někdy je vykynutá za hodinu a půl někdy i za 3 hodiny. A nikdy jsem nezjistila důvod, proč tomu tak je. Pokud se rozhodne jí udělat, tak ať se vydaří, (F) |:o) |:o) Přeji krásné vánoce a vše nej do nového roku (kolednici) (banky) (stromecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
Veverči 22. 12. 2008, 20:41
@ Ivanko, děkuju (L). Určitě ji budu dělat, slíbila jsem to dceři, že ji spolu letos uděláme (F) I já přeji krásné svátky (banky) (andel) a do nového roku jen to dobré (silvestr) (novy rok) Mějte se krásně (hello)
bigot 22. 12. 2008, 19:56
Dobrý večer Ivi, zítra se na tuhle vánočku chystám a zajímalo by mě, jestli je spíš měkkčí nebo tvrdší po upečení. Dělávala jsem vždycky každý rok vánočku podle kuchařky co mám doma, dělala se z hrubé mouky a byla vždycky tuhá. Mějte se Hanka :-) (hello) (stromecek)
Zrušený účet 22. 12. 2008, 20:28
@bigot Určitě vánočka není tak nadýchaná jako v obchodě. To Vám napíši popravdě. :-$ Je to takové to nešizené domácí kynuté těsto, nám moc chutná a podle některých níže uvedených komentářů jiným také. Ale prostě nevím, jak měkkou si představujete. Přeji krásné vánoce a šťasný nový rok (kolednici) (banky) (stromecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
monke 22. 12. 2008, 19:45
Dobrý večer,Ivanko,před chvíli jsem dodělala Vaši vánočku..letos jsem ji pekla prvně a povedla se děkuji za super receptík (clamp) (clamp) (clamp)Přeji Krásné vánoce a hodně zdravíčka v Novém roce (banky) (stromecek) (silvestr)
Zrušený účet 22. 12. 2008, 20:25
@monke Tak to jsem opravdu ráda, že se Vám povedla. (Y) (Y) Zvláště po tom příspěvku níže, že paní ani nevykynula. :-S Ale prostě se někdy stane. Přeji krásné vánoce a vše nej do nového roku 2009 (kolednici) (banky) (stromecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
Evasma 22. 12. 2008, 12:25
Tak jsem se pustila do Vaší vánočky - bohužel nevím čím to a proč, ale mně prostě nevykynula - vše jsem dělala podle receptu, nepomohlo jí ani dát na chvíli do mírně nahřáté trouby. Mám ji tady v míse na kynutí Tupperware už od včerejška od 16 hodin a tak se asi nedočkám. Těsto krásně voní - vanilkou, máslem, kandovaným ovocem, .... ale je příliš hutné na to, aby se zvedlo :-| :-| :-|. Škoda - těšila jsem se. Pěkné vánoce (andel) (andel) (andel) Eva http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1556738
Zrušený účet 22. 12. 2008, 17:27
@Evasma Tak to mně moc mrzí a nemohlo to být kvasnicema? *-) Krásné vánoce (kolednici) (banky) (stromecek) (pohoda)
pipiš 21. 12. 2008, 22:02
Ivčo chci zkusit upéct vaši vánočku, a tak se chci zeptat jestli můžu těsto zadělat v domácí pekárně a jak dlouho se vánočka peče.Díky za odpověd.Monika (X)
Zrušený účet 21. 12. 2008, 22:34
@pipiš Myslím si, že v domácí pekárně určitě zadělat můžete, nevidím důvod, proč ne *-). Já kdybych jí měla, tak také tak budu zadělávat. (Y) A určitě jí peču hodinu, ale skutečně záleží jak na které troubě. Snažím se, aby nebyla pečená hodně zprudka, protože pak je navrchu spálená a uvnitř syrová, ale zase nepeču na hodně málo, aby nebyla vysušená. Tak kolem těch 160 max. 180 stupňů. A jestli je pečená, zkoušejte špejlí, nesmí být na ní těsto. Na chatě v troubě se peče většinou déle než v troubě doma. Krásné vánoce (banky) (stromecek) (pohoda) (darecek)
pipiš 22. 12. 2008, 8:43
@ Ivanko děkuji moc už jdu na to přeji Vám krásné a pohodové vánoce.Monika (X) (banky) (andel) (stromecek) (darecek)
janulka44 21. 12. 2008, 18:53
Vánočka nádherná a dětičky krásné...přeji Vám všem pěkné Vánoce zdraví,pohodu,klid a mír. (stromecek)
Zrušený účet 21. 12. 2008, 19:42
@janulka44 Děkuji a i já Vám přeji krásné vánoční svátky a no nového roku vše nejlepší, hlavně zdraví, štěstí. (kolednici) (banky) (darecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
krejculinek 21. 12. 2008, 16:51
dnes jsme dělala z poloviční dávky a je jí plný plech je suprová, neměla jsme špejle, tak jsem to riskla bez a je jako podle pravítka (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) výýýborná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 21. 12. 2008, 19:43
@krejculinek Tak to jsem moc ráda, že se povedla (Y) (Y) (Y) a jste dobrá bez těch špejlí (clamp) (clamp) (clamp) Krásné vánoce a vše nej do nového roku (kolednici) (banky) (stromecek) (silvestr) (silvestr2) (novy rok)
skrdlina 19. 12. 2008, 14:21
:-o :-o :-o, vánočka vypadá nádherně, někde jsem četla, že se má zadělat večer a přes noc nechat kynout, nemáte s tím zkušenost? Mám chut se do toho pokusu pustit ;-) ;-) ;-)? Blanka (L) (L) (L)
bigot 22. 12. 2008, 19:52
@skrdlina Dobrý večer Blani (Y) :-), já to dělám tak, že ji nejdřív nechám vykynout v míse, pak ji hezky po vykynutí upletu, dám na plech a nechám ji přes noc kynout a hned ráno ji strčím do trouby. Na Vánoce to je vždycky doma krásně provoněné a navíc je krásně čerstvá na vánoční snídani!!! (Y) :-) :-)
Zrušený účet 19. 12. 2008, 17:15
@skrdlina To už mě napadlo s tím zaděláním taky. Ještě jsem to nedělala, ale vzhledem k tomu, že doopravdy kyne poměrně dlouho, asi by to mohlo jít. Tedy pokud nejdete asi spát ve 20 a nevstáváte v poledne ;-) Přeji krásné vánoce a pokud se do vánočky pustíte, tak ať se vydaří (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (darecek)
lalela 19. 12. 2008, 11:44
i s pletením culíků, hurá, letos ji určitě zkusím (Y)
cingrovka 16. 12. 2008, 1:50
Protože poslední dobou trpím nespavostí *-) *-)tak jsem zadělala těsto ;-)a budu se těšit na snídani ^o)už jenom podle těch vašich fotek mam na ní slinu :-)a prcek s manželem budou ráno koukat :-o :-o(aspoň doufam)dám vědět jak snídaně dopadla (jidlo).A dík za super popis -A přeji krásné svátky Jarča (stromecek)
danhna 21. 12. 2008, 18:33
@cingrovka Tak jsem zjistila, že existuje ještě někdo, kdo peče v noci. Tak ať se daří i v novém roce. Daniela
Zrušený účet 16. 12. 2008, 11:19
@cingrovka Jsem sice také noční pták, ale zadělávat těsto, abych ráno překvapila rodinku, tak to tedy ne :-o :-o Tak přeji ať se Vám povede a přeji krásné vánoce (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (darecek)
cingrovka 16. 12. 2008, 11:56
@ Byla super (Y)už mam jen malý kousek ;-)mam doma žrouty.Sladounká a je teda obrovská,na vánoce udělam zas (L) (L)
Zrušený účet 16. 12. 2008, 12:25
@cingrovka (clamp) (clamp) (clamp) Tak to jsem ráda, že se povedla a že chutnala. A že je to "macek" jsem psala a i dávala foto ;-) (L) (L) (kolednici) (banky) (darecek) (silvestr) (silvestr2)
lenkoš 15. 12. 2008, 20:43
Na doporučení si recept ukládám a vyzkouším - jen můžu se zeptat, mám dost malé plechy do trouby ;-) bude stačit když udělám z poloviční dávky? A jak dlouho vánočka vydrží? teda pokud se hned nesní ať vím kdy upéct ;-)
Zrušený účet 15. 12. 2008, 21:30
@lenkoš Já si myslím, že určitě by mohla z poloviční dávky stačit. Já peču schválně takhle velkou, ale dávám kus tchýni, kus rodičům a ještě je dobrá na Silvestra ;-). Ale dávám jí do igelitového pytle, aby zbytečně neosychala. Krásné vánoční svátky (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (pohoda) (darecek)
Jitkol 15. 12. 2008, 18:03
Vypadá krásně.Určitě ji zkusím podle Vás upéct.Přeji krásné svátky. (banky) (kolednici) (stromecek)
Zrušený účet 15. 12. 2008, 21:26
@Jitkol Tak ať se vám podaří a přeji také krásné svátky. (L)
LenkaKrikra 15. 12. 2008, 17:56
Vypadá skvěle, mám formu na Vánočku, myslíte že by byla dobrá i v ní, nebo že musí být pletená? (Y)
Zrušený účet 15. 12. 2008, 19:34
@LenkaKrikra Já opravdu nevím. (L) S formou nemám vůbec žádné zkušenosti a psát Vám, že to jde, nebudu. Třeba se někdo ozve, že to zkoušel. Krásné vánoce (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (pohoda) (darecek)
BRUSÍČEK 15. 12. 2008, 17:56
No tak to je pěkný macek,už jsem uložila a pokusím se letos upéct,ale počkám i na ten návod,nevím jak to zaplést (clamp)
Zrušený účet 15. 12. 2008, 19:35
@BRUSÍČEK Už jdu hledat návod,podle kterého peču i já a vložím. (L) Krásné vánoce (kolednici) (banky) (andel) (pohoda) (darecek)
novackova 15. 12. 2008, 7:02
už ukládám,vypadá supr, přeji hezké svátky (banky) (andel) (pohoda) (L)
Zrušený účet 15. 12. 2008, 17:49
@novackova I já Vám přeji krásné svátky (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (pohoda)
Ivisek 6 15. 12. 2008, 1:44
Máte jí opravdu krásně propletenou,to já neumím. :-( :-( :-(
Zrušený účet 15. 12. 2008, 17:48
@Ivisek 6 Pokusím se dneska vložit návod na pletení tak jak v receptu slibuji, nic to není podle návodu. Já to podle něj také pletu (L) (banky) (andel) (stromecek) (pohoda)
Radunna 13. 12. 2008, 9:30
Ivanko,já Vám touto cestou mnohokrát děkuji za znovuvložení tohodle receptu,protože opravdu lepší vánočku jsem nikdy nejedla (Y) (jezisek) (jezisek) (jezisek) Vyskoušela jsem jich několik,podle receptů zde na MMB,které si všichni chválili,ale tahle je opravdu bezkonkurenční. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Letos budu dělat pouze ze 4 dávek ;-)Ona se vždy jedna "sežere" naposezení ještě teplá. (zajic) (zajic) Krásné vánoce přeji a děkuji (L) (andel) (andel) (andel) (andel) (andel)
Zrušený účet 13. 12. 2008, 21:13
@Radunna Radko, děkuji. Vy vlastně zachránce tohoto mého receptu, jelikož já ho ztratila a Vy jste ho měla opsaný a vlastně jste mně ho dala. Děkuji a přeji krásné vánoce (kolednici) (banky) (andel) (stromecek) (pohoda)
kvítečko 12. 12. 2008, 23:12
Vyzkouším,jestli zbyde čas (darecek) (darecek)moc pěkně popsáno (Y)
Zrušený účet 12. 12. 2008, 23:33
@kvítečko Ještě popíšu podrobně do pletení té vánočky, hlavně spodního dílu ze 4 pramenů, ale to musím nejdřív najít ten svůj návod, bez něj to také neudělám ;-) (kolednici) (banky) (andel) (pohoda)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie