Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 990 návštěvníků)

Výborné KOBLÍŽKY z trouby

0.0
Výborné KOBLÍŽKY  z trouby

Potřebné ingredience

1/2 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1 žloutek, 40 g cukru krupice, 50 g másla, špětka soli, 1 vanilkový cukr a 1 kostka droždí (kvásek) na potření: kousek másla a lžička rumu

Postup přípravy

Z uvedených surovin vypracujeme těsto ručně nebo v domácí pekárně. Těsto necháme 1/2 hoďky vykynout, potom si těsto rozdělíme na části a rozválíme si plát ze kterého vykrajujeme kolečka pomocí sklenice. Na polovinu koleček klademe povidla nebo marmeládu a druhým kolečkem přikryjeme. Kraje pořádně prstama stlačíme.
Naskládáme na plech vyložený buď pečícím papírem nebo vymazaný, pře vložením do trouby necháme ještě 20 minut vykynout a pak pečeme při 170 C cca 13 minutek.
Ihned po vytažení z trouby potíráme rozpuštěným máslem s jednou lžičkou rumu a pocukrujeme.

Milé maminky, dovolila jsem si některé vaše fotečky koblížků zveřejnit, doufám, že to nevadí :-) Protože mě to strašně moc potěšilo, že tento recept jsem mohla poslat k Vám šikovným maminkám. Všem krásný den.
P.S. ráda zveřejním další krasavce :-))

rozválíme a vykrajujeme kolečka

na polovinu koleček klademe povidla nebo já měla jahodovou marmeládu

vykynuté a už dávám do trouby

dobrou chuť, než jsem vložila recept už mám tři v sobě :-))

vkládám ještě fotečky jak kolečka k sobě pořádně stisknout. Nebojte se toho, pořádně napřed prstama přitlačte okraje dokola a potom si koblížek ještě vemte do ruky a znovu ,,objeďte,, koblížek bude mít tvar jako lítající talíř, koblížky ještě na plechu nechte vykynout. V troubě se hezky spraví tvar :-)

stlačením okrajů vidíte jak se změní průměr až o 2 cm

ještě necháme kynout a pak dáme do trouby...
DOPLNĚNO: ještě doplním (možná je to moje domněnka) ale ikdyž těsto krásně vykyne, je třeba nechat kynout koblížky hlavně na plechu, než je strčíte do trouby, v troubě ještě poskočí a jsou krásně nydýchané. neboť pak totiž člověk těsto vezme začne s ním zase plácat a dělat jednotlivé koblížky a nykynuté těsto zase "spadne" proto by měli kynout hlavně už hotové před vložením do trouby.
Dělala jsem totiž Vánočku, těsto jsem si vypracovala ručně, nechala krásně vykynout, ale pak těsto vezmu uhňácala jsem ho zase a upletla Vánočku. Dala ihned do trouby a Vánočka nebyla dobrá, byla jakoby zdrclá a druhý den tvrdá, že nebyla dobrá ani na "buchtičky s krémem"
podruhé jsem ji dělala znova ze samého receptu a byla naprosto luxusní!!!! těsto mi tedy vymíchala a nykynula pekárna, ale po upletení jsem ji nechala další hodinu kynout, krásně poskočila a pak už ji jen šupla do trouby, a byla měkká i třetí den, fakt jsem čuměla :-) od té doby těsto nechávám kynout chvilku, udělám buchty, naplním koláče, či upletu Vánočku a pak teprve v tomto stavu nechávám kynout hoďku a zatím se mi to vždycky vyplatilo !! Snad to aspoň někomu pomůže, komu koblížky nenaskočily .-)
Kata

a vidíte přesně po pěti minutách jak hezky mění tvar :-)

a to je moje dnešní várka, žádný se nerozevřel na mušli, jen z dvou dírkou vytekla marmeládka :-)), přijedou naši, tak doufám, že příjdou k chuti :-)

Takhle se povedli paní Jiřince S.

Martinčiny koblížky i s důlkem na plechu :-)

Krásné od Vendulky S.

Krasavci od Laděnky K.

Další koblížky od Verunky Š.

Krásné koblížky a hezká slova od paní Pavlínky :-)

od Ivči V.

od Andrejky Š.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jezynka 4. 10. 2009, 21:12
Dneska jsem vyzkoušela a jsou moc dobré. (Y) (Y) jen se po nich zakouřilo (zajic) Díky za prima recept (L) Martina.
Katulka3 5. 10. 2009, 10:23
@Jezynka Jsem ráda, že měli koblížky i u Vás úspěch (Y) (Y) (Y)
Majka15 4. 10. 2009, 19:41
Dobrý večer Káťo,dnes jsem dělala podle vašeho receptu koblížky.Musím říct,že jsou vážně super. (clamp)Nejsem velká kuchařka ale tohle se opravdu povedlo. |:o)Moc díky za pomoc co ke kávě. (flower)Koblížky slavily úspěch a určitě zůstanou v naše jídelníčku.Díky Malvína (Y)
Katulka3 4. 10. 2009, 20:37
@Majka15 Jsem potěšena, že se recept hodí. mějte se (Y) (Y) (L)
lalela 4. 10. 2009, 16:20
určitě vyzkouším, vždycky jsem koblížky dělala na sporáku, ale takhle by to mohlo být pohodlnější, navíc vypadají úúúúúúžasně (clamp)
trojkolka 4. 10. 2009, 15:28
děkuji za recept |:o) zrovna prťata ztichly ;-), mají plné pusiny :-D [A] [A] [A]
Katulka3 5. 10. 2009, 10:23
@trojkolka :-D :-D :-D To mě těší (Y)
0310 3. 10. 2009, 21:35
Dobrý večer chtěla jsem se zeptat jestli se může dát místo kostky kvasnic,kvasnice sušené a jestli jo tak kolik?Děkuji za odpověd. Jarka.
Zrušený účet 4. 10. 2009, 11:12
@0310 Jarko, včera jsem je dělala ze sušených a byly mňamózní (Y) (Y), zadělávala jsem teda v DP, a používám pouze sušené, na cokoliv!!!!!a vždycky mi všechno vylezlo (Y) (Y)
Ivahoo 4. 10. 2009, 15:00
@ Chystám se na ně dneska :-$, ale droždí v lednici je bohužel staršího data. Toho sušenýho 1 lžička? Mám s modrým ptákem. *-)
Katulka3 4. 10. 2009, 9:40
@0310 Jaruško, jak píšu paní pod Vámi, dělala jsem mazaec, zrovna jsem neměla kostku droždí na kvásek a použila sušené droždí a mazanec se kvůli tomu nepovedl, nechtěl vůbec nakynout a po upečení je zdrclý, nevím zkuste, jestli jste na sušený zvyklá. ale já doporučuji čerstvé dorží a udělat kvásek. Kata (L)
kuchařinka (upraveno) 4. 10. 2009, 10:08
tak jsem dnes zkusila taky tyhle koblížky a (Y) (Y) (Y) (Y)supr ,s těstem se perfektně pracuje a hotové koblížky ,no to se nedá ani popsat jaká to byla mňamka (zajic) (zajic), (X) (Z) se hned do nich pustily (Y) opravdu suprovní recept (*) (Y) (clamp)
Katulka3 4. 10. 2009, 9:41
@kuchařinka to je super! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Pavlice 3. 10. 2009, 17:05
mám dotázek ;-) prosím pěkně,potírá se to něčím,když se to dává do trouby? Stalo se mně to,že místo krásně nadýchaného koblihového těsta mně po 13 minutách pečení na 170 stupňů vznikly tvrdé,uvnitř nedopečené cosi....a na povrchu to vůbec nezhnědlo,prostě hnus...nevíte,co je špatně? Postup jsem dodržela,včetně kynutí,ale nevyšlo to...jakoby to bylo takové vyschlé....Moc díky za případné rady (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) dodám-vypadalo to krapet jak nedopečené listové těsto.....
Katulka3 3. 10. 2009, 17:16
@Pavlice Veru, jakou máte troubu, nemáte náhodou plynovou?? ;-) Já mám elektrickou a dádám do trouby předehřáté a peču na 170 C, někdy ke konci přidám stupně,aby krásně zhnědli. Jinak se potírá ž po vytažení z trouby másem míchaný s rumem (Y)
Pavlice 3. 10. 2009, 17:30
@Katulka3 Kačko,mám elektrickou...nevím,kde jsem udělala chybu...mléko vlažné,napadlo,mne,že možná kvásek jsem udělala špatně,že málo vyběhl...a máslo se dává "tuhé" nebo rozehřáté? Zkusím ještě jednou z poloviční dávky,kdyby náhodou,ale jsem bezradná... (F) (F) (F) (F) (F)
Katulka3 4. 10. 2009, 9:34
@Pavlice Veru nebojte já peču od 13-ti let a v pátek jsem dělala mazanec a dávala jsem do něj sušené droždí, těsto vůbec nechtělo na kynout a mazanec byl jakoby zdrclý :-S a podle mě je to tím droždím. To se prostě stává, já mám recept na roládu a 10x se povedla a naposledy se nechtěla odplepit s pečícího papíru ;-) ;-) Určitě si udělejte pořádný kvásek, rozdrobit do skleničky, dát 1lžičku cukru a zalét vlažným mlékem a nechte na okně vyskočit. Těsto Vám pak při kynutí musí kynout a zvětšovat se. Já dávám máslo rozehřáté, ale nechám ho na dlažbě trošku schladit, aby nebylo moc horké :-) Jinak dejte napřed všechny tekuté suroviny, pak mouku a do jednoho ružku cukr do druhého špetku soli a doprostřed kvásek. Držím palce. Pečtě pozvolna. Určitě se povedou. Držím palce Kata (L) (L) (L)
MajkaKi 3. 10. 2009, 15:48
(Y) (Y) To bylo ŇamiŇami. Praskl nám jen jeden!!!! |:o)Akorát nevíme jaké budou zítra,protože nám žádné nezbydou :-) :-) :-)Už jsme se do nich pustili s kafíčkem (C)Děkujeme za recept (clamp) (clamp) (clamp)
Katulka3 3. 10. 2009, 17:24
@MajkaKi Bezváá, to jsem ráda, já je dávám na druhý den do krabičky a i na druhý den jsou dobré, sice teplé z trouby jsou lepší, ale i tak jsou na druhý den dobré (Y) ;-) ;-)
MajkaKi 4. 10. 2009, 11:08
@Katulka3 :-) :-) :-)Ano,opravdu jsou dobré i druhý den.Čtyři se dožily rána nikdo je nesnědl (pes)Díky za receptík (clamp) (clamp) (clamp)
ERMÍNA 3. 10. 2009, 13:19
VYPADÁ TO MOC DOBŘE :-o :-o (Y)URČITĚ VYZKOUŠÍM (L) (L)
kulicka25 3. 10. 2009, 13:17
moc pěkné ,lákají mě také.Co vyzkoušet vykrajovátko na koblihy.Vypadá jako zvoneček a pěkně okraje uzavře. Mám s ním dobrou zkušenost ,když dělám klasické koblihy. http://dortformy.cz/detail_product.php?idp=25&start=0&order=vyr_cis&PHPSESSID=d3bb1173b72d4fb96b0340eb263bd0a8
Ayra 3. 10. 2009, 12:55
:-o takhle to taky jde? Tak to musím vyzkoušet. My koblížky milujeme, ale mně vždycky od domácích odradilo to pomyšlení na smažení.
aleša (upraveno) 3. 10. 2009, 13:02
Před obědem jsem je dodělala, s těstem se výborně pracuje (Y) Je pravda, že se okraje musí fakt hodně zmáčknout, pár prvních, které jsem odbyla, mi vyteklo. Akorát, jak píše Simča, taky mi jsou cítit po droždí, a to jsem dělala z celé dávky *-) Jinak jsou super a hlavně jednoduché (Y)
marcela54 3. 10. 2009, 10:38
Katko,už se tady na nich pracuje,těším se jestli se mi povedou |:o) :-) (Y)
Katulka3 3. 10. 2009, 12:43
@marcela54 Ale určitě se povedou (Y) (Y) (Y) (Y) těšíme se na (P)
janava 2. 10. 2009, 19:59
(hello) dnes upečeno a už skoro nejsou.zítra musím dělat další.výborné (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp).děkuji za super recept. (flower)
Katulka3 3. 10. 2009, 12:47
@janava bezva!! to mě těší (Y)
chanchule 1. 10. 2009, 15:08
Dobrý den dnes sem pekla sou dobré,ale chtěla sem se zeptat má se tam dávat celá kostka droždí? Mě šlo pak těsto cítit po droždí tak nevim jestly se nestala někde chyba. kjinak sou vyborné děkuji (Y) (Y)
Katulka3 1. 10. 2009, 22:32
@chanchule Simčo a nedělala jste poloviční dávku? jinak dává se celé droždí asi 42g má myslím ta kostka (F)
plucka 1. 10. 2009, 11:32
právě upečeno a polovina už je snězena. Výbornéé (Y). Děkuji za recept, děti to hodně chválí. |:o) (Y)
poison 1. 10. 2009, 8:41
Včera upečeno, rychle snězeno a všemi pochváleno!!!! (Y) Děkuji za super receptík, je to snadné a mooooooc dobré. Určitě budeme dělat hodně často :-p
Ilonáček 30. 9. 2009, 23:01
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
KLAKLA 30. 9. 2009, 15:56
Všechny koblížky mi popraskaly a marmeláda z půlky vytekla 8o|, jsem se tak těšila že potěším manžela (child12)
Katulka3 30. 9. 2009, 19:54
@KLAKLA To mě mrzí, nevynechla jste třeba kynutí? po uhňátání těsta je potřeba těsto nechat 1/2 hodinky vykynout, pak ještě necháme kynout před pečením na plechu, než dám do trouby až jsou zase vykynuté, tak ještě pro jistotu přitlačím. Nebo neměla jste moc předehhřátou teroubu či na moc velký stupeň? mohli rychle vyskočit a tím se z nich staly mušle ;-) Třeba se příště povede, nelamte hlavu Kata (F) v sobotu je budu zase péct, tak dám fotečku jak moooc je mačkám,ju? (F) (F)
Elvela 30. 9. 2009, 16:01
@KLAKLA u nás to samý :-S...snad jen dva,co jakž takž držely při sobě a to jsem je tak uňahňala k sobě,že měly kanýrek ;-) Těsto chuťově vynikající (Y) (Y) (Y) (Y),ale výsledek - vytečený :'(
Katulka3 30. 9. 2009, 19:54
@Elvela To mě mrzí, nevynechla jste třeba kynutí? po uhňátání těsta je potřeba těsto nechat 1/2 hodinky vykynout, pak ještě necháme kynout před pečením na plechu, než dám do trouby až jsou zase vykynuté, tak ještě pro jistotu přitlačím. Nebo neměla jste moc předehhřátou teroubu či na moc velký stupeň? mohli rychle vyskočit a tím se z nich staly mušle ;-) Třeba se příště povede, nelamte hlavu Kata (F) v sobotu je budu zase péct, tak dám fotečku jak moooc je mačkám,ju? (F) (F)
Elvela 1. 10. 2009, 7:09
@Katulka3 těsto kynulo v pekárně,takže vykynutý bylo a před pečením byly na plechu taky přes půl hodiny. Trouba byla připravená,jak máte napsáno u receptu,tak to bude chyba v rukách ;-) v sobotu teda mrknu na (P) díky (L)
Katulka3 1. 10. 2009, 22:33
@Elvela po pekárně také moc toužím, už mám slíbeno na Ježíška, v sobotu sem dám detailní fotečky Kata (F)
Krupino 29. 9. 2009, 19:44
tak už jsme je také vyzkoušely a super,uvidíme jaké budou ráno k snídani http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2332166 (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie