(recept
si oblíbilo 265 návštěvníků)
Zapečený květák nebo brokolice ... velmi dobré, nenáročné
Potřebné ingredience
Květák nebo brokolice, 20 - 30 dkg šunka nebo šunkový salám nebo libové uzené maso (nebo ostatní dle Vaší chuti :-) 20 - 30 dkg tvrdý sýr (eidam) vejce 6 - 8 ks (dle velikosti květáku/brokolice) cibule sůl, pepř
Postup přípravy
Syrový, nevařený květák / brokolici rozebereme na růžičky a posekáme na menší kousky.
Přidáme nakrájenou šunku nebo uzené maso, strouhaný sýr, pokrájenou cibuli a rozmíchaná vejce. Osolíme a opepříme.
Na plech dáme pečící papír, rozetřeme směs a pečeme cca 30 - 45 minut.
Toto jídlo je velmi dobré a vhodné pro všechny.
Osobně už květák jinak nepřipravuji. Sýr a vejce se pěkně rozpečou a všechno spojí.
Je toho opravdu hodně - plný plech. Podejte s vařenými brambory nebo pouze se zeleninovým salátem - záleží na Vašich zvyklostech. Moc dobře chutná i jen tak studené.
Poznámka:
Jak už jsem uvedla - jídlo je vhodné pro všechny a chutná všem, ale speciálně pro osoby, kteří se snaží "dietit" a redukovat váhu uvádím:
- volbou "masa" - tj. šunky nebo libového uzeného masa apod. a tučnosti sýra ovlivňujete energetickou hodnotu jídla
- nepřidávám mouku ani olej - bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, zbytečně zvyšuje glykemický index a zanáší střeva
- použité suroviny z hlediska vyváženého jídelníčku: zelenina (květák nebo brokolice), vejce (zdroj bílkovin), sýr eidam (klidně použijte 30% a je vše OK) jednak také zdroj bílkovin a dále i zástupce "mléčných výrobků"
- podávejte se zeleninovým salátem a pokud by Vám to nestačilo - respektive zbytku rodiny dejte jako přílohu vařené brambory
- energetická hodnota jídla je v pořádku. Vhodné spíše jako oběd.
- já si recepty takovýmto způsobem upravuji právě tak, aby odpovídaly mým představám a tomu, co mě naučil dietolog ... tj. snaha o vyvážený jídelníček
Tak doufám, že tyto moje poznámky někomu pomohou a budu ráda když vyzkoušíte. Dobrou chuť.
Pro ty co se ptají jak velkou porci si můžou dát ... tak jsem při dnešním vaření tohoto jídla vážila a počítala:
květák - 711 g - 853 kJ - bílkovina 17,06 g
cibule - 117 g - 234 kJ - bílkovina 2 g
šunka - 170 g - 1.530 kJ - bílkovina 36,38 g
eidam 30% - 200 g - 2.200 kJ - bílkovina 60,6 g
vejce 5 kusů - 300 g - 1.700 kJ - bílkovina 38 g
Takže celkem bylo 1.498 g pokrmu s celkovou energetickou hodnotou 6.517 kJ
Když si dáte 250 g ... což je pořádná porce, tak to bude 1.087 kJ - doplňte zeleninou a polévkou a máte super oběd. Pokud by náhodou někdo chtěl, tak lze jíst i s brambory. Samozřejmě záleží kolik čeho dáte - pokaždý můžete mít poměr jiný. :-)
Přidáme nakrájenou šunku nebo uzené maso, strouhaný sýr, pokrájenou cibuli a rozmíchaná vejce. Osolíme a opepříme.
Na plech dáme pečící papír, rozetřeme směs a pečeme cca 30 - 45 minut.
Toto jídlo je velmi dobré a vhodné pro všechny.
Osobně už květák jinak nepřipravuji. Sýr a vejce se pěkně rozpečou a všechno spojí.
Je toho opravdu hodně - plný plech. Podejte s vařenými brambory nebo pouze se zeleninovým salátem - záleží na Vašich zvyklostech. Moc dobře chutná i jen tak studené.
Poznámka:
Jak už jsem uvedla - jídlo je vhodné pro všechny a chutná všem, ale speciálně pro osoby, kteří se snaží "dietit" a redukovat váhu uvádím:
- volbou "masa" - tj. šunky nebo libového uzeného masa apod. a tučnosti sýra ovlivňujete energetickou hodnotu jídla
- nepřidávám mouku ani olej - bílá mouka jsou jen prázdné kalorie, zbytečně zvyšuje glykemický index a zanáší střeva
- použité suroviny z hlediska vyváženého jídelníčku: zelenina (květák nebo brokolice), vejce (zdroj bílkovin), sýr eidam (klidně použijte 30% a je vše OK) jednak také zdroj bílkovin a dále i zástupce "mléčných výrobků"
- podávejte se zeleninovým salátem a pokud by Vám to nestačilo - respektive zbytku rodiny dejte jako přílohu vařené brambory
- energetická hodnota jídla je v pořádku. Vhodné spíše jako oběd.
- já si recepty takovýmto způsobem upravuji právě tak, aby odpovídaly mým představám a tomu, co mě naučil dietolog ... tj. snaha o vyvážený jídelníček
Tak doufám, že tyto moje poznámky někomu pomohou a budu ráda když vyzkoušíte. Dobrou chuť.
Pro ty co se ptají jak velkou porci si můžou dát ... tak jsem při dnešním vaření tohoto jídla vážila a počítala:
květák - 711 g - 853 kJ - bílkovina 17,06 g
cibule - 117 g - 234 kJ - bílkovina 2 g
šunka - 170 g - 1.530 kJ - bílkovina 36,38 g
eidam 30% - 200 g - 2.200 kJ - bílkovina 60,6 g
vejce 5 kusů - 300 g - 1.700 kJ - bílkovina 38 g
Takže celkem bylo 1.498 g pokrmu s celkovou energetickou hodnotou 6.517 kJ
Když si dáte 250 g ... což je pořádná porce, tak to bude 1.087 kJ - doplňte zeleninou a polévkou a máte super oběd. Pokud by náhodou někdo chtěl, tak lze jíst i s brambory. Samozřejmě záleží kolik čeho dáte - pokaždý můžete mít poměr jiný. :-)
nakrájené suroviny
smíchané suroviny - mají mít takovou konzistenci, aby všechno bylo spojeno
na plechu
upečeno
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé