(recept
si oblíbilo 309 návštěvníků)
Super jednoduché lívance - jako kynuté a bez tuku
Potřebné ingredience
300 g polohrubé mouky * 2 vejce * 1 lžíce cukru * 1/2 prášku do pečiva * špetka soli * 500 ml mléka
Postup přípravy
recept je od Lenky N. (Loule), jen jsem si po zkušenostech trochu upravila postup:
žloutky, mouku s práškem, solí a mlékem smícháme metlou ve větší míse. Zvlášť si ušleháme ručním šlehačem dotuha bílky s cukrem a vmícháme metlou do směsi. Pokud by se cukr přidal rovnou do těsta, pak se to trhá a připaluje. Ze stejného důvodu taky nepřidávat cukr - jednou jsem tam dala celý pytlík vanilkového a celá várka byla dočerna:-)
nepřilnavou rovnou pánev (používám z IKEA za 39 Kč o vnitřním průměru 17 cm - viz komentáře) potřeme trošku olejem (jen před prvním lívancem, pak už ne, a pokud pánev nemyjete v myčce, která ji dokonale odmastí, není to nutné mastit ani před tím prvním) a naběračkou nalijeme, rozetřeme nebo nahneme pánev, aby se pěkně těsto rozlilo až do krajů, a pečeme lívance cca minutu každou stranu - z uvedeného množství jich je 10 o průměru 16 cm.
Jsou úžasné, kypré, jako kynuté.
naše krasavice by je mohly pětkrát denně:-) dávám jim je s jahodovým jogurtem, ale fantazii se meze nekladou:-) ještě větší úspěch má šlehačka s kakaem:-) javorový sirup je samozřejmě také výborný, mívají ho v akci v Lidlu za 99 kč
dost podobně se dělá i císařský trhanec - kaiserschmarrn, mám taky v receptech. moje děti mi všechno snědly, dávku z pěti vajec....
žloutky, mouku s práškem, solí a mlékem smícháme metlou ve větší míse. Zvlášť si ušleháme ručním šlehačem dotuha bílky s cukrem a vmícháme metlou do směsi. Pokud by se cukr přidal rovnou do těsta, pak se to trhá a připaluje. Ze stejného důvodu taky nepřidávat cukr - jednou jsem tam dala celý pytlík vanilkového a celá várka byla dočerna:-)
nepřilnavou rovnou pánev (používám z IKEA za 39 Kč o vnitřním průměru 17 cm - viz komentáře) potřeme trošku olejem (jen před prvním lívancem, pak už ne, a pokud pánev nemyjete v myčce, která ji dokonale odmastí, není to nutné mastit ani před tím prvním) a naběračkou nalijeme, rozetřeme nebo nahneme pánev, aby se pěkně těsto rozlilo až do krajů, a pečeme lívance cca minutu každou stranu - z uvedeného množství jich je 10 o průměru 16 cm.
Jsou úžasné, kypré, jako kynuté.
naše krasavice by je mohly pětkrát denně:-) dávám jim je s jahodovým jogurtem, ale fantazii se meze nekladou:-) ještě větší úspěch má šlehačka s kakaem:-) javorový sirup je samozřejmě také výborný, mívají ho v akci v Lidlu za 99 kč
dost podobně se dělá i císařský trhanec - kaiserschmarrn, mám taky v receptech. moje děti mi všechno snědly, dávku z pěti vajec....
v tomto okamžiku otáčíme - je to cca po minutě pečení
takto pěkně vypadají z té "první" strany :-)
reference
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zb279
(upraveno)
7. 11. 2011, 14:05
Tak jsem se nikdy nechtěla pouštět do lívanců, kynuté mi nešli, ale tohle je PECKA VÝBORNÉ!!!
vadame
(upraveno)
11. 10. 2011, 15:54
Tak nevím co dělám špatně těsto přesně dle receptu a přesto jsou černé jako bota a přitom nadýchané a vše by byly, ale černé se nedají jíst nevím v čem dělám chybu asi špatná pánvička či co a takový super receptík to je
marfanov
(upraveno)
17. 10. 2011, 7:48
@vadame
řekla bych, že jednak asi špatnou pánev (určitě je s nepřilnavým povrchem??), druhak tam máte buď více cukru než patří, nebo ho nešleháte s bílkama, ale dáváte rovnou do těsta taky mi to tak dělalo. a taky zkuste zkrátit dobu pečení.... jakmile to začne bublat, jsou už hotové! M.
vadame
(upraveno)
20. 10. 2011, 11:49
@marfanov
Markét dělala jsem přesně dle receptu, tudíž i cukr dala do bílku nejspíš to bude tou pánví ono není nepřilnavý povrch jako nepřilnavý povrch ... i tak děkuju za odpověď... Věrka
Pavlína Čadová
(upraveno)
8. 9. 2010, 13:07
Markétko, vynikající recept . Akorát jedna "perlička" - dělám palačinky ze stejných ingrediencí, akorát nedávám kypřicí prášek a vejce používám celá , nedělám zvlášť sníh. A ty mi dcera nejí. Ovšem lívance snědla dva , no chápete to?
marfanov
(upraveno)
15. 9. 2010, 8:41
@Pavlína Čadová
jsou to malý potvůrky... zavděčit se jim je někdy nadlidský úkon... u nás zas už lívance v kurzu nejsou, teď jedou palačinky - protože je dělá babička
aragosta
(upraveno)
15. 6. 2010, 20:41
Jednoduché, rychlé a výýýborné . Určitě se u nás zabydlí...
moravkat
(upraveno)
27. 5. 2010, 18:54
|:javascript m(´ ´)ojavascript m(´ ´))
vevercak78
(upraveno)
7. 3. 2010, 21:32
mtmc
(upraveno)
27. 2. 2010, 13:20
Markéto lívance opravdu super rychlí recept no prostě mnamka
Karkulka13
(upraveno)
19. 2. 2010, 16:30
Dekuju, uz je jasno, co bude k veceri...a s boruvkovou presnidavkou
StephanieK
(upraveno)
19. 2. 2010, 14:14
Teda Markéto, to je pecka Moc děkuji za recept, opravdu boží lívanečky Hana
PavSou
(upraveno)
21. 1. 2010, 12:27
Mňam
Vlasta33
(upraveno)
13. 12. 2009, 11:13
Pěkný den Markétko dnes jsem udělala lívance fakt supr děti se mohli ujíst moc děkuji za recept VLASTA
martina.in
(upraveno)
5. 12. 2009, 12:40
Hezký den Markéto, lívance jsou naprosto perfektní - dnes jsem nevěděla, co rychle na oběd a do 15 minut jsem měla i nasmaženo. Díky za recept - Martina
marfanov
(upraveno)
4. 12. 2009, 19:35
používám tuto pánev: http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/96225800
marfanov
(upraveno)
27. 9. 2014, 19:44
@marfanov
Tak pánev Steka už neprodávají, ale mají teď za 39,- tuto, je ještě lepší.-) http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00267706/
Ilonáček
(upraveno)
3. 12. 2009, 10:59
žabada
(upraveno)
2. 12. 2009, 21:47
Markét vypadají báječně