Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

MANDLOVÝ DORT alá IKEA

0.0
MANDLOVÝ DORT alá IKEA

Potřebné ingredience

Kdo z vás již měl možnost ochutnat mandlový dort zakoupený v Ikee, zkuste tento recept, jejich dortu je hodně podobný :o) Předem se moc omlouvám, ale těsto vždy dělám "od oka". Nejdříve si nadrtím oříšky a pak přidávám ostatní, mouku až nakonec, vše šlehám. Mouky dávám tolik, aby těsto nebylo plně husté, ale ani moc řídké. Ale jelikož korpus není vysoký, tak není na tom co zkazit :-) Oříšky dáváme dle chuti ale asi tak 1/2 až 1 hrneček. DEN PŘEDEM SI UVAŘÍME SALKO!

Postup přípravy

Těsto : mleté oříšky (mandle, vlašské), vanilkový cukr, 2 vajíčka (zvlášť si ušleháme sníh z bílků), mléko (cca 2 lžíce), hladká mouka (cca 5 lžic), cukr (jen trochu, máme pak hodně sladký krém), med (cca 1-2 lžičky, ale spíše dle chuti), 1 kypřící prášek.
Vše smícháme, až na konec přidáme sníh, který nezašleháváme, ale jen zlehka zamícháme. Vylijeme do dortové formy a dáme upéct.
Den předem si uvaříme salko (tzn. celou uzavřenou konzervu dáme do kastrolu s vodou a vaříme 2 hodiny. Po celou dobu musí voda bublat a pokud nemáme konzervu celou ponořenou, musíme ji během vaření otáčet. Potom necháme do druhé dne pozvolna vychladit. - zkoušela jsem i rychlo chlazení, ale salko nebylo tak karamelové a husté, takže je opravdu lepší nechat do druhého dne).
Vařené salko smícháme se změklým máslem. Máslo dáme 1/2 až 1 celé, přimícháváme postupně. Pokud chcete krém více karamelový dáme másla 1/2-3/4.
Upečený korpus rozpůlíme a krémem natřeme spodní díl a trochou krému i vrchní. Vrchní díl posypeme grilášem, který si buď koupíme nebo si uděláme vlastní z mandlí - Mandlové lupínky dáme opražit na suchou pánev. Až nám začnou hnědnout přisypeme na ně cukr krystal a necháme zkaramelizovat. Jakmile se cukr rozpustí a začne hnědnout, odstavíme a domícháme stranou. Vylijeme na talíř a rozetřeme na tenkou vrstvu. Necháme vychladnout. Potom to z talíře odlepíme a rozdrtíme na malé kousky (např. dáme do sáčku a rozklepeme paličkou na maso).
Horní díl, poté co je potřený krémem a posypaný griliášem, ještě polijeme čokoládovou polevou - mléčnou!
Dort necháme do druhého dne uležet v chladu.

Vyzkoušejte, je opravdu vynikající!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 24. 6. 2012, 8:56
(Y) (Y) (Y) skvělé, zrovna hledám recept na tento dortík, protože ho miluji a vy už jste ho objevila |:o) |:o) moc děkuji vyzkouším (L) (L) (L)
Ilonáček 11. 3. 2010, 11:03
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie