(recept
si oblíbilo 84 návštěvníků)
bramborové placky s povidlama
Potřebné ingredience
Brambory, vařené ve slupce (nejlépe den předem), hladká mouka, sůl, rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Toto je recept od mé tchýně, ertepláky jsou hodně podobné, jako lokše, ale ještě jednodušší, není v nich vejce :-). Dříve se pekly na rozpálených plotýnkách kamen.
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Je to opravdu rychlovka a super tip, jak zpracovat přebytek vařených brambor no a hlavně je to velká dobrota.
Postup je jednoduchý: oloupané studené uvařené brambory nastrouháme najemno a přidáme trochu soli a tolik hladké mouky, dokud se těsto nelepí.
Já dávám někdy i celozrnnou mouku, půl na půl s hladkou a jsou taky výborné. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého tvoříme menší kuličky, ty potom vyválíme na pomoučeném vále válečkem na tloušťku cca 0,5cm. Rozpálíme si suchou rovnou pánev nebo plotýnku
a pečeme. Placka se nafoukne a v té chvíli jí otočíme na druhou stranu. Jde to celkem rychle a já je otáčím rukou s utěrkou.
Po upečení dáme na talíř a jen malinko pomašlujeme rozpuštěným máslem, skládáme na sebe.
Dají se jíst naslano nebo nasladko, tradičně se jedí s mletým mákem a cukrem. My je ale přikusujeme třeba i k polévce nebo jen tak :-).
Já placky plním povidlama !!!!!
Za receptík děkuji paní Petře A. ID 163267
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
27. 11. 2021, 18:22
Tak musím zkusit,miluju je
pájafen
(upraveno)
11. 11. 2013, 19:37
U nás se jí s kyselým zelím.
vlasticka01
(upraveno)
29. 11. 2011, 15:00
paluš
(upraveno)
22. 11. 2011, 23:38
....mňam,to dělávala moje babička a jedli jsme je s máslem a mákem....mňam.My tomu říkaly patenty
Janík 77
(upraveno)
29. 9. 2011, 11:58
Dobrý den, tyhle placky znám, dělávala je prababička, neskutečně dobré, přitom obyčejné jídlo. Kdo nezná, doporučuji!!!!
jolča
(upraveno)
3. 8. 2011, 12:02
To vůbec neznám musím vyzkoušet
jirisha
(upraveno)
3. 8. 2011, 11:49
Doporučuji. Taky je máme v oblibě. Dělá nám je naše hodná tchýně na chalupě (na plotně u pece). Na jihu Čech se jim říká třepáky a jedna strana se také pomašluje rozpuštěným máslem a ta pak se obalí v moučkovém cukru smíchaným se skořicí. Vynikající. Díky za tip. Zdraví Jiřina.
magick
(upraveno)
9. 1. 2011, 15:27
včera večer k večeři,jsou výborné
prdecek
(upraveno)
9. 1. 2011, 11:08
Jdu na to .Uvidíme,pak se ještě ozvu. .Děkuji za receptík
Stánina*
(upraveno)
10. 11. 2010, 23:36
Mně je vždycky pekla maminka. Klidně i v neděli odpoledne, když jsme přijeli na návštěvu. Sama jsem je pekla až když jsem byla cca 15 let z domova, měla na ně ukrutnou chuť a k našim jsme se nedostali. Přidávám 1 vejce a trochu polohrubé mouky. Mouky ale hrozně málo, rozhodně ne co brambor, protože pak jsou placky tvrdé. Mastíme máslem a osolíme. Manžel to taky moc nemusí, ale oba naši kluci je milují.
Zrušený účet
(upraveno)
10. 11. 2010, 12:22
Taky je miluju,jsou výborné i s tvarohem,dělávala je i moje babička i já je už párkrát zkoušela
kurel
(upraveno)
10. 11. 2010, 11:51
tak tyhle placky dělávala moje ex-tchýně, bohužel už je nikdy neudělá , takže jste mi jí připomněla ... já je milovala a můj je nesnášel ... ještě dnes při vzpomínkách na babiččiny placky prská
petulisek
(upraveno)
10. 11. 2010, 11:18
Moc děkuji za připomenutí. Tyhle placky mi dělávala babička, bohužel, už jsem je dlouho nejedla.
chalupnicka
(upraveno)
10. 11. 2010, 8:13
mňam- to je asi náramná dobrota
žabada
(upraveno)
10. 11. 2010, 7:23
Jéééé, to je moje dětství, placky omaštěné sádlem a švestková povidla a bramborová polívka k nim
channah
(upraveno)
9. 1. 2011, 11:50
@žabada
jako u nás doma
žabada
(upraveno)
10. 1. 2011, 7:25
@channah
kam se za nima hrabe maso, nebo sváteční oběd
kvítečko
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:55
Vypadají úžasně
zdenallicka
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:45
Tradičně se jedí pomazané sádlem, potřené povidly a posypané mletým mákem s cukrem.. a naslano jsou tradičně s kysaným zelím a rozškvařeným špekem..
(Gabriška)
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:33
Hertepláky miluju Mě je dělává moje maminka, když mi chce udělat radost Protože ví, jak se po nich můžu utlouct Máme rádi tradyčně s mákem Úplně jste mě navnadila, asi je budu muset taky udělat
Dan.ka
(upraveno)
9. 11. 2010, 19:46
Mnam možná jsou,ale jak se o tom přesvědčit
(Gabriška)
(upraveno)
9. 11. 2010, 22:33
@Dan.ka
Poměr brambor a mouky by měl být stejný
Martitina
(upraveno)
9. 11. 2010, 19:44
To musí být laskomina ...akorát obrázek bez receptu je nám k ...víte čemu