Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Kynuté těsto bez kynutí :-) - svatební koláčky, moravské koláče, koláč na plech

0.0
Kynuté těsto bez kynutí :-) - svatební koláčky, moravské koláče, koláč na plech

Potřebné ingredience

1 litr hladké mouky (asi 60 dkg), 2 kostky droždí, 9 zarovnaných lžiček cukru, 9 lžic mléka (+ na zadělání dle potřeby), 1 kostka Hery, 2 žloutky, 1 celé vejce, špetka soli

Postup přípravy

Postup: do vlažného mléka přidáme cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Mezitím dáme do mísy veškeré přísady a přelijeme kváskem. Zaděláme vláčné těsto. Tak babička mi právě prozradila fígl, přidat do těsta navíc 1/4 kostky (té 250g) sádla, vydrží déle... ;-)

Svatební: z těsta vyválíme „hada“ a krájíme kousky, z kterých tvarujeme kuličky a klademe na plech. Do kuličky uděláme důlek, klademe náplň, potřeme vejcem rozmíchaným s trochou mléka a sypeme žmolenkou.

Koláč – plech: používám ½ dávku. Vyválet placku a přehodit na plech :o)

Moravské: z těsta vyválíme placku, kterou rozdělíme na čtverečky cca cm. Doprostřed dáme náplň (vždy tu sušší – tvaroh, ořechy, mák). Uděláme kuličky do nichž děláme důlek (vajíčkem ;-) ) a do něj dáme opět náplň (marmeláda nebo to co neni v kuličce). Potřeme vejcem a posypeme drobenkou..

Jsou opravdu moc dobré, vydrží dlouho a není s tím moc práce.. Mám ráda kynutý těsto, ale nějak mi to kynutí moc nejde a tohle je super :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cherry 27. 1. 2008, 23:36
Zdeni, prosím Vás a ostatní maminky o radu. Zkoušela jsem poprvé podobný recept bez kynutí. Vše vypadalo na oko super..příprava i výsledek...Ale bohužel koláčky nebyly nadýchané, byly suchá a tvrdé. Nevíte v čem se stala chyba? Děkuji Eva
smiisek 21. 2. 2008, 17:44
@cherry Evi, jelikož nejsem moc pekařka (jo upeču, ale raději maso :-) ), tak vám asi neporadím *-) Když peču z tohoto těsta, mám vždy těsto dobré a nadýchané.. Tak nevím.. Máte těsto spíše vláčnější než tužší? Mléko na zadělání dávám vlažné, máslo v pokojové teplotě.. Nevím, jak jinak vám poradit.. Mějte se a držím pěsti! Z.
smiisek 25. 11. 2007, 20:49
Péťo, to je ta výhoda - NEMUSÍ!!!! (Y) (Y) Zamíchat, propracovat, aby nelepilo a hned tvořit, válet, koulit, co jen chcete (flower) a je to (jidlo).
Petra10 24. 11. 2007, 21:53
Zdení a to nemusí kynout?Díky Petra :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie