(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
ČOKOLÁDOVÉ PUKLINKY - CRINKLES
Potřebné ingredience
Vejce 2 ks, Máslo 60 g, Moučkový cukr 100 g, Hořká čokoláda nejlépe 75% kakaa 200 g, Hladká mouka 200 g, Prášek do pečiva 1 lžička, Sůl 1 špetka, Vanilkový extrakt 1 lžička. Na obalení: Cukr krystal, Moučkový cukr
Postup přípravy
Nasekanou čokoládu roztopíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Necháme lehce zchladit. Smícháme mouku s práškem do pečiva a solí. Máslo pokojové teploty ušleháme s cukrem a vanilkou, přidáme čokoládu a prošleháme dokud se směs nespojí. Přidáme jedno vejce , lehce prošleháme metlou a přidáme druhé a opět lehce prošleháme. Přidáme mouku a dobře zpracujeme v těsto. Přikryjeme a necháme těsto nejlépe přes noc uležet. Z vychlazeného těsta po kouscích děláme v suchých dlaních malé kouličky o průměru cca 1,5 cm. Kouličky obalujeme nejdřív v misce s krystalovým cukrem a poté v misce s moučkovým cukrem, cukr neoklepáváme. Kouličky poklademe na plech s pečícím papírem a dáme do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme 8 - 10 minut. Nepřepečte, vysušily by se, musí zůstat uvnitř vlahé. Přendejte do mísy a můžete je mlsat. Nejlepší jsou teplé a čerstvé, pak ztrácí na měkkosti. Jsou opravdu výborné a žravé, zmiznou rychlostí blesku.
cca 50 kusů
Obalení v krystalu a moučce má své opodstatnění, krystal při pečení zvhne a díky puklinám pak vznikne krásný bílo hnědý efekt. Čokoláda je vhodná o obsahu 55% - 75% kakaa.
Vanilkový exktrakt můžete koupit tady http://www.gresik.cz/eshop/ostatni-vyrobky/vanilkovy-extrakt.html
cca 50 kusů
Obalení v krystalu a moučce má své opodstatnění, krystal při pečení zvhne a díky puklinám pak vznikne krásný bílo hnědý efekt. Čokoláda je vhodná o obsahu 55% - 75% kakaa.
Vanilkový exktrakt můžete koupit tady http://www.gresik.cz/eshop/ostatni-vyrobky/vanilkovy-extrakt.html
Teplé jsou nej
A jsou jednoduché :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
šubka
(upraveno)
27. 4. 2013, 16:15
Jéé to bude dobrota
liba1963
(upraveno)
6. 12. 2012, 18:08
Zituš,jsem z nich úplně unešená a ráda bych je udělala na vánoce,jenže píšeš,že dobré jsou čerstvé.Takže dopředu nemám dělat? Děkuji.
Itula
(upraveno)
10. 12. 2012, 1:35
@liba1963
Libuško, to já bohužel nevím protože se vždy "sežraly" hned a uskladnit nebylo co
liba1963
(upraveno)
13. 12. 2012, 12:07
@Itula
Nevadí,udělám je a pak dám vědět jak dlouho vydržely u nás A ještě se zeptám-je nějaký rozdíl mezi vanilkovým extraktem a vanilkovým aromem? Děkuji
Itula
(upraveno)
13. 12. 2012, 20:08
@liba1963
Libuško, svět se kvůli tomu určitě nezboří . Extrakt je silnější
liba1963
(upraveno)
15. 12. 2012, 22:53
@Itula
Tak,Zituš, hotovo Dělala jsem je trochu menší,asi 1 cm a dvě dávky a vyšlo mi 179 kousků musím ale říct,že jsou opravdu vynikající(ono bylo i syrové těsto žravé a i to jsem ujídala )a teď jsem jich spořádala asi patnáct a to je hodin jak na kostele To bude po vánocích trápení| abych ty kalórie ze sebe dostala Takže,já moc děkuji za prima recept, v pečení těchto dobrůtek budu jistě pokračovat Přeji krásné a pohodové svátečky a hodně pod stromečkem.
Itula
(upraveno)
17. 12. 2012, 10:26
@liba1963
Moc děkuji, jsem ráda, že chutnaly a také přeji krásné vánoční svátky plné pohody a lásky
juvajuva
(upraveno)
11. 11. 2012, 18:26
marcy76
(upraveno)
8. 3. 2012, 21:11
Zituš tak jsem neodolala a vyzkoušela je a musím říct, že jsou výborný a jelikož dcerka má zítra narozeniny , tak je pečeme ráno do školky, protože tohle bude mít obrovský úspěch Díky moc!!!
Itula
(upraveno)
10. 3. 2012, 11:33
@marcy76
Marcelko děkuji za vyzkoušení a mám radost, že měly úspěch.
Ledura
(upraveno)
4. 3. 2012, 20:22
poupe
(upraveno)
13. 12. 2011, 21:23
Zito prosím, dají se jíst i za delší dobu?Nejsou pak moc tvrdé?
Itula
(upraveno)
16. 12. 2011, 11:08
@poupe
Hani, u nás se snědí vždy hned, ale myslím, že ještě druhý den budou dobré. Jsou výborné čerstvé, protože vevnitř jsou takové vlahé čokoládové , jsou malé, takže nikdy nezbyly. Zkus je a uvidíš, že ti nezbydou
Pitris.
(upraveno)
13. 12. 2011, 19:37
Ježiš, to je hezké!!!
Pekyska
(upraveno)
16. 12. 2011, 16:57
@Pitris.
Tak proč řveš?
Itula
(upraveno)
14. 12. 2021, 22:31
@Pekyska
bubík4
(upraveno)
13. 12. 2011, 19:30
hallo
(upraveno)
13. 12. 2011, 18:14
Vypadají úžasně, asi zkusím
Hnědovláska
(upraveno)
13. 12. 2011, 17:57
Zituško,prosím Vás,co je vanilkový extrakt? Chtěla bych je vyzkoušet Děkuji
Itula
(upraveno)
13. 12. 2011, 21:11
@Hnědovláska
Jani, je to prakticky čistá vanilka, hodím ti sem odkaz, kde se dá koupit. Dá se i vyrobit doma, ale je to na delší dobu. http://www.gresik.cz/eshop/ostatni-vyrobky/vanilkovy-extrakt.html , tady si ho můžeš koupit. Jinak když nemáš, můžeš použít vanilkový cukr od Oetkera. Ten exktrakt je ale výborná věc, doporučuji .
LukeškaKatka
(upraveno)
13. 12. 2011, 14:42
spero
(upraveno)
12. 12. 2011, 21:12
Zituš, to je nádhera!
Itula
(upraveno)
12. 12. 2011, 22:28
@spero
Ivanko, děkuji. Zkus jsou moc dobré
Pekyska
(upraveno)
12. 12. 2011, 19:56
Vypadají moc dobře
marcelau
(upraveno)
12. 12. 2011, 19:52
vypadají úchvatně
Itula
(upraveno)
14. 12. 2011, 1:17
@marcelau