(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Čokoládové lístky

Potřebné ingredience
hořká čokoláda (s vysokým množstvím kakaa) mléčná čokoláda bílá čokoláda listy natrhané v lese nebo na zahradě (viz tipy a triky) + tenký štětec
Postup přípravy
Když listy sbíráte tak jako já v hustém lese, není třeba je před použitím omývat. Pokud však nemáte jinou možnost, než natrhat je v parku podél tříproudové silnice, musíte je pořádně opláchnout a nechat důkladně a zcela vysušit (ovšem listy nesmí zaschnout, protože by ztratily pružnost).
Každou ze tří čokolád si rozpusťte v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou.
MRAMOROVANÝ LIST: Potřete RUBOVOU stranu listu tenkou vrstvou bílé čokolády, položte na nepřilnavou podložku (třeba prkénko potažené potravinovou fólií) a uložte do mrazáku tak na 5 minut.
Až bude bílá vrstva dokonale zatuhlá, přetřete ji vrstvou tmavé hořké čokolády a opět uložte do mrazáku.
Nakonec přidejte ještě vrstvu tmavé čokolády a naposledy uložte na nepřilnavé podložce do mrazničky (aby list nebyl příliš tenký a nerozpouštěl se vám pouhým teplem rukou).
Jakmile budou všechny vrstvy čokolády na listu skutečně zatuhlé, opatrně sloupněte list a máte hotovo.
PRUHOVANÝ LIST: Pomocí velmi tenkého štětečku potřete každou druhou drážku RUBOVÉ strany listu mléčnou čokoládou a uložte do mrazničky zatuhnout. Stejně jako u mramorovaného potřete ještě dvěma vrstvami tmavé čokolády, nechejte zcela zatuhnout a opatrně odloupněte list.
Nejjednodušší variantou jsou pak jednobarevné listy z jednoho druhu čokolády, ovšem i tady je třeba potřít list více vrstvami.
Uchovávejte v lednici a použijte k dekoraci dortů, rolád, pohárů, muffinů či jiných dezertů.
Každou ze tří čokolád si rozpusťte v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou.
MRAMOROVANÝ LIST: Potřete RUBOVOU stranu listu tenkou vrstvou bílé čokolády, položte na nepřilnavou podložku (třeba prkénko potažené potravinovou fólií) a uložte do mrazáku tak na 5 minut.
Až bude bílá vrstva dokonale zatuhlá, přetřete ji vrstvou tmavé hořké čokolády a opět uložte do mrazáku.
Nakonec přidejte ještě vrstvu tmavé čokolády a naposledy uložte na nepřilnavé podložce do mrazničky (aby list nebyl příliš tenký a nerozpouštěl se vám pouhým teplem rukou).
Jakmile budou všechny vrstvy čokolády na listu skutečně zatuhlé, opatrně sloupněte list a máte hotovo.
PRUHOVANÝ LIST: Pomocí velmi tenkého štětečku potřete každou druhou drážku RUBOVÉ strany listu mléčnou čokoládou a uložte do mrazničky zatuhnout. Stejně jako u mramorovaného potřete ještě dvěma vrstvami tmavé čokolády, nechejte zcela zatuhnout a opatrně odloupněte list.
Nejjednodušší variantou jsou pak jednobarevné listy z jednoho druhu čokolády, ovšem i tady je třeba potřít list více vrstvami.
Uchovávejte v lednici a použijte k dekoraci dortů, rolád, pohárů, muffinů či jiných dezertů.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

darinka30
(upraveno)
13. 6. 2013, 10:50




nahlásit

Freya27
(upraveno)
11. 6. 2013, 9:38
Tipy a triky společně s podrobným fotopostupem najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/cokoladove-listky/
nahlásit