(recept
si oblíbilo 75 návštěvníků)
Ovocný pečený čaj
Potřebné ingredience
Potřebujeme 2 kg ovoce různého druhu (kdo má jaké rád) - Např. jeřabiny, maliny, rybíz, borůvky, pomeranče, citrusy, jablka... prostě.co les, zahrádka a obchod dá :o) 1,2 kg cukru (může být i méně) 3 hřebíčky 1/2 lžičky skořice 1/8 litru rumu (1 a 3/4 decky)
Postup přípravy
Očištěné ovoce si nakrájíme na malé kousky (borůvky, jeřabiny necháme celé), hřebíčky nadrtíme a vše smícháme ještě se skořicí a cukrem. Dáme na 1/2 hodiny péci (nejlépe na pekáčku, hlubším plechu). Krásně pustí šťávu a navíc provoní byt.
Po upečení vmícháme 1/8 litru rumu (1 a 3/4 decky) a ještě horké plníme do skleniček. Po uzavření otočíme víčkem dolů a po cca 15 minutách otáčíme (můžeme tak nechat i zchladnout). Už se nezavařuje. Nemá nároky na skladování. Domácí spižírnička je dostačující (nevyžaduje chladné skladování).
Čaj je opravdu vynikající! Mňam :o) Dávám tak 2 lžičky do šálku, ale každý si dá dle chuti. kousky ovoce mají v čaji výtečnou chuť a ráda vyjídám lžičkou :o))) Už není třeba doslazovat. Má krásnou barvu. Manžel se po něm může utlouct. Rozhodně se nedá srovnávat s pytlíčkovými čaji, V zimním období úžasně zahřeje.
Nedávno jsem viděla pidi skleničku pečeného čaje v hypermarketu a stála kolem 40 Kč...
Po upečení vmícháme 1/8 litru rumu (1 a 3/4 decky) a ještě horké plníme do skleniček. Po uzavření otočíme víčkem dolů a po cca 15 minutách otáčíme (můžeme tak nechat i zchladnout). Už se nezavařuje. Nemá nároky na skladování. Domácí spižírnička je dostačující (nevyžaduje chladné skladování).
Čaj je opravdu vynikající! Mňam :o) Dávám tak 2 lžičky do šálku, ale každý si dá dle chuti. kousky ovoce mají v čaji výtečnou chuť a ráda vyjídám lžičkou :o))) Už není třeba doslazovat. Má krásnou barvu. Manžel se po něm může utlouct. Rozhodně se nedá srovnávat s pytlíčkovými čaji, V zimním období úžasně zahřeje.
Nedávno jsem viděla pidi skleničku pečeného čaje v hypermarketu a stála kolem 40 Kč...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vojtula
(upraveno)
17. 11. 2016, 17:19
momka
(upraveno)
5. 10. 2014, 16:01
Prosím a musí se tam dávat ten rum?děkuji....určitě vyzkouším
Dehy
(upraveno)
27. 11. 2014, 23:03
@momka
Já ho tedy dávám vždycky. Na to množství čaje ho zas tolik není a než se nalije do skleniček, tak se nějaký alkohol vypaří a po zalití horkou vodou také Alespoň si to myslím. Určitě bude také bez rumu výborný, jen nevím, zda by Vám vydržel na uchování bez konzervantu. Zda by stačilo třeba zavařit . Možná by mohlo jít zamrazit... , ale nezkoušela jsem
berulina81
(upraveno)
8. 9. 2014, 19:27
trapné...dostala jsem se k tomu až letos... děla jsem: 1/4l černý bez+1celý citron bez kůry+6 švestek+2 jablka(bez slupky)+1 hruška(bez slupky)+asi větší hrst ostružin+30g rozinek+0,5kg cukru z toho 15dkg vanilkového cukru(mám doma sklenici na 1kg cukru a v ní 2vanilkové lusky)bylo toho asi kolem 1,1kg ... prostě MŇAM děkuji za recept můžu jen doporučit
Dehy
(upraveno)
27. 11. 2014, 22:59
@berulina81
s těmi rozinkami a vanilkovým cukrem (vanilkou) jsem ještě nezkoušela, budu muset příští rok vyzkoušet. Děkuji za tip
laskonka333
(upraveno)
25. 7. 2013, 14:53
pv74
(upraveno)
25. 7. 2013, 13:37
Už jej mám také, je fááákt mňamózní . Určitě se nemusí sterilovat? Vydrží mi ve špajzu až do jara, aniž by se pokazil? Pokud tedy tak dlouho vydrží . Děkuji Vlaďka
DRNDA 85
(upraveno)
5. 7. 2013, 19:24
Prosím prosím, na kolik stupnů se to peče? Děkuju
Dehy
(upraveno)
23. 7. 2013, 22:16
@DRNDA 85
Moni, omlouvám se, nechodím do receptů často . Kolem 150
P.A.V.L.A
(upraveno)
19. 11. 2012, 18:04
cokyna68
(upraveno)
10. 11. 2012, 11:14
Právě jsem dopekla a hned jsem si přímo z plechu hrnek čajíku uvařila-to je takováááá dobrota.Děkuji za receptík
Dehy
(upraveno)
10. 11. 2012, 15:54
@cokyna68
Jsem ráda, že Vám chutná
Sophie70
(upraveno)
27. 2. 2012, 10:30
mňa najprv vysmiali keď som v lete v najväčších horúčavách piekla a potom keď som im dala ochutnať, tak boli hotoví aké to je výborné ....... milujem tento čaj a dá sa použiť hocijaké ovocie, to je paráda
Dehy
(upraveno)
2. 3. 2012, 22:37
@Sophie70
souhlasím . Je opravdu výborný. Už se těším na léto.
berulina81
(upraveno)
26. 2. 2012, 12:55
super konečně nějaký recept na pečený čaj!!! Já ho dostala v té pidi skleničce..byl výborný a stál jen 25kč,no ale i tak by se to prodražilo .Takže hned jsem si uložila a v co nejbližší době na něho vletím a upeču MŇAM UŽ SE TĚŠÍM
Dehy
(upraveno)
2. 3. 2012, 22:43
@berulina81
Moc dobrý je tam dát i citrusy a borůvky, pokud máte ráda. Já jsem jednou koupila borůvky kanadské (mysím, že to byly oni) a ty něměli ani chuť ani barvu - děs. Chce to dyštak opravdové borůvky jako z lesa. Prostě to chce i nějaké výraznější a hezky barevné ovocíčko , aby měl čaj pěknou barvu. Na malé kostičky. Pak dejte vědět, jak chutná