Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 36 návštěvníků)

Ovocný pečený čajík dle mého

0.0
Ovocný pečený čajík dle mého

Potřebné ingredience

Ovoce dle sezony (směs i jeden druh), cukr a dochucovadla dle chuti (viz níže)

Postup přípravy

Receptů na pečený čaj je tady spousta. Nedávám ho tu jako žhavou novinku, ale jako můj návod pro ty, jenž viděli mé letošní čaje a prosili o receptík.

Takže:

Použít můžete opravdu jakékoliv ovoce. Může to být směs nebo jeden či dva druhy, záleží na vás. Celkem by toho ovoce mělo být cca 2 kg. Já letos dělala broskev+švestka+lesní jahůdky, pak hruškový s vanilkou, medem a rozinkama a pak zahradní směs (jablka, hrušky, hroznové víno, nektarinky, jahůdky). Rozhodně to pro letošek ještě není konec :-). Teď plánuju švestkový....
Ovoce nakrájíme na kostičky, vypeckujeme (já jablka, hrušky, broskve, nektarinky loupu, ale nemusí se to). Dáme na plech. Na ovoce vymačkáme jeden citron (lze nahradit pomerančem nebo mandarinkou). Na 2 kg ovoce přidáme odhadem 1 kg cukru, ale záleží na sladkosti ovoce, během pečení lze ochutnat a dochutit. Část cukru nebo i celý se dá nahradit třtinovým cukrem nebo medem nebo obojím :-). Dále lze jako dochucovadla použít vše, co vás napadne....... hrozinky, které v hruškovém čaji vypadají efektně, vyškrabaná vanilka z vanilkového lusku, citronová tresť - možná i jiná, ale odzkoušeno nemám, dá se to dochutit pomerančem, mandarinkou, ale i třeba zázvorem, pokud máte rádi......variant je velké množství, záleží na vaší chuti a fantazii. Nepřidáváme žádnou vodu !!!

Takto připravený plech dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 160 stupňů. Během pečení párkrát promícháme, ochutnáme a dochutíme. Musí to být dost sladké, aby pak stačilo dát 1-3 lžičky do hrnečku, zalít vodou a aby to bylo prostě dokonalé :-).

To je vlastně vše. Po upečení dáme do připravených skleniček, zavíčkujeme. Pro delší životnost zavařuji v troubě.

Je to opravdu lahůdka.... doporučuji. ♥♥♥

letošní čajíčkování

....takto vypadá plech před pečením

Plech před pečením.....

....po upečení

Další letošní varianta :-).....

... a pro letošek asi moje poslední várka - čaj vánoční
(švestky, pomeranč, jablíčko a troška vánočního koření)

detail - vánoční čaj právě upečený

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

primaluca 27. 7. 2015, 13:12
Vypadá tpo super,můžete mi ,prosím poradit,jak zavařujete v troubě?Nikde se to nemůžu pořádně dočíst.Díky,Míša
kvítečko 16. 8. 2014, 9:47
(Y)
vetrik 9. 9. 2013, 8:41
Dobrý den, chtěla bych udělat jen švestkový a nevím co k tomu přidat, jaké koření? moc děkuji Markéta
DobrotyDulinka 7. 7. 2013, 17:28
Výýbornéé (Y)
xyasminex 7. 1. 2013, 21:46
Dobrý večer paní Ivankp,chtěla jsem se zeptat,zda se dá takto čajík udělat,když mám čerstvá-sice už scvrklá jablíčka- a přidat do nic na plech ovoce z mrazáku? Děkuji Zuzana (F)
AndrejV 6. 12. 2012, 6:49
(Y) (Y)letos se na něho chystám taky,udělám vánoční. Švestek mám plný mrazák. (L)
veronikka 17. 9. 2012, 10:37
Dáváte na plech pečící papír?A když ne,není pak plech moc napečený?Díky moc za odpověď (F)
DanušaP 10. 9. 2012, 13:53
dělám podobně, jen přidávám hřebíček, celou skořici nemo badyán a po naplnění sklenic kápnu rum
avynka 12. 9. 2012, 8:02
@DanušaP Danuš, já dávala hřebíček a podobné kořeníčko do vánočního švestkového čajíku a je krásně voňavoučký, na vánoce provoní celý dům (Y) (Y)
kajqas 10. 9. 2012, 13:03
(Y) (Y) (Y) Z bezinek jsem udělala spoustu sirupu,tak teď zkusím i čajík podle vás :-)
avynka 12. 9. 2012, 8:01
@kajqas Renčo, já dělala bezinkový sirup vloni a byl dokonalý (Y) (Y) (Y) (clamp)....letos jsem to nejak zaspala a pak už bylo po bezinkách :´(....příští rok to musím napravit :-). Čajík z bezinek bude taky skvělý.....napište, jak se povedl ^o) (L) (F)
vlašáček 9. 9. 2012, 14:57
(Y) (Y) (Y) Děkuji za ochotu s radou ohledně čajíku a čajík je opravdu (clamp).Díky za insipraci. (hello)
avynka 12. 9. 2012, 7:59
@vlašáček Jani, není zač (Y)....jsem ráda, že vám zachutnal (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie