(recept
si oblíbilo 36 návštěvníků)
Ovocný pečený čajík dle mého
Potřebné ingredience
Ovoce dle sezony (směs i jeden druh), cukr a dochucovadla dle chuti (viz níže)
Postup přípravy
Receptů na pečený čaj je tady spousta. Nedávám ho tu jako žhavou novinku, ale jako můj návod pro ty, jenž viděli mé letošní čaje a prosili o receptík.
Takže:
Použít můžete opravdu jakékoliv ovoce. Může to být směs nebo jeden či dva druhy, záleží na vás. Celkem by toho ovoce mělo být cca 2 kg. Já letos dělala broskev+švestka+lesní jahůdky, pak hruškový s vanilkou, medem a rozinkama a pak zahradní směs (jablka, hrušky, hroznové víno, nektarinky, jahůdky). Rozhodně to pro letošek ještě není konec :-). Teď plánuju švestkový....
Ovoce nakrájíme na kostičky, vypeckujeme (já jablka, hrušky, broskve, nektarinky loupu, ale nemusí se to). Dáme na plech. Na ovoce vymačkáme jeden citron (lze nahradit pomerančem nebo mandarinkou). Na 2 kg ovoce přidáme odhadem 1 kg cukru, ale záleží na sladkosti ovoce, během pečení lze ochutnat a dochutit. Část cukru nebo i celý se dá nahradit třtinovým cukrem nebo medem nebo obojím :-). Dále lze jako dochucovadla použít vše, co vás napadne....... hrozinky, které v hruškovém čaji vypadají efektně, vyškrabaná vanilka z vanilkového lusku, citronová tresť - možná i jiná, ale odzkoušeno nemám, dá se to dochutit pomerančem, mandarinkou, ale i třeba zázvorem, pokud máte rádi......variant je velké množství, záleží na vaší chuti a fantazii. Nepřidáváme žádnou vodu !!!
Takto připravený plech dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 160 stupňů. Během pečení párkrát promícháme, ochutnáme a dochutíme. Musí to být dost sladké, aby pak stačilo dát 1-3 lžičky do hrnečku, zalít vodou a aby to bylo prostě dokonalé :-).
To je vlastně vše. Po upečení dáme do připravených skleniček, zavíčkujeme. Pro delší životnost zavařuji v troubě.
Je to opravdu lahůdka.... doporučuji. ♥♥♥
Takže:
Použít můžete opravdu jakékoliv ovoce. Může to být směs nebo jeden či dva druhy, záleží na vás. Celkem by toho ovoce mělo být cca 2 kg. Já letos dělala broskev+švestka+lesní jahůdky, pak hruškový s vanilkou, medem a rozinkama a pak zahradní směs (jablka, hrušky, hroznové víno, nektarinky, jahůdky). Rozhodně to pro letošek ještě není konec :-). Teď plánuju švestkový....
Ovoce nakrájíme na kostičky, vypeckujeme (já jablka, hrušky, broskve, nektarinky loupu, ale nemusí se to). Dáme na plech. Na ovoce vymačkáme jeden citron (lze nahradit pomerančem nebo mandarinkou). Na 2 kg ovoce přidáme odhadem 1 kg cukru, ale záleží na sladkosti ovoce, během pečení lze ochutnat a dochutit. Část cukru nebo i celý se dá nahradit třtinovým cukrem nebo medem nebo obojím :-). Dále lze jako dochucovadla použít vše, co vás napadne....... hrozinky, které v hruškovém čaji vypadají efektně, vyškrabaná vanilka z vanilkového lusku, citronová tresť - možná i jiná, ale odzkoušeno nemám, dá se to dochutit pomerančem, mandarinkou, ale i třeba zázvorem, pokud máte rádi......variant je velké množství, záleží na vaší chuti a fantazii. Nepřidáváme žádnou vodu !!!
Takto připravený plech dáme do trouby a pečeme cca hodinu na 160 stupňů. Během pečení párkrát promícháme, ochutnáme a dochutíme. Musí to být dost sladké, aby pak stačilo dát 1-3 lžičky do hrnečku, zalít vodou a aby to bylo prostě dokonalé :-).
To je vlastně vše. Po upečení dáme do připravených skleniček, zavíčkujeme. Pro delší životnost zavařuji v troubě.
Je to opravdu lahůdka.... doporučuji. ♥♥♥
letošní čajíčkování
....takto vypadá plech před pečením
Plech před pečením.....
....po upečení
Další letošní varianta :-).....
... a pro letošek asi moje poslední várka - čaj vánoční
(švestky, pomeranč, jablíčko a troška vánočního koření)
detail - vánoční čaj právě upečený
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
primaluca
(upraveno)
27. 7. 2015, 13:12
Vypadá tpo super,můžete mi ,prosím poradit,jak zavařujete v troubě?Nikde se to nemůžu pořádně dočíst.Díky,Míša
kvítečko
(upraveno)
16. 8. 2014, 9:47
vetrik
(upraveno)
9. 9. 2013, 8:41
Dobrý den, chtěla bych udělat jen švestkový a nevím co k tomu přidat, jaké koření? moc děkuji Markéta
DobrotyDulinka
(upraveno)
7. 7. 2013, 17:28
Výýbornéé
xyasminex
(upraveno)
7. 1. 2013, 21:46
Dobrý večer paní Ivankp,chtěla jsem se zeptat,zda se dá takto čajík udělat,když mám čerstvá-sice už scvrklá jablíčka- a přidat do nic na plech ovoce z mrazáku? Děkuji Zuzana
AndrejV
(upraveno)
6. 12. 2012, 6:49
letos se na něho chystám taky,udělám vánoční. Švestek mám plný mrazák.
veronikka
(upraveno)
17. 9. 2012, 10:37
Dáváte na plech pečící papír?A když ne,není pak plech moc napečený?Díky moc za odpověď
DanušaP
(upraveno)
10. 9. 2012, 13:53
dělám podobně, jen přidávám hřebíček, celou skořici nemo badyán a po naplnění sklenic kápnu rum
avynka
(upraveno)
12. 9. 2012, 8:02
@DanušaP
Danuš, já dávala hřebíček a podobné kořeníčko do vánočního švestkového čajíku a je krásně voňavoučký, na vánoce provoní celý dům
kajqas
(upraveno)
10. 9. 2012, 13:03
Z bezinek jsem udělala spoustu sirupu,tak teď zkusím i čajík podle vás
avynka
(upraveno)
12. 9. 2012, 8:01
@kajqas
Renčo, já dělala bezinkový sirup vloni a byl dokonalý ....letos jsem to nejak zaspala a pak už bylo po bezinkách ....příští rok to musím napravit . Čajík z bezinek bude taky skvělý.....napište, jak se povedl
vlašáček
(upraveno)
9. 9. 2012, 14:57
Děkuji za ochotu s radou ohledně čajíku a čajík je opravdu .Díky za insipraci.
avynka
(upraveno)
12. 9. 2012, 7:59
@vlašáček
Jani, není zač ....jsem ráda, že vám zachutnal