Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 205 návštěvníků)

Křehký jablečný štrůdl

0.0
Křehký jablečný štrůdl

Potřebné ingredience

Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g Hery, 10 PL mléka. Dále: strouhanka, asi 800 g nastrouhaných jablek, cukr dle chuti, sekané ořechy, rozinky, skořice.

Postup přípravy

Receptů na štrůdl je jenom tady na MMB už 327 a každá máme ten svůj jediný a nejlepší. Já jsem celé roky dělala štrůdl podle rodinného receptu a byla jsem přesvědčená, že je to ten nej. Pak jsem ale ze zvědavosti začala zkoušet i jiné štrůdly a teď se s vámi chci podělit o recept, který u nás letos vede na celé čáře a překonal i ten náš původní.

Na vál nasypeme mouku, Heru nakrájíme na kousky a spojujeme s moukou za současného přidávání mléka. Vypracujeme vláčné těsto, které rozkrojíme na půlku, vytvarujeme 2 bochánky, ty zvlhčíme vlažnou vodou, uložíme na talíř a přiklopíme nahřátým kastrolem. Těsto necháme asi půl hodiny odpočívat a zatím si očistíme, nastrouháme a případně lehce vymačkáme jablka. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na tenký plát, slabě posypeme strouhankou, rozložíme jablka, na ně cukr, skořici, rozinky, ořechy, stočíme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý štrůdl. Před pečením a ještě jednou během pečení potřeme štrůdly studenou vodou. Pečeme na 180 – 200°C asi 40 minut. Ještě horké štrůdly potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.

***

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kkkaammiillaa 31. 3. 2020, 11:17
Musím pochválit (Y) (Y) (Y) (Y) recept jsem dělala poprvé, byly dvě křupavé nožky a na snídani zbyly jen dva maličké kousíčky - i potom byl moc dobrý ... děkuji (L) (L) (L)
spero 31. 3. 2020, 22:11
@Kkkaammiillaa Moc Vám děkuji za milý komentář i za pochvalu receptu. Vážím si toho. (F) (F) (F)
pezotka 9. 12. 2018, 14:56
Děkuji za recept (Y)po dlouhé době těsto kteréje opravdu vláčné a netrhá se
spero 15. 12. 2018, 18:50
@pezotka Šárko, tak to mě opravdu těší. (F) Děkuji Vám za zprávu. (F)
JR1971 21. 10. 2017, 18:57
Skvělý recept,děkuji za něj! Jarka (F)
spero 22. 10. 2017, 0:31
@JR1971 Jaruško, a já zase děkuji Vám za dobrou zprávu. (F)
Monula79 27. 1. 2017, 10:08
I my jsme vyzkoušeli, rovnou z dvojité dávky a je výborný. S těstem se dobře pracuje, při pečení nepraská. (clamp) (Y)
spero 29. 1. 2017, 21:34
@Monula79 Moničko, děkuji Vám za milý komentář. Potěšil mě. (F)
žabka32 15. 1. 2017, 17:30
Ivanko...včera jsem vyzkoušela váš receptík a mohu jen a jen pochválit (Y)vynikající těsto a je to rychlovka :-)receptík ukládám a zítra zase pečůůůů (clamp)Gábi.
spero 16. 1. 2017, 13:43
@žabka32 Gábinko, mockrát Vám děkuji za milý komentář. (F) (F) (F)
johnynka 6. 11. 2016, 12:28
výborný, opravdu křehký, u Vás je to sázka na jistotu s jakýmkoliv receptem
spero 6. 11. 2016, 22:45
@johnynka Ivetko, moc Vám děkuji za tak milý komentář. Vážím si toho.
Raguella 2. 10. 2016, 11:00
Dobrý den,určitě moc ráda vyzkouším i Váš receptík-díky.pá :-) (hello) (L) (jidlo) (F)
Roxxana 1. 10. 2016, 14:25
Ivanko, jdu na štrůdl poprvé a vybrala jsem si Váš recept, tak jsem zvědavá :-$ tam se vůbec nedává vajíčko? *-)
krišon 1. 10. 2016, 16:30
@Roxxana Snad paní Ivance nebude vadit, že odpovím za ni, těsto je bez vajíčka, před vložením do trouby nohavičky potřete rozšlehaným vajíčkem (F)
Roxxana 1. 10. 2016, 20:24
@krišon Když mám to těsto křupavější, čím to je? Délkou pečení? *-)
krišon 2. 10. 2016, 13:12
@Roxxana Asi jste přesušila, já někdy místo vajíčka potírám máslem, a to i během pečení ....a ohledně krájení - u nás se ukrojí vlažný, protože se všichni těší a druhou šišku už obvykle krájím studenou, ale pilkou - nůž se zoubky
Roxxana 1. 10. 2016, 16:47
@krišon Díky, udělala jsem to tak. (Y) A krájí se ještě teplý?
pavča9 28. 9. 2016, 0:08
Tento strudlik delam leta,mam recept od babicky,je nej nej nej,do testa jeste pridavam pul lzicky kypr.prasku...
Jit7 25. 9. 2016, 21:05
Toto těsto dělám také, je mé nejoblíbenější na štrůdl. Někdy dávám máslo, jak kdy co mám. (Y) (Y) (Y)
Myna 25. 9. 2016, 20:31
Naprosto skvělé těsto. Místo hery jsem dala máslo, těsto krásně vonělo. (L)
Evula.U 10. 9. 2016, 19:02
Ivanko, kam Vy na ty recepty chodite? Jako by jste je vytahovala z rukavu. Urcite zkusim, dekuji za recept (F) (F) (F)
nanukac 10. 9. 2016, 18:43
(Y)
Atuna 10. 9. 2016, 18:11
(clamp) (clamp) (clamp)
Aavona 12. 7. 2016, 18:50
Teď jsem dopekla a naprosto luxusní !! Perfektně se s ním pracuje, dokonce jsem krom jablkového musela přidělat ještě jednu poloviční dávku pro čtyřletého synka, který sám vyválel placku na špenátový :-) Tak snadno se s ním pracuje ! Super.
spero 13. 7. 2016, 21:11
@Aavona Petři, to mě moc moc těší. Děkuji za zprávu. (F) (F) (F)
Lugi 27. 5. 2016, 18:21
děvčata chtěla jsem se zeptat, štrudl asi nevydrží v balíku 4 dny, že ? :´( chtěla bych tento štrudl poslat vnukovi, ale nejkratší doba doručení je 4 dny :/
spero 27. 5. 2016, 20:42
@Lugi Ladi, 4 dny je dost dlouhá doba, to bych neriskovala. Mohl by mu přijít i plesnivý.
Lugi 27. 5. 2016, 22:42
@spero děkuju za odpoved,holt štrudl zbaštíme doma . je opravdu vynikajicí (Y)
lenule11111 18. 3. 2016, 18:42
Lze použít místo hery máslo?? Je těsto křehké jako listové? Nebo je spíše jako kynuté?
SlávkaŠtě 18. 3. 2016, 20:06
@lenule11111 Já dělala z másla, náhražky nepoužívám, a je skvělý. Těsto není ani jako kynuté ani jako listové, spíš bych to přirovnala a měkkému lineckému.
SlávkaŠtě 18. 3. 2016, 18:17
Štrůdl už jsem dlouho nedělala, tak jsem zabrousila pro nějaký recept. Tento mě zaujal svou jednoduchostí a vyzkoušela jsem. Musím pochválit, opravdu se s těstem výborně pracuje,nepepí, krásně se rozvaluje, při pečení nepraská, prostě bomba. Voní po celém bytě, nevydržela jsem a hltám ho horký, je naprosto famózní.Děkuji za recept a doporučuji vyzkoušet. (clamp)
spero 22. 3. 2016, 16:11
@SlávkaŠtě Slávinko, moc Vám děkuji za krásný komentář. (F) (F) (F)
HanaJa5 13. 2. 2016, 14:32
Moc děkuji za recept-štrůdl je skvělej..... ostatně jako i jiné vaše recepty. Jablka jsem posypala sekanými mandlemi a je to výtečné (C)
spero 14. 2. 2016, 20:49
@HanaJa5 Haničko, děkuji Vám za milý komentář. (F) (F)Moc si vážím Vaší důvěry.
marti.om 16. 1. 2016, 19:47
Tak tedy nevím, asi budu jediný kritik, ale dle mě nic moc, děláno přesně podle receptu, těsto chuťově mdlé a nechápu, jak můžete mít po upečení zlatou barvu. Zůstanu u starého receptu.
SlávkaŠtě 18. 3. 2016, 20:04
@marti.om Milá Martino. Jak známo, chuť štrůdlu dělá hlavně ta náplň, těsto samo o sobě je téměř bez chuti. Pokud náplň uděláte chutnou a závin necháte proležet, je výborný. Zlatavou barvu docílíte, když na posledních 10 min. dáte troubu jen na horní ohřev.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie