Cuketovo-žampionová směs
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, 250g žampionů, indické koření, trochu chilli vloček, sůl, 1 plechovka kokosového mléka, olej
Postup přípravy
Na oleji orestujeme poloviny (popřípadě čtvrtiny) žampionů, necháme zprudka vydusit vodu, kterou pustí. Přidáme koření, chilli a tuhou část z kokosového mléka. Z tekuté části…
Lišková smetanová omáčka
Potřebné ingredience
450g lišek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 75ml suchého bílého vína, 80g másla, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř, citron.šťáva
Postup přípravy
V hlubší pánvi na 40g másla a 1 lžíci oleje necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme jemně pokrájený nebo utřený česnek, po minutě přilijeme víno a necháme 2…
Quinoa placičky
Potřebné ingredience
Větší miska uvařené quinoi (cca 3 velké hrsti), 2 vejce, 2 hrsti posekané rukoly, sušený česnek, sůl, hrst parmazánu, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce tamari nebo shoyu, pepř, strouhanka
Postup přípravy
Vše smícháme dohromady, nakonec přidáváme strouhanku, aby vznikla hmota konzistencí podobná karbanátkům. Tvoříme placičky (pomocí vykrajovátka) e pečeme ve vyhřáté troubě na 180 -…
Noky s houbovou omáčkou
Potřebné ingredience
Noky: brambory vařené ve slupce, nastrouhané, vejce, sůl, hladká mouka, celozrnná pšeničná mouka. Omáčka: 250g hnědých žampionů nebo lesních hub, sádlo, kmín, 1 lžíce citrónu, 1 šlehačka, petrželka, sůl, pepř, bobkový list, ev. 1 lžička solamylu
Postup přípravy
Z ingrediencí na noky vypracujeme těsto a uděláme malé noky, které uvaříme v osolené vodě. Na omáčku orestujeme na sádle bobkový list, kmín a houby, přidáme citrón a chvíli vaříme…
Špagety s ricottou
Potřebné ingredience
500g špaget, 500g ricotty, 130g mléka, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 kus světlého pečiva (cca 70g), 1 stroužek česneku, 1 lžíce citrónové kůry, hrst petrželky
Postup přípravy
Kousky pečiva upečeme na 160°C asi 7 - 8 min., poté nahrubo rozmixujeme. Ve woku rozehřejeme máslo a olej, přidáme nasekaný česnek, na mírném plamenu smažíme do změknutí, poté…
Celerovo-bramborové noky
Potřebné ingredience
Těsto: 400g celeru, 400g brambor, 50g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, hladká a celozrnná pšeničná mouka dle potřeby. Hrst sekaných vlašských ořechů, hrst dýňových semínek, šalvěj (popřípadě jiná bylinka), máslo, pepř, cca 200g brynzy
Postup přípravy
Celer nakrájíme na kousky a upečeme doměkka. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Teplý celer rozmixujeme na pyré, brambory nastrouháme. Z ingrediencí vypracujeme…
Brambory zapečené s Nivou
Potřebné ingredience
1 kg brambor,150 g Nivy,1 větší cibule,4 str.česneku,2 kelímky smetany na vaření,1 lžíce solamylu,máslo,sůl,pepř,majoránka
Postup přípravy
Oloupeme si brambory a nastrouháme na okurkovém struhadle na jemné plátky.Promícháme s trochou soli (pozor Niva je slaná) a utřeným česnekem..Zapékací misku vymažeme máslem …
Halušky se špenátovou omáčkou
Potřebné ingredience
bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g
Postup přípravy
Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…
Pesto gorgonzola testoviny
Potřebné ingredience
Bazalkove pesto gorgonzola testoviny parmazan piniove orisky
Postup přípravy
dame varit testoviny na panev cele pesto smichat s nakrajenou gorgonzolou, promichat. smichat s testovinama navrch parmazan a piniove orisky a je hotovo :)
Pečená cuketa s balkánským sýrem
Potřebné ingredience
Cuketa Koření Balkánský sýr
Postup přípravy
Cuketa na kostičky, koření (používám Adžiku), olej a upéct. Po upečení posypat balkánským sýrem a zapéct. U nás podáváme s tatarkou. Dobrou chuť!