Arašídové košíčky s ganache
Potřebné ingredience
Korpus: 113 g másla, 113 g jemného arašídového másla, 100 g cukru krupice, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 155 g hladké mouky, ¾ lžičky jedlé sody, špetka soli. Náplň: 150 g hořké čokolády, 150 ml 33% smetany. Dále: čokoládová poleva.
Postup přípravy
Změklé máslo s arašídovým máslem a cukry vyšleháme do pěny, lžící vmícháme vejce, vanilkový extrakt a mouku se sodou a solí. Děláme kuličky velikosti vlašského ořechu a ty…
BÁJEČNÉ TIRAMISU KULIČKY
Potřebné ingredience
130 g cukrářských piškotů (nejlépe Savoiardi), 150 g mascarpone, 40 g moučkového cukru, 40 ml silné neslazené kávy, tmavé práškové kakao, kokosová moučka na obalení, nutela pro naplnění (nemusí být).
Postup přípravy
Do misky vložíme mascarpone, vlijeme studenou kávu, dosladíme moučkovým cukrem a dobře promícháme. Zvlášť rozdrtíme piškoty a přidáme je do mascarponové směsi. Vše řádně spojíme,…
Datlové kuličky
Potřebné ingredience
130g vypeckovaných nakrájených datlí (nejlépe medjoul), 35-40g tahini, 15-20g kakaa, vanilka, 1 lžíce chia, 120g mandlí, 20-25g pražených kakaových bobů drcených
Postup přípravy
Vše umixujeme na lehce sypkou hmotu, která po zmačknutí drží tvar. Tvarujeme kuličky.
Domácí salko
Potřebné ingredience
600g plnotučného mléka, 180g třtinového cukru, 30g másla (nemusí být)
Postup přípravy
Vše smícháme a přivedeme prudce k varu, poté trochu ztlumíme a téměř za stálého míchání vaříme 20 - 40 min. do požadované hustoty. Po vychladnutí mléko ještě zhoustne.
Datlové košíčky
Potřebné ingredience
Těsto: 100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: 200g datlové pasty, 200g mletých mandlí (až téměř na pastu), 2 lžíce rumu, vanilka, 250g mléka, 1 vanilkový pudink, 200g másla. Čokopoleva. Krém do cukroví (trvanlivější) : 200g datlové pasty, 130g vody 1 lžíce polohrubé mouky, 100g mletých mandlí, 200g másla, rum.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu. Poté upečeme ve formách na košíčky a necháme vychladnout. Z mléka uvaříme pudink a necháme lehce vychladnout (ne úplně), poté vše smícháme a…
Karamelové kousky
Potřebné ingredience
Těsto: 300g másla, vanilka, 100g cukru, sůl, 200g hladké mouky, 200g špaldové mouky. Ořechová směs: 300g šlehačky, 150g cukru, 1/4 lžičky soli, 150g medu, 450g solených arašídů, 45g másla.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu. Poté rozválíme na placku, přendáme do pekáčku, propícháme vidličkou a pečeme na 180 - 200°C asi 15-17min. Na předpečený korpus naneseme…
Amaretky
Potřebné ingredience
2 bílky, 200g mletých mandlí, 30g kakaa, 1 lžíce instantní kávy, 120g cukru.
Postup přípravy
Kávu rozpustíme v minimu horké vody - vznikne pasta. Poté vše smícháme a mokrou rukou tvoříme kuličky. Pečeme na 200°C 11min.
Čokoládové knoflíky
Potřebné ingredience
120g másla, 80g cukru, 2 lžíce mléka, 1 žloutek, vanilka, 40g kakaa, 150g hladké mouky. Náplň: 90g hořké čokolády, 60g šlehačky, kousek másla (není nutné), rum dle chuti. Nahrubo sekané lískové loupané ořechy.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Poté tvoříme kuličky, které obalujeme v ořechách. Do každé kuličky vytvoříme důlek a upečeme. Na náplň zahřejeme šlehačku a…
Pohankové vanilkové rohlíčky (bezpepkové)
Potřebné ingredience
120 mletých mandlí, 60g cukru, vanilkový lusk, 200g másla, 1 žloutek, 300g hladké pohankové mouky. Cukr s vanilkou na pocukrování.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout, poté tvoříme malé rohlíčky. Pečeme na 180°C asi 10min. Ještě teplé pocukrujeme.
Kolečka s karamelovým krémem
Potřebné ingredience
160g mletých vlašských ořechů, 320g celozrnné pšeničné mouky, 130g třtinového cukru, 240g másla, 3 lžíce rumu. Krém: 150g třtinového cukru, 250g šlehačky, 120g másla, sůl. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vykrájíme kolečka, upečeme. Po vychladnutí slepujeme krémem a polijeme polevou. Z cukru připravíme karamel, když je hotový, přidáme…