7 Přírodních způsobů, jak bojovat s ucpanými dutinami
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikováno:

V tomto ročním období je ve skutečnosti s podivem, když se někomu podaří se nenachladit. Přechodná doba mezi létem a podzimem rozpoutává dokonalé kašlavé, nachlazené, rýmové a chřipkové peklo, kterým si více nebo méně intenzivně musíme projít každý rok. Ale kdo je připraven, není překvapen. Jak na ucpané dutiny? S rozpouštěním a zbavováním se nepříjemného zahlenění pomůžou i některé potraviny.
Co vlastně je hlen? Je to látka neustále přítomná v našem těle, pomáhá hydratovat, zklidňovat a vyživovat naši kůži, sliznice a orgány. Je vylučován sliznicemi a chrání především rozmnožovací, dýchací a trávicí soustavu, bez něj by se například naše žaludeční kyseliny a trávicí enzymy mohly pustit kromě jídla také do stěn trávicího traktu. Při dýchání zase zachycuje nečistoty a všichni víme, k čemu je při pohlavním styku.
K jeho nadměrné a nežádoucí produkci ale dochází, když jsme nachlazení nebo nemocní, takže ho potřebujeme vysmrkat a vykašlat. Jeho produkci může zvýšit i konzumace některých potravin (jako jsou například mléčné výrobky)... ale jiné potraviny ho zase pomáhají rozpouštět a odvádět z těla pryč. Jaké to jsou?
1. Zázvor
Zázvor je prostě zázrak. Obsahuje nejen antioxidanty, protizánětlivé látky a vitamíny, ale také enzymy, které pomáhají ředit hlen. A proto – pokud se cítíte zahlenění, sáhněte rozhodně po čerstvém zázvoru. Můžete si připravit čaj, přidat ho do jídla nebo si třeba vyrobit zázvorovou vodu. Jak na to? A s čím vším pomůže? Přečtěte si tady.
2. Cibule a česnek
My víme, ani jedno není zrovna libé vůně nebo chuti, ale na nachlazení a rozpouštění hlenu pomáhají zázračně. Jenom si zkuste s nosem ucpaným rýmou přičichnout k nakrájené cibuli a česneku a uvidíte, jak vám ten pach „protáhne dutiny“. V čím syrovějším stavu jsme je schopni pozřít, tím lépe. A česnek je vhodné rozmačkat, ať se látky pěkně uvolní.
3. Ananas
Ten čerstvý, samozřejmě. Možná vás taky napadne obsah vitamínu C, ale ananas je ideální k odhlenění a detoxikaci především díky obsahu bromelinu. Tento enzym pomáhá nejen rozpouštět hlen, ale také trávit tuky, zbavovat se otoků a má protizánětlivé účinky.
Ale pozor. Čerstvý ananas může mít na sliznice také nepříznivé účinky, někteří jedinci jsou na něj citlivější a mají po konzumaci pocit „rozedraného“ jazyka nebo celé ústní dutiny.
4. Dýňová semínka
Asi by pro nás dýňová semínka nebyla první volbou, ale olej z dýňových semínek se používá k rozpouštění a odstraňování hlenu už celá tisíciletí jako součást tradiční čínské medicíny. Pokud si dáme semínka celá, dostaneme tak do sebe také vlákninu a nějaké ty bílkoviny, což je vždycky dobře.
5. Bobule
Borůvky,maliny, brusinky... pokud se dostanete k čerstvým, rozhodně si je neodpírejte, naopak. Obsahují velké množství vitamínu C a draslíku, takže při nemoci, jako byste našli. Sníží nadprodukci hlenu a dodají našemu tělu tak potřebnou vláknin, která zajistí, že se infekce zbavíte tak rychle, jak to jen půjde.
6. Jablka
Jsou na tom podobně jako bobule, jak s obsahem vitamínu C, tak s obsahemdraslíku. Ten zmírní produkci hlenu a výhodou je, že z jablek nezmizí ani tepelnou úpravou. Takže si je můžeme dopřávat v jakékoliv podobě. V koláčích, smoothies, ale i jen tak, podzimně.
7. Brokolice
Veškerá ostatní košťálová zelenina jako je zelí nebo kedlubny, obsahuje látky, které velmi jednoduše rozpouštějí hlen a díky přídatnému vysokému obsahu vlákniny usnadňují zažívání, takže hlen doslova z našeho těla odplavuje. Ideální je konzumovat brokolici připravenou v páře nebo rozmixovanou ve smoothie nebo na raw polévku.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku
