Zobrazit přihlášovací formulář

10 nejčastějších zdravotních problémů, které trápí miminka. Vyřešte je!

  • Publikováno:
10 nejčastějších zdravotních problémů, které trápí miminka. Vyřešte je!

Suchá pokožka, opruzeniny, vyrážka, kolika, reflux, rýma, kašel, prořezávající se zoubky... Děti v prvních měsících života trápí celá řada zdravotních problémů. Protože ale neumí mluvit, dávají nám to na vědomí urputným pláčem, kterým trpí i jejich okolí. Víte, jaké jsou nejčastější příčiny pláče a především, jak miminku rychle a účinně ulevit? 

1. Reflux

Jedná se o samovolný a opakovaný návrat obsahu žaludku, tzv. ublinkávání. Pokud se jedná o výjimečnou situaci a děťátko jinak prospívá, není důvod k obavám. Problém nastává v případě, když dítě zvrací proudem, je neklidné a podrážděné. To už může signalizovat nemoc, kterou není radno přehlížet. Více o refluxu aneb věčném ublinkávání se dočtete ZDE.

2. Opruzeniny nebo suchá místa na pokožce

S opruzeninami má nějakou zkušenost asi každý rodič, který někdy pečoval o miminko. Nejčastěji se objevují na citlivých místech, jako je zadeček, vnitřní strana stehen a genitálie. Vyskytnout se ale mohou i v různých kožních záhybech po celém těle, v podpaží, na stehnech nebo třeba za oušky. Zkrátka tam, kde jsou na tělíčku vlhčí a teplejší místa. Na nich dochází k podráždění pokožky, vzniká vyrážka, kůže mokvá, mohou se objevit puchýřky a drobné prasklinky. Protože má ale dětská pokožka sníženou tvorbu mazu a nedokáže dostatečně vázat vodu, je náchylnější k vysoušení, objevit se tak mohou i ložiska suché kůže, která se olupuje. Podrážděnou pokožku miminka je třeba hydratovat a regenerovat. Používejte proto pravidelně speciální krémy a mastičkami určené pro citlivou dětskou pokožku, které jsou vhodné pro prevenci opruzenin. Více o oruzeninách a o tom, jak jim předcházet, se dočtete ZDE.

STAŇTE SE NAŠÍ TESTERKOU A ZÍSKEJTE KRÉM SEBAMED ZDARMA

Sebamed dětský krém extra jemný byl speciálně vyvinut pro citlivou dětskou pokožku miminek, batolat a dětí. Díky svému pH 5,5 podporuje vývoj a obnovu přirozeného ochranného pláště a vhodný je i do nadcházejícího sychravého a vlhkého počasí, kdy potřebuje dětská pokožka ještě intenzivnější péči. Krém je pro své extra jemné složení ideální na mazání celého těla včetně obličeje, kolínek a dalších citlivých míst, kde může docházet k poškozování kůže, a to včetně oblastí pod plenkami. Pomáhá totiž zároveň předcházet vzniku opruzenin a stimuluje hojení.

Do testování se můžete přihlásit ZDE >>

3. Vyrážka

Pokud se objeví nepříjemná vyrážka, určitě stojí za zvážení začít používat nedráždivá a hypoalergenní mýdla, začít prát v citlivějším pracím prostředku a dbát na dostatečnou hydrataci pokožky miminka. Pozor také na populární vlhčené ubrousky. Volte takové, které citlivé pokožce miminka vyhovují, a nezpůsobí podráždění. Pokud vyrážka nezmizí, případně se přidají horečka a puchýře, je nejvyšší čas zajít k lékaři.

4. Prořezávání zoubků

Obávané bolesti při prořezávání zoubků kolem půl roku děťátka jsou strašákem většiny rodičů. Poměrně často jsou doprovázeny i zvýšenou teplotou a průjmy. Bolesti se dají zmírnit zakoupením gumového kousacího kroužku případně jemnou masáží dásní prstem a bylinkovými čaji.

5. Bolavé bříško

Bolest bříška, křeče či prdíky zná téměř každá maminka. Jedná se o typický příznak dětských kolik. Ty mohou být způsobeny intolerancí laktózy, protože novorozenci nemají plně vyvinuté trávení. Naštěstí jsou na trhu přípravky, které dodají chybějící enzym laktázu a vyřeší tak samotnou příčinu vzniku koliky.

6. Horečka

Pokud tělesná teplota u dítěte mladšího půl roku stoupne nad 37,5° C měli bychom být v pozoru. Horečka totiž signalizuje boj těla s infekcí, které rozhodně není radno brát na lehkou váhu. Obzvláště, když se přidají bolesti, křeče, letargie, vyrážka či zvracení, rozhodně neotálejte a vyhledejte lékaře. Jak ale miminku měřit teplotu? Vsaďte na špičkovou technologii a vyzkoušejte bezkontaktní čelní teploměr. Více o tom, kdy horečku u dětí snižovat a jak, najdete ZDE.

7. Kašel

U kašle je důležité sledovat celkový zdravotní stav. Štěkavý kašel může totiž znamenat zánět hrtanu, spolu s nachlazením může předznamenávat nachlazení či chřipku, v případě pocitu nedostatku vzduchu a lapání po dechu může znamenat i černý kašel. Děti do 4 let by však léky proti kašli užívat neměly. Pro zmírnění obtíží používejte zvlhčovače vzduchu a dbejte na dostatek tekutin.

8. Ucpaný nos

Ucpaný nos je častým projevem při rýmě. Jak si tedy poradit v tomto případě? Ideální je použít zvlhčovač vzduchu a odsávačku hlenů, která uleví. Pokud různé rýmičky a nachlazení řešíte i s většími dětmi, vsaďte na kompresorový inhalátor. Nejlépe takový, který si poradí díky odsávačce i s rýmou! Respirační choroby tak nebudou mít u vás doma šanci! Více tipů, jak odstranit rýmu ukojence, najdete ZDE.

9. Průjem

Průjem je jedním z nejčastějších dětských onemocnění. Většinou se jedná o následek alergie na některou z potravin, které snědla maminka před kojením. V takovém případě je nutné držet dítě v klidu a hlavně dbát na pravidelný a dostatečný přísun tekutin, aby se předešlo dehydrataci. Pokud se potíže do 24 hodin nezlepší a přidá se horečka či zvracení, zajděte ke svému pediatrovi.

10. Zácpa

Frekvence vyprazdňování u miminek je velmi různá, proto o zácpě mluvíme v případě, že je stolice tvrdá s bolestivým průchodem. Doporučováno je přidání více tekutin a vlákniny, případně masáž bříška, která napomůže mechanickému rozpohybování střev.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie