Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší recept na vánoční štolu: Tvarohová, máslová, hrnečková i marcipánová

  • Publikováno:
Nejlepší recept na vánoční štolu: Tvarohová, máslová, hrnečková i marcipánová

Nádherně vlhká a vláčná, voňavá, plná sušeného ovoce, ořechů a kandované kůry, z vrchu bohatě posypaná moučkovým cukrem. Zkrátka neuvěřitelná pochoutka, která k vánočním svátkům patří. Určitě si ji letos upečte, je to snazší, než si myslíte a rozhodně jednodušší, než plést vánočku. Vyzkoušejte některý z receptů prověřených stovkami našich čtenářů, vybrali jsme ty nejoblíbenější.

I když u nás je tradičním vánočním moučníkem vánočka, stále více lidí má o svátcích na stole raději štolu. Důvodů je hned několik. Je chutnější, není suchá, dlouho vydrží měkká a navíc je daleko jednodušší ji doma upéct, nemusíte si lámat hlavu s pletením pramenů a rozjetím vánočky při pečení. Povede se totiž pokaždé a zvládne to i ten, kdo nemá s pečením příliš zkušeností.

Pokud si nepotrpíte na kandovanou kůru, sušené ovoce či rozinky, jedno, druhé či třetí klidně vynechejte. Kandované a sušené ovoce vybírejte podle vlastních preferencí a před přidáním do těsta ho nasekejte na malé kousky. A rozhodně nepodceňujte potření rozpuštěním máslem hned po vytažení z trouby, postará se o křupavou kůrku i o to, že cukr na štolu dobře přilne. Příští rok štolu upečte klidně už tři týdny před Vánocemi, zabalte ji do fólie a uložte do chladu. Spolehlivě vydrží a rozležením ještě získá na vláčnosti.

Tvarohová vánoční štola

Díky do těsta přidanému tvarohu je tahle štola skutečně úžasně vlhká, pokud tedy nemáte rádi dusivé buchty, určitě zvolte tento recept. Na štolu potřebujete jen hladkou mouku, měkký tvaroh, vejce, máslo, krupicový cukr, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a pak to, co máte rádi, ať už jsou to rozinky, oříšky a ořechy, mandle, kandovaná kůra a kandované či sušené ovoce. Na konečnou úpravu upečené štoly pak budete potřebovat rozpuštěné máslo, nebojte se do něj přidat pár kapek rumu, štola bude ještě voňavější, a moučkový cukr na posypání.

Celý recept na tvarohovou vánoční štolu najdete ZDE.

Marcipánová vánoční štola

Kolébkou receptu na štolu s marcipánem uvnitř jsou Drážďany. Právě v tomto městě byl údajně, podle historických zdrojů, tento vánoční moučník ve 14. století poprvé upečen. Připomínat měl malého Ježíška zabaleného v plenkách. Pravý mandlový marcipán dodá štole úplně jiný chuťový rozměr. Použít můžete buď domácí, nebo sáhněte třeba po kupované marcipánové tyčince v čokoládě. Pozor ale na náhražky ochucené jen mandlovou trestí, marcipán by měl být připraven z opravdových namletých mandlí.

Celý recept na marcipánovou vánoční štolu najdete ZDE.

Výborná máslová štola

Příprava téhle štoly vám zabere o něco víc času, je totiž z kynutého těsta. To znamená, že budete muset nechat hodinu kynout jak připravené těsto, tak pak ještě stejný čas i vytvarovanou štolu na plechu. Stojí to ale za to.

Recept na výbornou máslovou štolu najdete ZDE.

Hrníčková štola

Sváteční vánoční moučník si nemusíte odpírat, ani když doma nemáte kuchyňskou váhu. Hrnek se ve vaší domácnosti určitě najde. A ten vám k odměření potřebných surovin na hrnečkovou štolu stačí. Navíc se nemusíte zapotit ani při zpracování těsta, pokud tedy doma máte domácí pekárnu. Ta ho důkladně propracuje za vás. Vy do ní jen nasypete potřebné suroviny, z hotového těsta pak vytvarujete štolu, necháte jí v teple pod čistou utěrkou nakynout a šoupnete jí do trouby. A jestli vám nevadí čtverhranný „chlebový“ tvar, klidně jí v pekárně i upečte.

Recept na hrníčkovou štolu najdete ZDE.

A pokud jste ještě letos nestihly upéct perníčky, pusťte se do těch podle video receptu pana Cuketky na Mall TV. Jsou měkké hned po upečení, zároveň ale ještě udrží tvar, dají se dobře vykrajovat a navíc se nemusí pracně zdobit. Jsou totiž celé pokryté jednoduchou slabou polevou připomínající jinovatku a díky ní nevysychají, takže si na nich může pochutnávat celé svátky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie