Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Hrníčková vánoční štola z domácí pekárny

0.0
Hrníčková vánoční štola z domácí pekárny

Potřebné ingredience

1 hrnek mléka, 5 lžic rumu, 1/2 kostky rozpuštěného másla, 2 žloutky, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce pískového cukru, nastrouhaná citronová kůra, 1 balíček vanilkového cukru, špetka mleté skořice, mletého muškátového oříšku a soli, 1 kostka droždí.
Dále potřebujeme kandované ovoce, oloupané mandle, oříšky, rozinky (prostě dle chuti, něco můžete vynechat, něco jiného přidat)

Postup přípravy

Štolu pečeme začátkem prosince, aby se rozležela.
Všechny suroviny, kromě ovoce, mandlí, oříšků a rozinek, dáme v uvedeném pořadí do nádoby domácí pekárny. Droždí rozdrobíme navrch.
Zapneme program "Těsto" a necháme pekárnu, ať práci udělá za nás :-). Po skončení programu těsto vyndáme na vál a zapracujeme do něj ovoce, mandle, oříšky a rozinky. A nebo to opět necháme na pekárně :-). Těsto bychom měli opět nechat odpočinout a vykynout a potom utvoříme štolu.
Já jsem z tohoto množství udělala 1 větší a 2 menší štoly, které pak někomu věnuji, protože 1 velká štola byla na nás trochu moc :-D.
Štola by se správně měla dělat takto: vyválí se obdélníkový plát, potře rozpuštěným máslem a přeloží tak, aby se delší strany těsta uprostřed plátu spojily. Potom se ještě přeloží napůl, aby se po straně štoly utvořil žlábek.
Ale já to tak nedělám, utvořím váleček a žlábek naznačím prsty, řekla bych, že po upečení to vyjde úplně nastejno.
Štolu potřeme rozpuštěným máslem a v troubě pečeme na 180 stupňů asi tak 40 minut.
Po upečení ještě teplou štolu opět potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru a necháme vychladnout. Potom zabalíme do alobalu a v lednici necháme rozležet až do Vánoc.
Samozřejmě můžete zkusit štolu upéct rovnou v pekárně, bude mít sice jiný tvar, ale myslím, že to nevadí :-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 7. 12. 2009, 11:24
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie