Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 113 návštěvníků)

Soda a ocet - pereme šetrně

0.0
Soda a ocet - pereme šetrně

Postup

Po diskzi v Poradně jsem obdržela spoustu dotazů jak používat místo pracího prášku sodu a ocet, zde více: nepoužívám prášek na praní a mám luxusně vyprané prádlo
Používám uhličitan sodný (NaCO3) - soda na praní, je konzistence pracího prášku. Objednala jsem 25 kg na netu. Jedlou sodu hydrogen uhličitan sodný (jedlá soda) je také možné použít, vlastnosti pro praní jsou shodné, také jsem objednala na netu.
V drogerii prodávají krystalickou (velké krystaly), pravděpodobně bude fungovat také, ale nemám s ní zkušenost.
Sody dávám jako se dává pracího prášku (1/3 - 1/2 hrnečku), záleží i podle místní tvdosti vody, že jste dali moc, poznáte, prádlo pohmatem vypadá jako řádně nevymáchané. Pokud jste dali málo poznáte, že prádlo není perfektně vyprané.
Octa dávám téměř plnou nádržku na aviváž (půl až deci), zase poznáte, buď bude cítit octem (dalo se moc) nebo nebude dokonale vymáchané (pohmatem).
Olejíčky nejsou potřeba, pokud nepotřebujete voňavé prádlo. Jinak používám jako do aromalampy (salus, oxalis...). Jejichž vůni mám ráda.
Prádlo je krásně vyprané jak barevné tak bílé. Mně trvalo několik praní než se vychytá poměr soda ocet (tvrdost vody, atp.), aby se prádlo vypralo dokonale. Dříve jsem používala tekutý ariel na barevné a palmex na bílé, pak lovelu pro mimi, ale až nyní jsem spokojená.
Přeji hodně úspěchů a určitě to vyzkoušejte, je to dobré pro zdraví Vaše i přírodu,o)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Marci75 3. 5. 2012, 19:02
Já takto neperu, ale jedlou sodu jsem se naučila používat a používám třeba na záclony -před praním namočím do teplé vody se sodou a pak vyperu se 1/3 dávky prášku - záclony jsou krásně bílé, to samé se zapraným bílým prádlem ( nekupujte drahý Vanish, je to fakt jen velmi drahá jedlá soda (H) ). Dokonce mi pustily i fleky od špíny z blatníku auta na přítelovo bílých riflích (Y) Jedlou sodu používám i při úklidu, při mytí oken, umyji s ní i vanu, umyvadla, wc mísu, nerezové dřezy jsou jako nové ( na vlhkou houbičku, rozetřít, důkladně opláchnout a utřít dosucha ). Funguje perfektně, dřez vydrží i déle čistý bez skvrn od vody a jaru (F) Ocet částečně desinfikuje, takže při vytírání podlahy, na okna, na kliky, změkčuje vodu, čistím s ním pračku, myčku ( už nekupuji drahé čistící prostředky na mytí myčky ). A jeden tip od mé pedikérky - pokud trpíte na plísně na nohách a nehtech, tak občas si dejte do rozprašovače jeden díl vody a jeden díl octa a aplikujte preventivně na prsty a mezi prsty u nohou - třeba po návštěvě bazénu, koupaliště a pod. Sice je to chvilinku cítit, ale funguje (F)
ivankapri 4. 5. 2012, 9:24
@Marci75 Přesně tak na vše doma jedlou sodu, jen nemám vychytánu myčku - dávám sodu přímo na nádobí, ocet do nádobky na leštidlo, sůl tam kam patří a není to stále úplně ono. Sodu také používám na veškerou plíseň (do hlíny, na americké padlí, koupelny...)
Chemlona 3. 5. 2012, 19:56
@Marci75 Ocet je ještě mimo jiné skvělý na čištění mikrovlnky -do hrníčku se 1:1 ocet, voda ,nechá se několik minut vlnit a pak jen vytře hadříkem.Trouba je krásně čistá bez práce ,všechna mastnota krásně pustí . (Y)
Marci75 3. 5. 2012, 20:18
@Chemlona To jsem zkusila jednou, ale odradil mě ten smrad po kuchyni ,-), takže tohle už ne, ale je fakt, že trouba byla čistá (Y)
clarat01 4. 5. 2012, 11:33
@Marci75 Tak to zkuste s citronem, vymačkaný a rozpůlený dejte na talíř a nechte v mikrovlnce dvě tři minuty, vše krásně pustí, jen setřete hadříkem a kromě toho to hezky voní.
Marci75 4. 5. 2012, 15:32
@clarat01 skvěle (F) citron mě nenapadl (F)
Chemlona 4. 5. 2012, 14:28
@clarat01 Výborný nápad (Y) ,je pravda ,že ten ocet pak smrdí děsně . ,-)
ena74 3. 5. 2012, 16:49
ja už asi 2 roky periem v mydlovom slize ( mydlo jelen + kryštalická sóda), som s ním nadmieru spokojná, je lacný, dobre perie (aj kolená od trávy a montérky). (Y) (Y)
Stuchlicka 3. 5. 2012, 7:06
velmi mě Váš způsob praní zaujal, já už delší dobu přidávám do praní vlastní prací gel, jehož návod jsem slyšela v Českém rozhlasu Brno - jedná se o mýdlo s jelenem + soda, po přidání horké vody vznikne neuvěřitelná konzistence! ale stále jen přidávám k pracímu prášku. Proto mě zaujal Váš způsob, který se vyhne všem drahým drogistickým výrobkům :) prosím, než objednám, je to např. toto? http://www.fichema.cz/uhlicitan-sodny-ph-plus-25-kg-na2co3-99-cas-497198-p-807.html nebo http://www.fichema.cz/jedla-soda-hydrogen-uhlicitan-sodny-soda-bicarbona-25-kg-nah-p-597.html
ivankapri 3. 5. 2012, 8:41
@Stuchlicka Prací gel jsem používala dříve, když jsem vyvařovala na plotně pleny, ale přišlo mi to nějak moc práce a občas, když jsem udělala velkou várku, tak mi zplesnivěl. Používala jsem to i v kuchyni na houbičku na nádobí. Se sodou je to pohodlnější a hlavně jak vypere bílé prádlo, to je neuvěřitelný.
ivankapri 3. 5. 2012, 8:33
@Stuchlicka To je přesně ono (objednávka,o)
Stuchlicka 3. 5. 2012, 9:45
@ivankapri OK děkuji moc jdu na to (H)
janapka 2. 5. 2012, 20:55
Musím s tímto článkem jenom souhlasit. Já v ní neperu, ale když mám opravdu špinavé prádlo, ,např. utěrky, namočím je do sody na praní, potom je vyperu v pračce a v prášku, a jsou pěkné a voňavé. Soda změkčuje vodu a je tedy nedílnou součástí drahých pracích prostředků. Doporučuji : zkuste také jedlou sodu přidat do vody na mytí nádobí. Nebudete ani potřebovat Jar nebo Pur nebo co jiného. Skleničky a formičky na cukroví budou jako nové. Nejenom, že ušetříte svou kapsu, ale především přispějete k ochraně, tak těžce zkoušeného, životního prostředí. ,-) navštivte:www.janapka.blog.cz
ivankapri 3. 5. 2012, 8:36
@janapka Jedlou sodu používám na všechno, v kuchyni, mytí, toalety, koupelny, podlahy (s kapkou voného olejíku), proti plísni v květináči (bacha na kytku), na americké padlí..... Místo jaru mám obyčejnýho jelena (mýdlo).
rencaty 4. 5. 2012, 13:03
@ivankapri Myslíte, že by šla soda použít i proti plísni na okurkách a rajčatech? V jakém poměru to ředíte?
ivankapri 5. 5. 2012, 16:10
@rencaty 5 l vody, 50 ml řepkového oleje a 3 prášky do pečiva - to je na padlí, jen místo prášku do pečiva dávám stejné množství sody (jak už jsem psala, prášek do pečiva je mouka plus soda). Na okurky a rajčata budu zkoušet letos, ale principielně by to mělo fungovat univerzálně, neboť soda mění na listech PH, tím vznikají nepříznivé podmínky pro růst plísně -takže by se to dalo aplikovat na jakékoliv listy (používám i do hlíny) rostlin. Ale je třeba hlídat poměr (viz výše - voda soda), aby se rostlina nezničila. Mně se nedávno stalo, že jsem měla u sadby rajčat v hlíně plíseň (hlínu ze zahrady jsem v troubě sterilizovala proti růstu plevelů, bohužel se na ní dařilo plísni), postříkala jsem to silným roztokem soli a polovina rostlinek mi zahynula +o(
ZdeniR 2. 5. 2012, 16:57
jen by mě zajímalo - opravdu není ten ocet cítit? děkuji za supernávod
ivankapri 3. 5. 2012, 8:34
@ZdeniR Ocet je cítit, když se opravdu přežene. Stalo se mi to za ty měsíce praní asi dvakrát, kdy jsem měla pocit, že mám dát více. A neměla :-D
jarla 2. 5. 2012, 14:46
vyzkouším (Y)
mišus 2. 5. 2012, 14:09
Děkuji za návod. Ocet na máchání používám už dlouho, ale tu sodu ještě ne. Takže jdu do toho! (Y) (Y) (Y)
Marketom 2. 5. 2012, 13:59
Prosím Ivnko a ten olej do aromalampy přidáváte k octu nebo kam vlastně??? Stačí 1 kapka na várku prádla?? Děkuju za odp. :-)
ivankapri 3. 5. 2012, 8:38
@Marketom Kapu na buben, nebo na dno bubnu, jo a tu sodu rovnou na buben,když jsem ji dávala do nádržky na prášek, tak se mi několikrát stalo, že mi tam zatvrdla.
ivankapri 3. 5. 2012, 8:41
@ivankapri Stačí jedna kapka, max. dvě.
Jajka123 2. 5. 2012, 13:25
Paní Ivanko moc děkuji za návod. Určitě to vyzkouším, ocet mám vyzkoušený,používám ho místo aviváže i do myčky místo leštidla, ale o sodě jsem ještě neslyšela.
paja96 4. 5. 2012, 8:36
@Jajka123 Davate ocet do mycky misto lestidla? :-) :-) :-) :-) A nemate nahrazku co dat misto soli do mycky? *-) *-) *-)
ivankapri 4. 5. 2012, 9:27
@paja96 Ocet místo leštidla, sůl je u naší myčky nutná, jinak je nádobí v zoufalém stavu. Ale možná je to myčkou i když máme AEG, tak jsem už myla v jiných lépe.
paja96 4. 5. 2012, 10:58
@ivankapri u nas je take sul nezbytna :-) :-) dekuji za radu s octem :-) :-) (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie