(návod
si oblíbili 2 návštěvníci)
Kravské mléko - není to jak se zdá...

Postup
-Myslíte si ,že krabicové mléko je zdravé a plné vápníku?
-A co kdybychom vám řekli, že ve vašem těle udělá více škody než užitku?
-Nevěříte?
-Člověk je jediným živočišným druhem,který i v dospělosti pije mléko jiných savců..
-Hlavním úkolem mateřského mléka je po určitou dobu vyživovat mládě, aby mělo všechny potřebné látky pro vývoj organismu a kostní tkáně.
Chemické složení mateřského mléka jednotlivých druhů zvířat i člověka se pochopitelně liší.
LIDSKÉ MLÉKO: má oproti jiným savcům snížený obsah bílkovin, protože u novorozenců se vyvíjí především mozek. Z bílkovin je zastoupen hlavně laktalbumin a jen velmi malá část připadá na kasein, který se podílí na stavbě kostí. Velkou část tuků pak tvoří nenasycené mastné kyselin, kterých je 4x více než v kravském mléce. Lidské mléko je také bohaté na imunologicky aktivní protilátky, které podporují vývoj imunitního systému kojenců. Navíc obsahuje důležitý enzym lipázu, který kojenci umožňuje trávení mateřského mléka.
KRAVSKÉ MLÉKO: nemá proti lidskému mléku enzym lipázu, a proto je pro člověka nestravitelné! Navíc obsahuje o 300% více kaseinu. Je to logické, vždyť má za úkol zdvojnásobit váhu telátka během 6ti až 8mi týdnů a dát mu dobrý základ pro to, aby z něj vyrostlo dospělé zvíře vážící 450 – 900 kilogramů. Tělo dítěte naproti tomu potřebuje celý půlrok, aby svoji váhu zdvojnásobilo a v dospělosti vážilo okolo 60ti až 90ti kilogramů. Pití kravského mléka, zvlášť od útlého věku, je proto dobrým základem pro obezitu. A nejen to. Mléko ucpává organismus hlenem, který se usazuje v dýchacích cestách, čelních dutinách a dalších životně důležitých orgánech. To má za následek nejrůznější alergie, astma, chronické průjmy, někdy i zácpu a plynatost,kopřivku, atopický ekzém, záněty průdušek, ale také neplodnost a degenerativní onemocnění dětí.
Lidé držící mléčnou dietu jsou prý více postiženi anémií (nedostatkem železa) a ženy, které celý život holdovaly pití mléka, trpí ve stáří osteoporózou neboli řídnutím kostí v důsledku nedostatku vápníku!
Jak je to možné?
Většina lidí věří, že mléko je bohatým zdrojem vápníku a dalších hodnotných živin, jako je draslík, sodík, hořčík, fosfor, jód nebo vitamínů skupiny B. Když pomineme výše zmíněné negativní dopady, pak ano, mléko má významnou výživovou hodnotu, ale jen pro mláďata svého druhu (člověk ho není schopen využít a navíc k trávení kravského mléka musí čerpat z vlastních zásob vápníku) a jen pokud je čerstvé!
Kravské krabicové pasterizované mléko je pro člověka z hlediska živin zcela bezcenné.
Pasterizace kravského mléka
S pasterizací se začalo až ve chvíli ,kdy se z mléka stal velký byznys. Se stoupající spotřebou totiž bylo nutné vymyslet, jak přepravovat velké množství mléka a výrobků z něj na dlouhé vzdálenosti, aby nepodléhalo zkáze. Pasterizace tedy nesloužila k ochraně spotřebitele před nemocemi,ale k prodloužení trvanlivosti mléka a tím navýšení zisku mlékárenských společností. Tehdejší metodou pasterizování (krátkodobým zahřátím na 61,6 stupňů Celsia ) se totiž neusmrcovali tyfové ani střevní (Coli) bakterie , ani bacily tuberkulózy, ale pouze bakterie způsobující kvašení. Výsledkem bylo dvanáct úmrtí na tyfus v San Francisku v roce 1928 a 533 úmrtí na stejnou chorobu v Montrealu o pár let později.
Dnes už se hojně používá metoda UHT, tedy pasterizace vysokou teplotou okolo 138 stupňů Celsia po dobu 1 – 2 sekund. To ale nic nemění na faktu, že se tepelnou úpravou mléka mění jeho chemické složení a ničí se vitamíny a minerály.¨
NÁHRADA ? KOZÍ MLÉKO
Mléko samo o sobě zdraví neprospívá, o to škodlivější jsou některé výrobky z něj. Asi nejhorší jsou sýry, zvlášť ty tavené, které vznikají pomocí pepsinového či chymozinového syřidla a dalších chemických přísad. Škodí prý i všude propagované „velice zdravé živé“ jogurty důkladně zavařené víčkem a se záruční dobou až několik měsíců.
Opravdu věříte tomu, že je možné zavařit živou kulturu do kelímku, aniž by během několika dnů nevybuchla?
Pokud nemůžete žít bez mléka, používejte kozí, naprosto čerstvé, které má daleko méně škodlivých vlastností. To platí i v případě,pokud není pro novorozence k dispozici mléko mateřské.Kozí mléko má daleko méně kaseinu.
Nejcennějším zdrojem vápníku a dalších minerálů a vitamínů je : čerstvé ovoce, zelenina, také nepražené ořechy a semena.
(Převzato z časopisu Šíp)
-A co kdybychom vám řekli, že ve vašem těle udělá více škody než užitku?
-Nevěříte?
-Člověk je jediným živočišným druhem,který i v dospělosti pije mléko jiných savců..
-Hlavním úkolem mateřského mléka je po určitou dobu vyživovat mládě, aby mělo všechny potřebné látky pro vývoj organismu a kostní tkáně.
Chemické složení mateřského mléka jednotlivých druhů zvířat i člověka se pochopitelně liší.
LIDSKÉ MLÉKO: má oproti jiným savcům snížený obsah bílkovin, protože u novorozenců se vyvíjí především mozek. Z bílkovin je zastoupen hlavně laktalbumin a jen velmi malá část připadá na kasein, který se podílí na stavbě kostí. Velkou část tuků pak tvoří nenasycené mastné kyselin, kterých je 4x více než v kravském mléce. Lidské mléko je také bohaté na imunologicky aktivní protilátky, které podporují vývoj imunitního systému kojenců. Navíc obsahuje důležitý enzym lipázu, který kojenci umožňuje trávení mateřského mléka.
KRAVSKÉ MLÉKO: nemá proti lidskému mléku enzym lipázu, a proto je pro člověka nestravitelné! Navíc obsahuje o 300% více kaseinu. Je to logické, vždyť má za úkol zdvojnásobit váhu telátka během 6ti až 8mi týdnů a dát mu dobrý základ pro to, aby z něj vyrostlo dospělé zvíře vážící 450 – 900 kilogramů. Tělo dítěte naproti tomu potřebuje celý půlrok, aby svoji váhu zdvojnásobilo a v dospělosti vážilo okolo 60ti až 90ti kilogramů. Pití kravského mléka, zvlášť od útlého věku, je proto dobrým základem pro obezitu. A nejen to. Mléko ucpává organismus hlenem, který se usazuje v dýchacích cestách, čelních dutinách a dalších životně důležitých orgánech. To má za následek nejrůznější alergie, astma, chronické průjmy, někdy i zácpu a plynatost,kopřivku, atopický ekzém, záněty průdušek, ale také neplodnost a degenerativní onemocnění dětí.
Lidé držící mléčnou dietu jsou prý více postiženi anémií (nedostatkem železa) a ženy, které celý život holdovaly pití mléka, trpí ve stáří osteoporózou neboli řídnutím kostí v důsledku nedostatku vápníku!
Jak je to možné?
Většina lidí věří, že mléko je bohatým zdrojem vápníku a dalších hodnotných živin, jako je draslík, sodík, hořčík, fosfor, jód nebo vitamínů skupiny B. Když pomineme výše zmíněné negativní dopady, pak ano, mléko má významnou výživovou hodnotu, ale jen pro mláďata svého druhu (člověk ho není schopen využít a navíc k trávení kravského mléka musí čerpat z vlastních zásob vápníku) a jen pokud je čerstvé!
Kravské krabicové pasterizované mléko je pro člověka z hlediska živin zcela bezcenné.
Pasterizace kravského mléka
S pasterizací se začalo až ve chvíli ,kdy se z mléka stal velký byznys. Se stoupající spotřebou totiž bylo nutné vymyslet, jak přepravovat velké množství mléka a výrobků z něj na dlouhé vzdálenosti, aby nepodléhalo zkáze. Pasterizace tedy nesloužila k ochraně spotřebitele před nemocemi,ale k prodloužení trvanlivosti mléka a tím navýšení zisku mlékárenských společností. Tehdejší metodou pasterizování (krátkodobým zahřátím na 61,6 stupňů Celsia ) se totiž neusmrcovali tyfové ani střevní (Coli) bakterie , ani bacily tuberkulózy, ale pouze bakterie způsobující kvašení. Výsledkem bylo dvanáct úmrtí na tyfus v San Francisku v roce 1928 a 533 úmrtí na stejnou chorobu v Montrealu o pár let později.
Dnes už se hojně používá metoda UHT, tedy pasterizace vysokou teplotou okolo 138 stupňů Celsia po dobu 1 – 2 sekund. To ale nic nemění na faktu, že se tepelnou úpravou mléka mění jeho chemické složení a ničí se vitamíny a minerály.¨
NÁHRADA ? KOZÍ MLÉKO
Mléko samo o sobě zdraví neprospívá, o to škodlivější jsou některé výrobky z něj. Asi nejhorší jsou sýry, zvlášť ty tavené, které vznikají pomocí pepsinového či chymozinového syřidla a dalších chemických přísad. Škodí prý i všude propagované „velice zdravé živé“ jogurty důkladně zavařené víčkem a se záruční dobou až několik měsíců.
Opravdu věříte tomu, že je možné zavařit živou kulturu do kelímku, aniž by během několika dnů nevybuchla?
Pokud nemůžete žít bez mléka, používejte kozí, naprosto čerstvé, které má daleko méně škodlivých vlastností. To platí i v případě,pokud není pro novorozence k dispozici mléko mateřské.Kozí mléko má daleko méně kaseinu.
Nejcennějším zdrojem vápníku a dalších minerálů a vitamínů je : čerstvé ovoce, zelenina, také nepražené ořechy a semena.
(Převzato z časopisu Šíp)
Líbil se vám návod? Podělte se o něj s přáteli
Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k návodu

HunchiBunchi
(upraveno)
13. 1. 2010, 23:51
Tohle už jsem taky kdysi dávno slyšela. Komentáře raději číst nebudu, takováto témata vždycky spustí bouřlivou diskuzi. Já tomu věřím, slyšela jsem to už z různých zdrojů, ale nijak tím svůj život neovlivňuji. Samotné mléko ani tavené sýry moc nemusím, ale dávám si dost mlíka do kávy, manžel taky, takže kupujeme velká balení krabicového mlíka. Nijak to neřeším, to už bych nemohla jíst vůbec nic, na všem se najde něco špatné, už i na bio jablku. To je pořád něco: vejce ano, vejce ne, teď už zase ano. Mléko ano, teď už ne, to samé sýry, máslo, banány, jogurty aj.

nahlásit

cipofka
(upraveno)
13. 1. 2010, 23:54
@HunchiBunchi
Jím, co mi chutná, piju, co mi chutná, mlékem do kávy taky nešetřím a kdybych všem článkům věřila, tak nesežeru nic
Onen hoax s pangasem mi nehnul brvou, protože ho mám ráda a zkazit chuť si nenechám


nahlásit

Vláďa
(upraveno)
11. 1. 2010, 20:43
no to je ale věc, řekl chytrý švec náhrada je NÁHRADA



nahlásit

yvoušek
(upraveno)
11. 1. 2010, 17:49
Svatá pravda v celém článku!!!!!! Bohužel musím říct, že nedokážu mléku odolat. Vždycky pak trpím ve velkém tzv. ranní rýmou a výtoky. Ach jo, ale když ono je tak dobré

nahlásit

moravian
(upraveno)
11. 1. 2010, 20:20
@yvoušek
No já do sebe naleju asi 0,5 litru mléka denně + kysanné výrobky. Výtoky mě netrápí a rýmu rozhodně nemám a to žiji ve Finsku, kde klesá teploměr k -25C. Syn pije kravské mléko od roku a půl ve velkém množství a taktéž ho rýmy netrápí ani v velmi chladné zimě ani v létě. Babička pije kravské mléko celý život a má už přes 80 let. Toť jsou pravdivá fakta o mně.
nahlásit

Kafinaaa
(upraveno)
13. 11. 2009, 18:41
-Člověk je jediným živočišným druhem,který i v dospělosti pije mléko jiných savců.. ? ................................................................................................................................................To není pravda, kdyby kočky, psi aj.uměli dojit, jistě by se napili. člověk je asi jediným druhem, který si to mléko umí nadojit a tak ho pije.

nahlásit

katyh
(upraveno)
12. 11. 2009, 19:46

nahlásit
marfanov
(upraveno)
12. 11. 2009, 8:42
jasně, a BIO výrobky jsou apriori zdravé (přitom jen pěstované jinak) a psi způsobují alergii (přitom dle naší 60-leté kožařky je nejlepší prevencí alergií pořídit domů zvíře před otěhotněním) a vaše vnoučata budou jíst amarouny..
nahlásit

Zdenikv
(upraveno)
11. 11. 2009, 19:00
Zahřátím na 136 °C na 1-2 s není možné zničit minerály, to Vám řekne každý chemik. Zas jeden zářný příklad pangejtismu- jednou je mléko zdravé, pijte ho na litry, pak zas mléko je škodlivé, nepijte ho nebo umřete. Holt je potřeba jíst všechno, ale nepřežírat se.
nahlásit

vavy2
(upraveno)
11. 11. 2009, 16:36
Ale krabicový trvanlivý mlíko nemá s mlíkem nic společného. Je to jen voda, olej a barvivo. Dělali testy v černejch ovcích a má půl roční trvanlivost
no, tak to asi moc zdravé nebude
Vlastně mě je to celkem jedno, protože malej má alergii na kravskou bilkovinu, tak pijeme sojový i my jsme si na něj zvykli



nahlásit

marcelakr
(upraveno)
13. 1. 2010, 22:12
@vavy2
to enní pravda, krabicové je stejně kvalitní jako jiné - je jen zahřáté na vyšší teplotu při kratší době než "obyčejné" mléko. http://ekonomika.idnes.cz/trvanlive-mleko-zadna-chemie-v-tom-neni-d9e-/test.asp?c=A061006_596726_test_plz
nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
12. 11. 2009, 9:36
@vavy2
http://data.idnes.cz/soubory/test/A061006_PLZ_MLEKO2.HTM prosím vás nelžete
http://ekonomika.idnes.cz/trvanlive-mleko-zadna-chemie-v-tom-neni-d9e-/test.asp?c=A061006_596726_test_plz

nahlásit
anulim
(upraveno)
11. 11. 2009, 20:37
@vavy2
Tak jsem byla rozhodnutá v téhle diskuzi už nepokračovat, ale když jsem si přečetla, že KRABICOVÉ TRVANLIVÉ MLÉKO............. JE JEN VODA, OLEJ A BARVIVO, tak nevím jestli mám brečet nebo se smát. To je totiž výrok OPRAVDOVÉHO ZNALCE. Tleskám vám i televizním černým ovcím, jejich zjištění je fakt bomba.



nahlásit

ráša
(upraveno)
11. 11. 2009, 14:24
http://sip.denik.cz/zdravi/moje-mleko-nepij-skodi-ti20090925.html Bulvární deník Šíp vychází jak v tiskové podobě, tak na internetu online. Deník Šíp se zaměřuje na bulvární zprávy ze společnosti, sportu, politiky. Na internetových stránkách časopisu naleznete mimo jiné informace typu - horoskopy, předpověď počasí či televizní program. Opravdu důvěryhodný zdroj



nahlásit
tipatap
(upraveno)
11. 11. 2009, 13:52
Ďalší článok k vášnivej diskusii, alebo možno len na zamyslenie
http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=42

nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
11. 11. 2009, 14:12
@tipatap
http://uhrikova.blog.idnes.cz/c/46068/Adrenalinovy-clanok-I-Smutna-pravda-o-mlieku.html
nahlásit

LaylaBlue
(upraveno)
11. 11. 2009, 13:11
Tak to se divím, že můj tatínek je ještě mezi živými
Od mala vyrůstal na vesnici, kde bylo mléko denní potravou. A v pubertě pil minimálně litr mléka denně
V 17ti letech si urazil půlku předního zubu a světe div se, on mu dorostl!!! Zubař se ho poté ptal, jestli nemá zvýšený přísun mléka, že by to vysvětlovalo tu regeneraci zubu
Dnes je mu téměř 50 a mléko pije stále na litry
a těší se výbornému zdraví bez sebemenších kloubních problémů....












nahlásit

ZIPIK
(upraveno)
11. 11. 2009, 12:00
moje dite je zivo jen z mleka a to ma prosim uz skoro 9 co mu ted mam dat kdyz jidlo odmita ............a je pravda ze je stoho vykrmene jak male tele



nahlásit

E.Evulenka
(upraveno)
11. 11. 2009, 10:38
A když není možné dítě kojit, tak ho mám živit čím????? Koupím si kozu a 8x denně ji pujdu podojit, abych nakrmila uřvané hladové dítě ?
nahlásit

anib
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:44
Mě se nejvíce líbí ta úmrtí v roce 1928. Mám pocit, že jsme o pár let a o pár ATB dál. Ke kozímu mléku-neošetřené-zdroj encephalitídy.
nahlásit

aenja
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:29
A proč je teda Akce Mléko do škol a školek?Stát to dotuje a nabízí dětem všech ročníků,proč?když je tak škodlivé?To ti so to vymysleli asi nic neví o tomoto článku...


nahlásit

anib
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:41
@aenja
To je jen ekonomika. Mléko do škol nemá nic společného se zdravím. Všechny země dotují své mléko, protože cena výroby je dražší než nákupní-u nás, tak zemědělci musí likvidovat stáda, nebo mléko vylévat a tak stát dotuje a oni ho vylévají do škol.
nahlásit
anulim
(upraveno)
11. 11. 2009, 12:39
@anib
promiňte, ale tuhle blbinu jste slyšela, nebo četla kde ???




nahlásit

aenja
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:46
@anib
a proč tam teda nedávají něco jiného i jiné výrobky potřebují dotpovat,asi jsou tam všichni blbí a doporučují dětem mléko "nezdravé" kvůli penězům..

nahlásit

anib
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:47
@aenja
u nás dotují i jogurty P.S. Když jde o prachy, tak jde zdraví stranou. Článek je samozřejmě blbost. Vy si doopravdy myslíte, že v té akci jde o zdraví dětí???????
nahlásit
anulim
(upraveno)
11. 11. 2009, 12:47
@anib
takže vy nedáváte dětem ani jogurty, tvaroh, Pribináčky, nevaříte jim kakao, nejedí šlehačku. To nejedí ani chleba, protože se zadělává mlékem??? a co čokoládu? tam se přidává sušené mléko. Asi pijete jen vodu z lesní studánky. Opravdu jste přesvědčená, že v zájmu peněz mlékárenský průmysl zabíjí občany-konzumenty a zvláště pak DĚTI?????????






nahlásit

anib
(upraveno)
11. 11. 2009, 16:38
@anulim
Pardon, asi neumíte číst. Napsala jsem, že je článek blbost a mléko do škol má ekonomický podtext a ne zdravotní. Pribiňáky dítěti nedávám a mléko také ne. Jasně, než budete číst dál, tak mě osočíte a pošlete na mě sociálku, ale dítě je alergické na BKM. Stát tou akcí opravdu nedoduje děti a rodiče, ale zemědělce.
nahlásit
anulim
(upraveno)
11. 11. 2009, 20:27
@anib
vždyť píšete - když jde o prachy, jde zdraví stranou. A v článku jde především o zdravotní pohled, ne o ekonomický, který do diskuze uvádíte. Ten článek je naprostá blbost z odborného a zdravotního hlediska. A jestli nedáváte dětem mléčné výrobky z jakéhokoliv důvodu, je vaše věc, zvlátě máte-li plnohodnotnou náhražku. Proč mě obviňujete že na vás pošlu sociálku, to jsem nepochopila??? A akce ,,mléko do škol,, o té, bez urážky, opravdu nevíte mnoho. Zdravím



nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
11. 11. 2009, 11:29
@anib
furt lepší když budou pít mléko než kolu, Jupík a jiný hnusy...
nebo si doopravdy myslíte, že to je lepší????


nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
11. 11. 2009, 9:38
@aenja
to mi zas nějaká paní vysvětlovala, že je to zlotřilá lobby EU


nahlásit

Makka
(upraveno)
11. 11. 2009, 8:45
No a ja si myslela, ze tu bude navod na tu krásnou kravičku na tom obrázku, a ono prd.





nahlásit

nikolletav
(upraveno)
11. 11. 2009, 0:05

nahlásit

mildík
(upraveno)
11. 11. 2009, 0:02
šíp nešíp ,krabicové mléko není co bylo dřív a dneska se fakt nedoporučuje,bohatě stačí mléčný výrobky,jako jogurt,tvrdý sýr. Ale tak já jsem myslela,že už je to všeobecně známá věc a jak vidím,tak stále ještě není

nahlásit

kopretin.a
(upraveno)
11. 11. 2009, 7:49
@mildík
paní píše (dole), že jogurty jsou hnus a sýry taky...


nahlásit

mildík
(upraveno)
12. 11. 2009, 23:07
@kopretin.a
jogurty,tvrdé sýry určitě ne,ale budu si stát za svým,že mléko,krabicové mléko není potřeba

nahlásit

petrulka
(upraveno)
10. 11. 2009, 22:34
Vida
a mě kravský mlíko zachránilo po žloutence játra
litr denně a jsou jak nový



nahlásit

nikolletav
(upraveno)
11. 11. 2009, 0:07
@petrulka
To je asi o něčem jiném, nebo ne???
nahlásit

petrulka
(upraveno)
11. 11. 2009, 13:50
@nikolletav
Nee, prý v mléku je nějaká látka, která k regeneraci jater pomáhá. Ještě když jsem ležela na Bulovce mi mlíko doporučili a ačkoliv jsem brzy přestala držet dietu (i alkohol byl) jsem měla jaterní testy supr. Ptali se mě na mléko, jestli ho piju, já že jo a prý je to tím

nahlásit
anulim
(upraveno)
10. 11. 2009, 22:01
Jak je možné, že takouvouhle ZHOVADILOST někdo rozšiřuje. To je neuvěřitelné!!!!!!!!! Tahle naprostá slátanina nemůže zaujmout čtenáře i kdyby měj jen půlku mozku. Nevím kolik vás je schopno tomu uvěřit, doufám že nikdo, protože co slovo to blbost. Autor článku mele neví co, a o mléku ví pouze, že je bílé.









nahlásit

mildík
(upraveno)
11. 11. 2009, 0:11
@anulim
nerozčilujte se a raději se na mléko poptejte u odborníků,snad vás přesvědčej

nahlásit
anulim
(upraveno)
11. 11. 2009, 12:54
@mildík
Myslím, že o mléku, mléčných výrobcích a jejich výživových i zdravotních účincích vím poměrně dost za 40 let praxe v oboru. O to víc mne rozčílí takový článek, kde je jeden nesmysl vedle druhého. Všimněte si, že je 21.století





nahlásit

mildík
(upraveno)
12. 11. 2009, 23:03
@anulim
no mě jste nepřesvědčila,že jste o tomhle nějak informovaná,bohužel já si to nemyslím



nahlásit