Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 7 návštěvníků)

SPÁNEK - jak je důležitý, jeho vliv na obezitu, na zdraví atd.

0.0
SPÁNEK - jak je důležitý, jeho vliv na obezitu, na zdraví atd.

Postup

Chodím k dietologovi, zajímám se o vyrovnaný jídelníček a životní styl. Ale mám málo času a hodně různé práce, kterou natahuji dlouho do noci. Myslím si, že to asi nejsem jediná. Hodně mě šokovalo zjištění o zdravotních rizicích z nedostatku spánku. Zdá se mně to hodně důležité, proto jsem se rozhodla se o tyto získané informace s Vámi podělit.

Málo spánku vede k přibírání na váze.
Z hlediska vzniku nadváhy a obezity se k rizikům řadí právě nedostatek nočního spánku.
V průběhu noci se v těle tvoří hormon MELATONIN, který
* působí jako ochrana před nádorovým bujením a je i důležitým antioxidantem.
* zabraňuje odumírání mozkových buněk
* zpomaluje stárnutí
* podporuje správnou funkci imunity
* řídí produkci řady hormonů a tím ovlivňuje i tělesnou váhu
* zvyšuje odolnost vůči stresu

Melatonin tělo tvoří za tmy. Při spánku (ve tmě!) jeho hladina dosahuje vrcholu krátce po půlnoci a jeho vylučování končí před východem slunce.
Aby se ho vytvořilo co nejvíce, je důležité spát denně aspoň 8 hodin.
Pokud ale třeba spíte při světle, nebo je spánek narušen rozsvícením světla, tak se může tvorba melatoninu snížit až zastavit. Pozor - může ho rušit i pouliční osvětlení.
Opakuje-li se to pravidelně či velmi často, tak hrozí riziko rozvoje řady zdravotních obtíží.
Velmi riziková je práce na směny, kdy je právě absence spánku ve tmě.

Tak koho se to týká - třeba se po přečtení tohoto krátkého sdělení nad sebou zamyslíte (stejně jako to musím udělat já) a nebudete si se zdravím zahrávat.
Přeji hodně úspěchů při hubnutí i v osobním životě. :-)

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Deberes 1. 2. 2011, 22:43
a já husa si myslela, že čím dýl jdu spát, tím dýl má moje tělo čas spalovat... Divím se že jím míň než dřív a spíš přibírám než hubnu... no bude to asi tím, že už ani nepamatuju kdy jsme šla spát před půlnocí... Takže díky, jdu spát (Y)
háčkovaná móda 1. 1. 2010, 22:19
tak to bych musela být hubená,jk proutek ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)strašně ráda spím (noc) (noc) (noc) (noc) :-) :-) :-) :-) (Y) (L)
PetS37 8. 11. 2009, 1:51
Na tom něco bude. od malinka mám problémy se spaním a i s nadváhou. Moje sestra má 5O kilo i s postelí a jí 2xtolik, co já. Jenže, co s tím? Každý den se brzy vykoupu převléknu do pyžama.Mám takový klidový režim a od 22 hod se přemlouvám, že půjdeme do postele. Většinou se přemluvím až dlouho po půlnoci. Nejlépe se mi usíná ve 3 ráno. Většinou vstávám v 6.50 kvůli dětem.Do práce nechodím nebo si ji řídím podle sebe, takže většinou chodím po obědě na nějakou hodinku spát. A takhle to jde skoro každý den. (6)
(Max) 26. 10. 2009, 23:18
tak já běžím spát ;-) ať to do půlnoci stihnu (noc) já si myslela, že moc papám........ (zajic) a já mám špeky z nedostatku spánku, :-| tak nakonec za to může (child9) (hello)
kachena 26. 10. 2009, 22:04
*-) *-)EVO :-o :-o :-o, co když si to přečtou pekaři a nebudou v noci pracovat, ale starat se o svojí hladinu melatoninu....... :-| (vtip)
kopretin.a 26. 10. 2009, 21:30
prosím, můžete to nějak vysvětlit našemu prckovi? ;-)
Robodrak 26. 10. 2009, 21:34
@kopretin.a ;-) ;-) ;-)
JarkaH 26. 10. 2009, 21:10
už jsem něco na toto téma četla, ale když jsem se snažila (svatba) přesvěčit, aby zatáhl závěs, že moje tělo potřebuju absolutní tmu pro tvorbu hubnoucího hormonu, bystře odvětil, že mám 95% těla pod peřinou v naprosté tmě, tak ať to prý neřeším :-D :-D :-D chtěla jsem ho zabít, ale pak mě napadlo, co když má pravdu *-) *-) *-)
Evasma 27. 10. 2009, 12:03
@JarkaH No tak tyto procesy - vylučování melatoninu atd. probíhají v hlavě, takže když má (svatba) tělo pod peřinou mu bude asi houby platné ;-) A je tvořen v přirozené tmě - ne v té uměle vytvořené.
JarkaH 27. 10. 2009, 12:10
@Evasma on je zahrabanej úplně celej, mně kouká aspoň obličej ;-) A s přirozenou tmou (pokud tedy nepomůže závěs) mám smolíka pacholíka, tu v Praze nevykouzlím, to bych se asi musela odstěhovat někam hooodně daleko....i když i v hvězdárně říkali, že máme světelné znečištění a tma už není co bývala *-)
kakunka 25. 10. 2009, 21:55
Určitě souhlasím, jen bych poopravila těch osm hodin...to myslím není univerzálně nutné. Například migrenikům (kterým se obecně doporučuje neměnit spánkové stereotypy, chodit spát a vstávat vždy ve stejnou dobu) se výrazně nedoporučuje překračovat SEDM hodin spánku.... Takže možná ne osm, možná sedm až osm *-)? (L)
Čožka 25. 10. 2009, 21:50
Taky se přidám k tématu a asi na tom něco bude.Jsem od porodu už 4 roky a prakticky kila jdou dolů a nahoru a pořád dokola.S malým jsem se nevyspala pořádně tři roky a teď zase pro změnu spát nemůžu. A to jsem v práci v pohybu ,nesedím. Jím Meridii něco jsem zhubla ,přestala jsem ji jíst a kila šla nahoru. Tak že by to bylo tím spánkem?
Máty44 24. 10. 2009, 14:57
:-)A co dělat když spát nejde není to můj případ, ale kamarádky spí denně v kuse 2 hodiny a to je zázrak ,jinak pokouká do tmy zbytek noci. Lékař jí poradil ať si koupí (&) a pak bude spát. No a ta právě jí minimálně a kulátí se a kulatí.
Janiny 23. 10. 2009, 8:11
Dobrý den Evi (F) ani nevíte, jak jste mi teď pomohla (L) (L) už jsem o tom četla, slyšela a defakto i vyzkoušela, ale říkala jsem si, že svý kila nemůžu svádět na nespaní. Jsem teda 3/4 roku po porodě a z ničeho nic, přes pěkný frmol u těch mých rarachů, pomalu 24hodinový kojení, jsem začala rapidně nabírat. Stravu jsem si hlídala, pohybu hodně a přesto. Jsem už z toho zoufalá a začala jsem to připisovat nespaní a jak je vidět, měla jsem pravdu. Spávám s malou cca 4-5 hodin za celou noc a to trhaně max. co hodina stávám, kdy kojím nebo utěšuju :^) :^) :^) Vím sama ze své zkušenosti po první dceří, že jsme mohla zhubnout všechny ty kila až tehdy, kdy jsem byla v pohodě a hlavně jsem v noci spávala!!! Takže opravdu někdy svý kila snad ani ovlivnit nejde. Jen doufám, že malá začně zase víc spinkávat a já se zklidním a tím pádem i mé tělo :( Držím pěsti v boji s kilama at se Vám daří (Y) (Y) (Y)
holatko 22. 10. 2009, 21:58
Nojo no. To už jsem také slyšela. Ale když jsou dvě dětičky a večer usnou, znáte to ne? |-) |-) |-). (C) (sampus) (D) (zajic)
korýška 22. 10. 2009, 20:37
Ano, současný životní styl pravidelnému a dostatečnému spánku neholduje - a je to hodně špatné... (N)
Ela z Frelu 22. 10. 2009, 20:34
Tááááááááák a mám se na co vymluvit: 1) dělám noční, 2) když spím v noci, tak mám ráda pouliční světlo-prostě orientaci při probuzení (N)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie