Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbilo 58 návštěvníků)

Pár rad jak na chřipku

0.0
Pár rad jak na chřipku

Postup

Křen s medem

Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme.
Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Jablečný křen
.
3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako přílohu k vařenému masu


Cibule

Nejlepším lékem proti nachlazení a následnému kašli je cibule.

Cibulový sirup
.
Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně



Med

Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých látek, energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru, nezatěžuje náš organizmus.

Řepový med
.
Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

CITRÓNY
.
Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citronu, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.
Citrónové kloktadlo
.
Vymačkáme štávu z jednoho středně velkého citronu a kloktá ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x denně.
Teplá citronáda

Šťávu ze 2 citronu smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Sádlový obklad

Při bolestech v krku si připravíme jednoduchý zábal. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Medvědí mléko

Teď jeden typ pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.


Máslový čaj

Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku. Nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.
.
Zázvorový čaj

10g čerstvého strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

seleenee 9. 12. 2009, 22:10
Medvědí mléko s větším účinkem - hrnek horkého mléka, 1 panák rumu nebo slivovice, lžíce medu a navíc 2 hřebíčky a kousek skořice nebo trochu mleté. Skořice a hřebíček působí antisepticky a prohřívají tělo. Je to dobrůtka a opravdu pomáhá. Tento recept používala už naše babička i maminka hlavně pro chlapy, ti většinou nechtějí léky a toto jim chutná:o)) (Y)
moravian 10. 12. 2009, 0:07
@seleenee A jak často tuto meducínu můžu denně aplikovat? :-)
seleenee 30. 3. 2010, 13:56
@moravian dokud budete mít sílu to požít ,-)
sisa32 9. 12. 2009, 16:38
Tak jsem si udělala medvědí mléko. Jsem zvědavá, co to se mnou udělá. (F) (F) (F)
legally blonde 9. 12. 2009, 16:48
@sisa32 ;-) ;-) ;-) já už vím ;-) ;-) ;-) moc mi chutnalo tak jsem nezůstala u jednoho hrníčku, nevím jak na chřipku, ale kocovinka z toho byla pěkná ;-) ;-)
LEILI 9. 12. 2009, 16:15
DÍKY ZA SKVĚLÉ TIPY (Y) (Y) ;-) :-$POKUD MŮŽU DOPLNÍM - DO TOHO CIBULOVÉHO ČAJE SE (F) (F)DÁVÁ JEŠTĚ TROŠKA MAJORÁNKY [A] (L)
LenHav 9. 12. 2009, 12:06
Nostalgie na mě dýchla, recepty našich babiček... ;-) Některé fungují míň, jiné víc, ale nejvíc funguje LEŽET, LEŽET, LEŽET a hodně tekutin a vitamínů. Tak hodně zdraví v tom předvánočním zmatku (andel)!

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie