Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

Svíčky hromničky

0.0
Svíčky hromničky

Postup

Nejdříve trocha historie:

HROMNICE
2.ÚNORA

Na Hromnice , zimy polovice
Na Hromnice o hodinu více


Od vánoc přibývá dne: na Boží narození o bleší převalení , na Nový rok o slepičí krok, na Tři krále o tři kroky dále, na Hromnice o hodinu více

Hromnice jsou lidovým názvem pro církevní svátek ( křesťané si původně toho dne připomínali významnou událost,kdy Josef s Marií přinesli svého syna Ježíše do jeruzalémského chrámu,aby ho zasvětili Bohu a symbolicky ho tak vykoupili z povinnosti kněžské služby.Marie zároveň završila čtyřicetidenní období očisty po porodu,jak bylo tehdy zvykem).

Název Hromnice je odvozen od svíček hromniček,které se tou dobou světily v kostelech (cca od 10.století).Hromničky si lidé dávali do svých obydlí na ochranu před hromy a blesky a uchovávali je celý rok.Vždy při bouřce hromničky zapalovali,jednak na ochranu před bleskem a také jako znamení pro pocestné,že u nich mou schovat , usušit a odpočinout.

Od počátku svátek provázela symbolika světla. Již v 5. století bylo součástí svátku procesí se svíčkami.

Světlo bylo odedávna jedním z nejvýznamnějších symbolů a lidé mu přikládali velikou moc. Dokázalo zvítězit nad tmou a tedy i nad zlem.Plamen svíčky je symbolem touhy lidské duše k překonání temných sil.
Období světla (12 týdnů ) začína sv. Martinem a končí právě Hromnicemi

V některých krajích bylo na Hromnice zakázáno i šít,aby špička jehly nepřitáhla blesk...Na Chodsku se dokonce věřilo,že kdo bude na Hromnice tancovat, do roka zemře...

Použitá literatura: České zvyky a obyčeje , Věneček ,

I my si můžeme dnes vyrobit vlastní svíčku hromničku ,buď stáčenou z voskového plátu , máčenou nebo odlitou do formy.Na máčené a lité svíčky můžeme použít zbytky včelího nebo jiného vosku,který nám po zimě zbyl.

NÁVOD NA MÁČENOU HROMNIČKU

Do skleničky třeba od oliv / úzká a vysoká/ dáme zbytky vosku a rozehřejeme ve vodní lázni. Do tekutého vosku namáčíme bavlněný knot ,každou vrstvu necháme nad skleničkou okapat a zaschnout.Takto pokračujeme až máme svíčku požadované síly. Na začátek můžeme na spodní část knotu přivázat třeba malou matičku jako těžítko,aby se knot nekroutil.Pak ji odstřihneme a pokračujeme v máčení. POZOR-dle tloušťky svíčky volíme sílu knotu,je-li moc tenký,svíčka špatně hoří. Když je svíčka hotová,můžeme spodní okraj teplým nožem odříznout,aby dobře stála....

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

filipov 31. 1. 2011, 23:44
(Y) (Y) (Y) (Y) Krásně napsané
Broučila 31. 1. 2011, 22:50
Trocha historie je super, svíčku dělat nebudu (nic na to nemám), ale pročetla jsem to ráda a svíčky jsou určitě hezké. (F) (F) (F)
vsejeobsazeno 31. 1. 2011, 13:04
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie