Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 28 návštěvníků)

Jak vařit zdravěji?

0.0
Jak vařit zdravěji?

Postup

Napíši Vám pár vychytávek, jak vařit Vaše oblíbená jídla trochu zdravěji. Vše seženete v prodejnách zdravé výživy. Postupně potreviny nahrazujte a uvidíte, že ani mlsný manžel to po čase nepozná. Jako to je u nás:)))
Omáčky, polévky zkuste zahustit Mišutkou (prodávají ve zdravé výživě). Používám do bramboračky, guláše, svíčkové,....
Čočkovou polévku nebo kaši zahustíte částečným rozemletím čočky a přidáním hrašky (já pouívám jemnou).
Na bramboráky, na různé zapékané směsi s moukou používám také hrašku nebo Mišutku.
Sos k masu zahustíme pikantní hraškou.

Buchty,koláče,.... nahraďte část cukru sušenou stévií. 1 čaj. lžička = hrnek cukru. Nahrazujte pouze část, jinak má stévie takový ocásek. Místo mouky můžete použít také Mišutku nebo hrašku vanilkovou.

Kaše můžete osladit javorovým sirupem.
A protože jsem zmrzlinová, tak aby zmrzliny nebyly takové chemické, tak dělám vlastní: 250 g tvarohu, 50 g sojového mléka a 1 lžíce javor. sirupu.

Všeobecné rady, že máte nahrazovat mouku bílou celozrnnou, používat pravé máslo, místo mléka mléko sojové už asi každý ví.

Pokud máte zase Vy nějaké vychytávky na zdravější vaření, tak budu ráda, když se o ně podělíte.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

ela4ground (upraveno) 27. 10. 2012, 16:28
Reni, fajn návod. Hrašku neznám, určitě vyzkouším. Nevím jestli to tu už padlo, ale super náhrada bujónu nebo vegety je Solčanka ze ZV. Je bezva, že se české maminky zajímají o různé alternativy a nebojí se vařit modernějc než generace před námi. Ostatně, to co denně slýcháme o kvalitě potravin v TV nás k tomu jaksi samo nutí že :-S ,-)
katerina-kaca 7. 2. 2012, 12:01
pokud potřebuju už něco zahustit, u nás tedy jen polévky , tak vločkami (prodávají se i mleté) nebo mixovanou zeleninou , případně dávám jako vložku kuskus . Jinak si dovolím trošku rozvířit diskuzi . Osobně jsem nutriční terapeut a hrdě chválím každý krok ke zdravému životnímu stylu ,ale nějak nechápu proč vymyšlet co nahradit čím . Pokud se člověk stravuje racionálně ,tedy kvalitní maso ,zelenina ,obiloviny a pod a omáčku či koláč má 1-2x v měsíci , neublíží mu ani trocha mouky ,ani živočišného tuku a není tedy potřeba špekulovat .to se týká pouze zdravích lídí , s alergiemi či trávicími obtížemi by strava měla být to nejednodušší a tam také omačka ani koláč nemá co dělat . A jak jistě každý ví ,né vše se prodává v prodejnách či koutcích zdravé výživy je zdravé .
Nadys 2. 3. 2012, 11:13
@katerina-kaca Dovolím si trochu možná nesouhlasit.Pokud vařím pro děti polévku ve které je zelenina ,můžu dávat jak vločky tak i mouky v různých úpravách na zahuštění ,kuskus je fajn ,ale je to pořád pšenice ,a nepoužívám tedy dnes a denně. Koláče jdou dělat i kváskové ,z různých druhů mouky ,nemusím ho mít jednou v měsíci ,a omáčky jsou všeobecně zdravé i vhodné právě pro děti ,taky nemusí být jednou v měsíci ,jdou dělat takové aby je právě mohli jíst i ti co mají ty trávicí potíže či alergie ,nemusí se úplně vypustit .Jde o to že on i ten zdravý člověk nakonec nezůstane u té trochy bílé mouky ,ani u trochy živočišného tuku ,takže myslím že i tady je ta myšlenka nahradit něco né tak vhodné vhodnějším na místě.
Katuli41 21. 1. 2012, 8:13
Jak je to u malých dětí (2 roky) s celozrnnou moukou, špaldovou atd.. *-)Můžou je? Někde jsem četla, že dítě by nemělo celozrnnou mouku do 7let *-)
Nadys 22. 1. 2012, 11:16
@Katuli41 Katko je to na každém ,já používám mouky celozrnné které jsou opravdu velmi jemně mleté,jinak těstoviny třeba dávám i bílé ,zahuštuji i třeba bílou rýžovou moukou ,kukuřičným škrobem ,a nebojím se toho ,nepřeháním to ,ale nemyslím si že je nejlepší používat jen bílou mouku.Spíše se jí vyhýbám a používám všechny mouky ,vločky ,škrob ,jak píšu dole ,ten výběr je fakt veliký.
Katuli41 22. 1. 2012, 17:27
@Nadys Naďo, děkuji moc. Taky používám rýžovou mouku a vločky, jáhly, pohanku. Bílou mouku moc nemám ráda. Nahradila jsem jí bezlepkovou. (F) Děkuji moc. (L)
Akireka 21. 1. 2012, 8:07
Dnes mi bylo ve zdravé výživě řečeno, že stévie se neprodává, že jí zakazuje EU.Jedině prý vypěstovat doma rostlinku a usušit..Dole ale čtu, že jí přidáváte do pečení, že nahrazujete s ní část cukru.Tak nechápu *-) *-)Odkud jí máte a v jaké formě? (F)
barvice 21. 1. 2012, 13:10
@Akireka U nás ve zdravé výživě ji prodávají jako prášek, je to nazváno jako ústní voda ,-) a jako sušené lístky. Ta v prášku je fááááááááááákt brutálně sladká musí se s ní opravdu opatrně. EU ji nedovoluje prodávat jako potravinu nebo ochucovadlo, protože prýýýýýýýýýýýýý nejsou prokázány vedlejší účinky. Ale pravda je taková, že v některých zemích už se používá desetiletí a žádné vedlejší účinky zjištěny nebyly, ba naopak :-) To by jenom všechny cukrovary zkrachovaly, proto se tomu tak brání +o(
Zrušený účet 21. 1. 2012, 9:41
@Akireka proč se necháte odradit jednou prodavačkou v jedné zdravé výživě ? http://www.pokladyzprirody.cz/stevie-susena-bylinka-100-g.htm a můžete koupit i osivo či rostlinku již vypěstovanou
Morroc 18. 1. 2012, 16:48
Proč místo běžného mléka sojové? Chápu to, pokud někdo kupuje hnus v krabicích, ale kvalitnímu mléku se to sojové nevyrovná, navíc soja je poměrně častý alergen. Hraška taky není zrovna výhra, chemie je v ní taky, jen se neschovává za éčka a je tam napsaný přímo chemický název. Celozrnná mouka má minimální "příchuť", z hrašky toho táhne hrozné množství a chuť jídla to ve výsledku změní. A nemyslím si, že ta lžička mouky do omáčky by někoho měla přizabít. Zdravá strava ano, ale taky to má meze. Tohle je přehnané.
evicela 21. 1. 2012, 18:30
@Morroc (F) naprostý souhlas, soja je pořádný alergen a pokud někdo nemá alergie, třeba na lepek nebo na mléko, je nejlepší pestrá strava s dostatkem ovoce a zeleniny, taky nechápu to uzkostlivé vyhýbání tukům, třeba dobré sádlo a máslo je ten nejlepší tuk, samo že v rozumné míře ne na kila ono vše s rozumem, toto mě příjde moc vykřečované.
Nadys 22. 1. 2012, 11:12
@evicela Evo alergie na mléko nebo na lepek přichází postupně ,dnes není výjimka že se objeví i u dospělých lidí,lepek obecně je škodlivý ,takžeb přemíra fakt škodí ,jinak souhlasím že sojová mouka a sojové mléko není moc Ok,ale co je prospěšné jsou sojové výobky které jsou fermentované.Ale dobré máslo a sádlo není nejlepší tuk ,může být ,ale nejlepší jsou kvalitní oleje a střídání olejů.Bohužel tady převládá ve stravě hlavně to máslo ,sádlo a to už není nejlepší..Jinak pestrá strava,zelenina j určitě nejlepší (F)
šutynka 21. 1. 2012, 10:50
@Morroc Já jsem pro zahušťování rozmixovanou zeleninou,hrašku jsem vyzkoušela,ale nepoužívám,mišutku mám doma přidávám pouze do těsta na sladké a jinak jde spoustu věcí udělat úplně bez mléka jde nahradit třeba jen vodou a nebo to střídat (Y) taky s Vámi souhlasím (L)
wicht 20. 1. 2012, 22:00
@Morroc (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
rencaty 18. 1. 2012, 20:02
@Morroc Add.mléko: myslím, že je důležité zdrůraznit jaká je Vaše dlouhodobá strava, protože třeba kravským mlékem do těla nedostanete tolik potřebných proteinů a přemíra masa také není ideál. Hlavně rostlinné a živočišné bílkoviny jsou rozdíl. A rostlinné najdete hodně v soje a luštěninách. Tělo potřebuje oboje. Soju samozřejmě používat s mírou (a ne pro alergiky), není to myšleno, že za den vypijete 1 l mléka. Mléka jsou různá, tak je určitě dobré je střídat a vyzkoušet. Add. bílá mouka: proč nezahustit omáčku zdravěji, když to jde. Lžíce je málo, ale těch lžič je za život poněkud více.
Nadys 18. 1. 2012, 19:15
@Morroc Zapřemýšlejte kde všude je mouka a jestli zkonzumujete jen lžičku v omáčce.
Vydřičky 1. 3. 2012, 23:31
@Nadys Já zajišťují žitnou a taky to jde ,ale málo
Zrušený účet 18. 1. 2012, 14:32
jak to čtu děvčata, bacha na hodný sousedy (candle) ať vás nevidí táhnout domů tolik biokaší pro vaše děti, nedávno jeden pán za to a něco málo k tomu dostal 8 let (N) 8-| ( to měl být černý humor, pro ty kdo neznají Edgaru)
Nadys 18. 1. 2012, 14:46
@ Jo jo ,i alternativa bude jednou trestná :-D,a povinně do mekáče a spol hezky ,-)
Zrušený účet 18. 1. 2012, 14:50
@Nadys na snídani hemenex z vysočinky, k obědu na střídačku gothaj či něco z kabanosu a na véču *-) párečky
udoli 21. 1. 2012, 11:40
@ ještě lepší jsou mražený hamburgery za 20,- ,-)
Nadys 18. 1. 2012, 14:57
@ kečup hlavně kečup vždy a všude jste zapoměla ,-)
Nadys 18. 1. 2012, 0:37
Já to trochu rozšířím -mišutka je z kukuřice -kukuřice ochlazuje organismus,není třeba ji používat všude,zvláště tedy v zimním období,v zimním období preferujeme hlavně jáhly...-jinak -prodejny zdravé výživy-rýžová mouka ,špaldová jemně mletá mouka ,pšeničná celozrnná jemně mletá mouka ,žitná mouka,jáhlové vločky jemné ,špaldová krupice ,ovesné vločky jemné ,ovesné vločky s klíčky ,kukuřičná krupice ,kukuřičná krupice-polenta,žitné vločky ,špaldové vločky,kuskus celozrnný ,bulgur,,kroupy ,těstoviny ,,různé druhy celozrnných,pohanka ,mouka pohanková ,pohankové vločky ,rýže ,několik druhů celozrnných i bílých, obilovina quinola ,ječmen... Semena -dýnové,např.dýnové gomasio ,sezamové semínko. Mléko sojové není nejlepší -stejně jako sojová mouka ,sojové výrobky nejlépe fermentované -takže -lepší je mléko rýžové ,nebo další rostlinná mléka. Na slazení -ječmenný slad ,rýžový slad např. Mořské řasy -vysoký obsah vápníku-vyšší než v mléce... Bílkoviny-Tofu ,Tempeh,Nato ,červená čočka-lehce stravitelná ,nenadýmá vhodná i pro malé děti,fazole -různé druhy,hrách,cizrna Kaše -i pro děti -bio kaše -nebo kaše Nomina-jáhlové ,kukuřičné ,ovesné ,špaldové,vícezrnné ,rýžové. Vhodné tuky na pečení -např Alsana Kdo chce omezit nebo nejíst maso -luštěnina se musí zkombinovat s obilovinou,jedině tak vzniká kompletní plnohodnotná bílkovina. Místo živočišné želatiny -prášek Agar -agar-prášek z mořské řasy. Dochucovadla prospěšná -umeocet-léčivý ,detoxikační ... ,sojová omáčka ,kvalitní -ne Vitana...ale např.Shoyu nebo Tamari -vzniká fermentací soji,obilí a soli,Miso pasta-fermentovaná soja s obilovinou a se solí -používá se jako doplněk polévky i dalších jídel ,obsahuje komplet spektrum aminokyselin,vitaminy ,minerály ,enzymy. (F) (F) Je to ši
šutynka 21. 1. 2012, 10:52
@Nadys (Y) jste moje krevní skupina ,-)
barvice 18. 1. 2012, 12:53
@Nadys Téda Nadi tak to je paráda |:o) ten výčet mouky a vloček atd. to je síla, mám doma akorát sojovou, a celozrnou špaldovou, je fakt, že mouku skoro vůbec nepoužívám, ale které by jste mi doporučila vyskoušet? Popřípadě, jakou do čeho používáte? Taky používáme mořské řasy Nori, protože ty jsou bez zápachu, ale nebráním se vyskoušet nějaké nové, Nelinka už si zvykla, že má chleba vždycky něčím posypaný ,-) Kaše z Mišutky s banánem, jablkem, skořicí a medem Nelinka miluje, doporučila by jste mi kterou další kaši vyskoušet, kterou by mi jedla? ,-) Moc děkuji Míša
Nadys 18. 1. 2012, 14:09
@barvice Míšo tak pokud jí mišutku tak myslím že by v pohodě jedla třeba ty kaše Nomina http://www.dobre-zdravi.cz/nomina-kase-jahlova/d-71407/ jsou to tyhle ,anebo jsou v obchůdcích v průhledném sáčku,jiná firma ,kaše i vícezrnné ,a další kde je třeba 60 % jáhly ,zbytek rýže atd ,další druhy a ty jsou v biokvalitě.Jinak tyhle jsou v instantní podobě ,ale není to instant jak tu někdo psal že to není zdravé atd ,je to jen extrudace ,není tam přidaná žádná protispékvá látka ani nic jiného,kaše Nomina jáhlová má obsah 60%jáhly 40%kukuřice např. a jedná se taky o český výrobek. Jinak je to fakt tak veliký výběr všeho že začít přidávat tyhle zdravé obilniny např do polévek dětem je naprosto nejjednodušší čím se dá začít.Zahuštovat se dá Nominou taky klidně ,místo bílé lepkové mouky např. Jinak když nespěcháte můžete uvařit jáhly ,a ty rozmixovat ,přidat víc tekutiny , udělat podle potřeby řidší nebo hustší a máte kašičku taky (F),nebo půl napůl jáhly a kukuřičná krupice,ale jemná hrubší se vaří déle ,nebo jemná polenta,ta je hotová jeden tento druh asi za 2-3 minuty. Já bílou mouku nepoužívám téměř vůbec ,jen jemně mletou špaldovou ta má sice lepek ,ale jiný než pšeničná klasická mouka.Nori používám taky ,ale chystám se vyzkoušet i jiné.Přidávám do polévek. Výčet obilnin které naši předci běžně používali je fakt veliký ,současná doba je díky ceně a snadnosti a výhodnosti pěstování pšenice celá postavená jen na téhle obilnině a co všechno způsobuje lepek jak u dětí tak dospělých je (N) Nejmín škodlivý je pro tělo pšeničný lepek v těstovinách ,protože tam se částečně dostane do vody ,kterou vylejete.Takže tam třeba občasná konzumace u dětí tolik nevadí ,jako ve formě pečiva. (F) (F) (F)
barvice 18. 1. 2012, 17:47
@Nadys (L) Moc děkuji (F)
jitullka 18. 1. 2012, 7:50
@Nadys Dobrej tip je pokud chcete dělat něco na pánvi(samozřejmě se vyplatí kvalitní nádobí) tak si dám do obyčejného rozprašovače jeden díl olivového oleje na dva díly vody.Před upotřebením protřepat a fakt stačí jen jednou stříknout na pánev. je to dobré hlavně pro ty co řeší vysoký cholesterol.Já doma používám výhradně olivový olej.
Nadys 18. 1. 2012, 14:15
@jitullka Olivový olej je fajn ,ale zase ,používá se hlavně v horkých krajinách a to má svou podstatu ,takže olivový ano ,ale ne striktně, oleje lisované zastudena ,a střídat různé druhy olejů.Jeden z nejlepších je sezamový ,pak slunečnicový atd. Kvalitní pánve jsou určo super (F)
Nadys 18. 1. 2012, 0:44
@Nadys Je to široký výčet všech druhů výrobků ,které lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou a které stojí zato zařadit do stravování ,nebo nahradit , v poslední době jíme prakticky jen a jen jedinou obilovinu a tou je pšenice která má nejagresivnější lepek, takže naše jídla z velké části jsou jen pečivo pčeničné ,mléko a maso... Když to tak píšu tak jsem sama překvapená kolik těch věcí je a to není zdaleka všechno co lze "objevit " a používat. Zdravému vaření ZDAR ,-) ,-) (pl) (pl) (pl)
itivetka 17. 1. 2012, 19:06
já dávám místo jíšky do některých..polévek vločky (F)používám med a třtinový cukr...hnědý cukr (F) (F) (F)na pečení...maminky...zkuste zahustit..moučnym máslem...
wireless 17. 1. 2012, 18:59
Dobrý den Renčo...musím zareagovat na Váš návod...jsem přívženec zdravé stravy a snažím se vybírat potraviny, které jíme. Přes léto pěstujeme co nejvíc na zahrádce. Hnusí se mi řetězce, kteří prodávají nekvalitní potraviny, bohužel náš národ je stále nakupuje. My se doma snažíme kupovat naše výrobky a ne náhražky z Polska a dalších zemí...Takže hodně úspěchu v dalším zdravém vaření (hello)
draspol 17. 1. 2012, 14:27
Já teda smekám a stydím se, jsme právě dost na knedlíky a omáčky. ALe ta Mišutka mě zaujala, když se tím teda zahušťuje místo mouky taky se to mixuje s vodou a pak vlévá? Nebo jen vsype do vroucí polévky nebo omáčky? A když dělám zasmaženou polévku tak zasmažuju mouku už na cibulce a oleji i tam jde tu mišutku použít? *-)
Pinookio 17. 1. 2012, 18:31
@draspol http://www.e-namaste.cz/katalog/potraviny/vlocky,-kase,-cerealie/produkt/kase-misutka tahle mišutka?tu jsem kupovala dětem a je fakt výtečná jen škoda,že to balení vystačí tak na dvě tři porce,musí se toho dát hodně
rencaty 17. 1. 2012, 15:06
@draspol Ilonko, nemám přesně postup s cibulkou vyzkoušený, ale myslím, že to půjde. Já to dávám do horké vody a vařím. Hrašku rozmíchám ve studené, pak přiliji. Knedlíky dělám částečně s celozrnnou moukou a část mišutky a část bílé m. (nejsou 100 % zdravé ale alespoň něco). Dělám je vyjímečně a jen pro děti a manžela. Mě knedlíky nic neříkají. Pokud vyzkoušíte, tak napište jak se zadařilo.
enkka 17. 1. 2012, 13:28
moc, moc fandím takovým to článkům o zdravé výživě pro děti.doufám, že si ho přečtou maminky, které s chutí dětem připravují laskominy z párků, masoxů a kečupů. super, ještě jednou děkuji za článek
LEILI 17. 1. 2012, 13:23
(Y)děkuji za rady, kterých v tomto směru není nikdy dost.. Ráda bych napsala, že možná je zdravé stravování u některých položek dražší, ano - ale vidím to tak, že zase nenechám ty peníze v lékárně za léky a necpu jimi sebe ani děti, jelikož jsme díky kvalitnímu jídlu zdraví (F) je to hlavně naše budoucnost, zdravé střevo = zdravý člověk.. Když jdete k imunologovi - první co se zeptá je na to, co jíte a zčeho vaříte a nasazuje "dietu" nebo změnu stravovacích návyků... Já jsem si třeba na radu doktora vypozorovala, že jakmile děti zbaští vícekrát týdně jogurt, okamžitě jsou zahleněné.. (F)
rufino 17. 1. 2012, 19:51
@LEILI myslím, že jogurty a kysané výrobky jsou naopak zdraví prospěšné a ve výživě by neměly chybět, naopak co zahleňuje je kravské mléko
sieta 17. 1. 2012, 13:41
@LEILI tak my jíme jogurty a nic takového nepozoruju :^)
itivetka 17. 1. 2012, 19:24
@sieta MY JSME JOGURTOVÁ A KEFÍROVÁ RODINKA :-$ (F) (F) (F)u nás se jí hodně mléčné výrobky... :-$
LEILI 17. 1. 2012, 13:58
@sieta no vidíte... u nás to tak opravdu je, ač jsem se tomu divila.. imunolog mi řekl, že mléčné výrobky zahleňují a ve větší míře zatěžují dětský organismus.. dříve jedl syn denně jogurt, stále posmrkával.. po půl roce kdy jsme omezili mléčné výrobky, měl rýmu 1x a to je zima, ve školce děti smrkají a kašlou.. těžko soudit, nikomu to nenutím - (F)ale u nás se to potvrdilo.. někdy si k tomu všemu člověk dojde až když má opravdu potíže on nebo děti..
Pinookio 17. 1. 2012, 18:32
@LEILI naše děti jsou mléčné..pijou i půl litru denně jogurt jedí tak 4x týdně +sýr tvrdý občas ..a nejsou zahleněné nic jim není nemocné naposledy v létě |:o) ale někomu to vadit může to věřím
1987 18. 1. 2012, 16:55
@Pinookio Můj syn vypije 3/4-litr mléka denně, a to ho ještě musím krotit ,-)jsou mu 3roky
barvice (upraveno) 17. 1. 2012, 13:53
Reni moc díky za tipy. (L) Já taky začínám se zdravou výživo a každá rada dobrá (L)
barvice 17. 1. 2012, 14:02
@barvice Teda až teď čtu jaká se tady rozpoutala diskuse *-) a překvapuje mně, kolika lidem je tady úplně jedno co do sebe nacpou *-) Já jsem se vždycky snažila vyhýbat jedům a před nějakou dobou, jsem spoustu surovin, ktreré jsme klasicky kupovali vyměnila za suroviny ze zdravé výživy. Jsou to samé dobroty a člověk se naučí se všema kráně pracovat. Ano jsou trošku drahší, ale jak často je kupujete? Vydrží dlouho a myslím, že zdraví mojí rodiny za to stojí. Dokonce jsem začala vařit domací kečup, abych ho mohla své rodině dopřát, protože většina kečupů se dělá z nahnilých nebo plesnivých rajčat (N) tak alespoň vím co v něm je, kolik rajčat tam je a hlavně z jakých rajčat je (L) Reni moc vám děkuji za tento přízpěvek |:o) (L)
sieta 17. 1. 2012, 14:06
@barvice Domácí kečupy dělá babička, letos budu asi taky, pokud bude dost rajčat. Ale to máte všude, když jsem byla ve Španělsku na brigádě na jabkách, tak my trhali ty ze stromu a ty opadané nahnilé jdou do džusů, to co se zvedlo ze země a neproteklo mezi prstama, tak šlo do džusů a moštů (F)
barvice 17. 1. 2012, 14:18
@sieta :-| To máte pravdu ještě, že ani ty džusy nepiju ,-) odšťavňujeme doma ^o)
TanjaFo 17. 1. 2012, 12:34
Mišutka je prosím co? Nějaká bezlepková náhrada? Rozhodně zkusím, máme v genech celiakii a crohna :-( Tak uvažuji, že začnu vynechávat lepek jak to půjde. Jen, aby mi to rodina jedla a nepoznala to. (zip)
Elinqa 17. 1. 2012, 14:33
@TanjaFo Mišutka je instantní kukuřičná kaše, já jí znám už asi 20 let. Je to český výrobek, seženete v prodejnách zdravé výživy (L) našla jsem nějaký odkaz, ať víte, jak vypadá: http://eshop.provita.cz/misutka-kukuricna-kase-250g-stonavsky/d-70450/
itivetka (upraveno) 17. 1. 2012, 19:24
@Elinqa jenže instantní..neni nic zdravého (F) (F) (F)
Vejjunka 17. 1. 2012, 19:29
@itivetka Proč myslíte, že mišutka není zdravá? (F)
itivetka 17. 1. 2012, 20:05
@Vejjunka INSTANTNÍ..MĚ ZROVNA neoslovilo....jaké má složení?Proč instantní....když se může dělat doma ..čerstvá (F)
Vejjunka 17. 1. 2012, 20:13
@itivetka Je to jen kukuřičná extrudovaná krupice. (L)
Aaurinko 17. 1. 2012, 13:15
@TanjaFo Já mám Crohna a musím se vyhýbat luštěninám a vláknině kvůli projímavosti. V kombinaci s bezlepkovou musí být těžké něco uvařit :(
itivetka 17. 1. 2012, 19:15
@Aaurinko to Vás chápu s touto nemocí (F) (F) (F) :-( :-( (F)
TanjaFo 17. 1. 2012, 13:55
@Aaurinko No právě, to člověk zjistí až to pozná. Bohužel trpíme atopickým ekzémem a to je prostě nemoc střeva. Mám z toho strašný strach, teta byla zdravá a crohn se jí objevil až v šedesáti letech, přitom ona je docela těžký zastánce zdravé stravy, pečené a smažené omezeně a hranolky ani neví jak vypadají. Bohužel ty geny...
Aaurinko 17. 1. 2012, 12:09
Zdravá strava vypadá dobře, ale jak ji má dodržovat člověk, který nesmí luštěniny a vlákninu? :-S :-S :-S :-S
háčkování ATY 17. 1. 2012, 10:50
Tak my také jíme od všeho všechno ((-: můj poznatek, zeleninové polévky zahušťuji ovesnýma vločkama nebo malýma krupkama, vařím hned od začátku, v polévce mi pak klidně stojí i lžíce. Dělám dost často "hrstkovou" polévku, co dům dal, hrst, vloček, hrst pohanky, hrst čočky, hrst krup, kořenová zelenina, zelená snítka, brambory, houby... Už pak není třeba ničím zahušťovat. Mouku na zahuštění omáček používám, ale občas zahušťuji i bramborovým škrobem. Guláš ten zahušťuji akorát velkým množstvím cibule a na talíři nalámaným chlebem. jinak všude čtu složení a snažím se vařit z prvosurovin, což je si myslím pro zdraví nejlepší varianta.
Zrušený účet 17. 1. 2012, 11:08
@háčkování ATY (Y) (Y) doplnila jste poslední větou další důležitou podstatu zdravého stravování |:o) |:o) |:o)
Katuli41 17. 1. 2012, 10:37
*-) *-) Co to je stévie *-) Slyším prvně. Já peču z bezlepkové mouky, zkoušela jsem buchtu i z celozrnné a je výborná. Když potřebuji zahustit polévku, tak rýžovou moukou nebo rozmixuji. Manžel si musel zvyknout ,-) ,-) Zdraví je jen jedno (F)
Maxinka 17. 1. 2012, 11:04
rencaty 17. 1. 2012, 10:59
mitopa 17. 1. 2012, 10:56
@Katuli41 odpovím za paní.je to rostlinka která je sladší než cukr a je vhodná i pro diabetiky.ještě existuje aztécký cukr-lipie sladká.ta je ještě sladší než stevie.
zzuza4 17. 1. 2012, 11:06
@mitopa aztécký cukr-lipie sladká - mám jí doma jako pokojovku, ale má trochu příchuť po kafru :^), Stevii jsem nikdy neuchovala přes zimu, takže u nás jen jako letnička.
mitopa 17. 1. 2012, 11:14
@zzuza4 stevie se přez zimu má nechat v chladnější místmosti a na jaře ostříhat a zase vyroste.škoda že naroste celou zimu.lipie je nějak vyšlechtěna aby neměla tu příchuť
evicela 17. 1. 2012, 9:57
(F) holky co je to ta Hraška? Nikdy jsem to neviděla, ale co se týká sojového mléka a soji vůbec , tak taky nepřehánět, soja je poměrně silný alergen, pokud není člověk přímo na mléko alergický, nevím proč se mu v přiměřeném množství vyhýbat
11Lola 17. 1. 2012, 9:54
Krásné rady, ale nevidím nic špatného na kravském mléku. Nebo ano?????? *-) *-) *-) *-)
maruška 17. 1. 2012, 11:37
@11Lola někdo je třeba alergický na kravské mléko a hlavně dost zahleňuje organismus (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie