Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 12 návštěvníků)

Využití lunárního kalendáře v úpravě jídelníčku

0.0
Využití  lunárního  kalendáře  v  úpravě jídelníčku

Postup

Jak se vypořádat s vlivem měsíce ve výživě

Když vás zlobí například váš systém žláz, dbejte na to, co vám v kterých dnech více chutná a sami možná zjistíte, že si pochutnáváte přesně na tom „špatném“. Mnohdy stačí i drobná úprava jídelníčku.
Ve dnech (Blíženci, Váhy, Vodnář ) v ubývajícím měsíci dochází k lepšímu spalování tuků, lze si tedy dovolit i nějaký prohřešek, ve dnech přibývajícího měsíce je lepší soustředit se na tuky obohacené nejrůznějšími vitamíny.
V mokrých dnech (Rak, Štír, Ryby), pokud vás trápí nadváha, se vyhněte pokrmům s vysokým obsahem uhlovodanů (moučníky, chleba, rohlíky).
Dny země (Býk, Panna, Kozoroh) – vzdejte se špeku, šunky, taveného sýra a všech jídel s vyšším obsahem soli.
V dnech ohně (Beran, Lev, Střelec) sledujte, jestli nekonzumujete příliš mnoho bílkovin a ovoce.



BERAN LEV STŘELEC živel Oheň
Ve dnech, kterým vládnou tato ohnivá znamení, zpracováváte nejlépe bílkoviny (životně důležitá látka, která podporuje stavbu buněk, zvyšuje fyzickou sílu a duševní energii). Lunární systém však jde dál a tvrdí, že kromě bílkovin byste se měla soustředit na plody, tj. jíst spoustu zeleniny a ovoce. Měsíc v ohnivých znameních prostě znamená Dny plodů.
Zelenina: avokádo, cibule, cukety, česnek, čočka, dýně, fazole, hrách, kedlubna, lilek, okurky, paprikové lusky, rajčata, sójové boby
Ovoce: ananas, banány, broskev, citron, datle, fíky, hroznové víno, hrušky, jablka, jahody, kiwi, meloun, meruňky, pomeranč, švestky, třešně
Mléčné výrobky: mléko, kyselé mléko, mozzarella, ovčí sýr, parmazán, tvaroh, jogurt
Maso: drůbež, ryby, telecí, jehněčí, zvěřina (nic uzeného)
Ostatní: olivy, vejce, tofu

BÝK PANNA KOZOROH živel Země
Nachází-li se Měsíc ve tzv. zemních znamení Býka, Panny a Kozoroha, měli byste se soustředit především na potraviny, které rostou pod zemí. Můžete mít také často chuť na slané. Je to proto, že dny zasvěcené zemi ovlivňují krevní oběh a krev i jiné tělesné tekutiny potřebují sůl. Moc však raději těmto „touhám“ nepodléhejte, zvláště je-li horko nebo když trpíte vysokým tlakem. Na druhé straně potřebu minerálů je možné uhradit minerálkami.
Zelenina: celer, cibule, černý kořen, červená řepa, dýně, houby, chřest, kedlubna, brambory, fenykl, česnek, křen, mrkev, pastinák, pórek, ředkev, ředkvičky, topinambury, tuřín, nakládaná míchaná zelenina
Ovoce: banány, jablka, kiwi, mirabelky
Mléčné výrobky: mléko, smetana, máslo, jogurt
Ostatní: med, kapary, uzené výrobky, ořechy

BLÍŽENCI VÁHY VODNÁŘ živel Vzduch
Ve vzdušných dnech Blíženců, Váhy a Vodnáře se obzvláště dobře spalují tuky ovšem jen tehdy, když Měsíc ubývá. Jinak pro tyto dny platí zásada jíst všechno, co má souvislost s květy. Výběr zeleniny tedy není příliš velký. Co takhle vyzkoušet místo obvyklé kávy ovocné čaje z květů?
Zelenina: artyčoky, avokádo, brokolice, cuketa, kapusta růžičková, květák, rajčata cherry
Ovoce: broskev, limetka, mango, meloun ovocný, meruňka, nektarinka, ovoce sušené, třešně
Mléčné výrobky: máslo, smetana, tvaroh
Maso: hovězí, husa, kachna, losos, tuňák, úhoř
Ostatní: mák, mandle, marcipán, máslo, mléko kokosové, olej olivový a rostlinný, olivy, ořechy, semínka piniová a slunečnicová, sezam, sirup, vejce

RAK ŠTÍR RYBY živel Voda
V době, kdy se Měsíc nachází ve vodních znameních Raka, Štíra či Ryb je třeba vybírat si hlavně pokrmy z listů. Nejlépe je zpracujete a navíc obsahují dost sacharidů. To je důležité, protože jsou zdrojem energie pro nervy a organismus je v tomto období optimálně zpracovává. Přitom sacharidy získané ze zeleniny a ovoce jsou mnohem lepší než z obyčejného bílého cukru v kávě nebo v pečivu. Ovšem když Měsíc právě dorůstá, měla byste být zdrženlivá.
Zelenina: cibule, cuketa, česnek, fenykl, houby, chřest, kapusta hlávková i růžičková, kedlubna, květák, lilek, listové saláty, mangold, okurky, pórek, špenát, zelí bílé i červené, žampiony
Ovoce: banány, fíky, hroznové víno, liči, meloun, rebarbora
Maso: plody moře, humr, herinek a libové ryby vůbec
Ostatní: likéry, mák, med, šampaňské, zmrzlina

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie