Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 5 návštěvníků)

Kapitola o lepku část 1.-nejen pro Holky z pořadníku :-)

0.0
Kapitola o lepku část 1.-nejen pro Holky z pořadníku :-)

Postup

Docela mě těší že se rozpoutala diskuse s protichůdnými názory ,tak pro ty kdo přemýšlí a chtějí přemýšlet ,tuto kapitolu -viz Mudr Strnadelová.lékařka s cca 30cetiletou praxí,která má za sebou výsledky a působení lepku se nemění ani novými studiemi ,mnohdy dnes rádoby protichůdnými,nebo tvářící se pozitivně..
"Vzhledem k tomu ,že mnoho dětí i dospělých má problémy s lepkem ,je třeba se tomuto tématu blíže věnovat.Obilné zrno ,zejména pšenice a žita ,obsahuje škrob ,lepek ,vlákninu ,minerály ,vitaminy ,enzymy,a tuk.Lepek jako obilná bílkovina je obsažen kromě již jmenovaných v ovsu a ječmenu.Přitom nejagresivnější a nejvíc zatěžující je v pšenici a žitě.Tato bílkovina může vést ke dvěma typům poškození.Zaprvé se může jednat o metabolickou zátěž,kdy organismus neumí dostatečně rozložit zmíněnou bílkovinu ,ta poškozuje střevo-jeho sliznici,a tím snižuje střevní imunitu.Takto vznikají zažívací obtíže nejrůznějšího druhu jako je zácpa,průjem,nadýmání ,ale i problémy se sníženou imunitou,které mohou mnohdy významně převládat nad příznaky zažívacími.Když tento stav trvá delší dobu,dochází k poškození střeva,zvyšuje se jeho propustnost a do krve se dostávají i molekuly látek,které by se měly ve střevě rozložit a v této formě by do těla neměly vůbec přijít.V organismu pak dále mohou vyvolávat poškození různých orgánů,hlavně ledvin,které jsou přetěžovány vylučováním dusíkatých odpadů nestrávených bílkovin,a také imunitní reakci,která může mít až autoagresivní charakter namířený proti některému systému,např.nervovému nebo kloubnímu.Za druhé lepek může vyvolat až celiakii,tedy alergii na lepek,která se v dětském věku projevuje silnými průjmy,neprospíváním dítěte a řadou dalších příznaků i na úrovni psychiky.V dospělosti zdaleka nemusí mít tak akutní projevy a vede k celé sérii zažívacích problémů,střední i těžké únavě,eventuálně i k psychickým problémům.Celiakie může navazovat na metabolickou zátěž,nebot takto poškozené střevo má jen krůček k alergickému způsobu reakce.Další příznaky s poškozením střeva a vlivem vstřebaného lepku na organismus pak mají společný.Obě tato postižení se liší svými příznaky.Rozdíl je v tom ,že při celiakii je reakce po požití lepku,a to i ve stopovém množství,bezprostřední a rychlá,u metabolické zátěže je pomalejší,nenápadnější,a člověk o ní nemusí vůbec vědět a své zdravotní obtíže s tímto vůbec nemusí spojovat.Také proto ,že u lidí je běžně lepek každodenní součástí jídelníčku,a tak nemáme možnost porovnání a je prakticky nemožné zjistit ,která potravina dělá v organismu problém.Stav se postupně komplikuje,přidávají se další zátěže a se zhoršováním imunity a střeva se mění celý obraz nemoci.Podle našich zkušeností lidí,kteří negativně reagují na lepek,stále více přibývá a z okruhu nemocných je spíše výjimkou ten.kdo touto poruchou netrpí,i když projevy jsou velmi různorodé a většinou bychom je s lepkem vůbec nespojovali.Ten však stojí někde na začátku celého souboru rozvoje nemoci a na něj navazují další a další problémy.Porucha zpracování lepku není samozřejmě jedinou příčinou nemocí,ale protože porušuje imunitu,významně k mnoha nemocem přispívá.
Jistě mnohé z vás napadne,jak je to možné,vždyt pšenice i žito jsou zde tradiční potravinou?Lepek sám o sobě jistě nevadí a člověku neškodí,nebot se přirozeně rozloží v žaludku a do střeva se vůbec nedostane.Ale abychom si to vysvětlili musíme se vrátit do historie.Dříve se obilí jedlo převážně ve formě kaší ,a pšenice a žito,které se mlely na mouku,se mlely na žernovech-tedy mezi mlýnskými kameny.Takto vzniklá mouka obsahuje celé zrno,jak střed s lepkem a škrobem,tak obilku a klíček,vše rozdrcené do granulek.Takto vzniklá mouka je vskutku celozrnná,obsahuje vše,co je třeba k jejímu dokonalému trávení v našem organismu.Tato celozrnná mouka má však jednu nevýhodu,protože obsahuje rozdrcený klíček s obsahem tuku a enzymů,rychle žlukne,a proto se nedá dlouho skladovat.Toto samozřejmě není vhodné pro stávající obchodní systém.Proto byly na konci předminulého století konstruovány válcové mlýny.Zde prochází zrníčko přes soustavu válců,při drcení nejdříve vypadne klíček ,pak vnější část zrna,obilka-obě složky se oddělí a zůstane jen bílá mouka-tedy lepek a škrob.Průchodem válcového systému jsou otruby nataženy do jehliček,které jsou velmi jemné,ale ostré,a přidají li se k bílé mouce pro zdání celozrnného výrobku,svými jehličkami narušují jemnou strukturu střeva.Tato mouka neobsahuje podstatné ingredience na dobré a dostatečné trávení.Kvůli absenci klíčku a jeho enzymů s nezačne škrob štěpit,i díky zapečení se neoddělí od lepku a ten není v žaludku natráven a je rychle propašován do střeva,kde poškozuje sliznici tím ,že se zde natahuje do řetězců,které zalepují mikroklky a brání vstřebávání.Postupně se zhoršuje i imunitní systém střeva a vytváří se dysbioza-tedy přemnožení bakterií a plísní.-pokračování návod část 2..

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

celiak 12. 6. 2012, 17:27
Procpak nesmi celiakari bramborovy skrop a brambory?A proc i cukry?
Katuli41 28. 5. 2012, 9:33
Tak jsem si ze zvědavosti pročetla diskusi ,-) Každý má právo na svůj názor. Já mám tuhle zkušenost. Dceři zjistila Dr. nesnášenlivost laktózy v roce a půl. Takže se vysadilo vše co obsahuje laktózu. Jenže (X) moc neprospívala. Taky moc nejedla. Dr. říkala je drobná nikdy moc nepřibere. Ve školce 14 dní pak 3 týdny doma. Nakonec jsem skončila u léčitelky. Po doporučení vynechat na 14 dní veškeré cukry a lepek je naprosto v pořádku. Konečně přibrala a je zdravá. (Y) je to rok, co byla u léčitelky a od té doby nebyla ani jednou nemocná. od té doby lepek omezuji. (L)
Nadys 27. 5. 2012, 2:12
,-) Tak se těším co mi k tomuto na základě včerejší diskuse napíšete (L) (F) (F) (F)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie