Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Bubalka 28. 12. 2012, 18:40
(F) (F) (F)O VÁNOCÍCHJ JSEM JI PEKLA DVA DNY PO SOBĚ, BYLA PĚKNĚ VLÁČNÁ, NIC SUCHÉHO A SKUTEČNĚ VÝBORNÁ. JINOU UŽ PÉCT NEBUDU, DĚKUJI ZA RECEPT. (F) (F) (F)
milu 28. 12. 2012, 17:57
Opravdová chuťovka.....upekla jsem jich pět a jsou všechny pryč :-))děkuji za recept (Y) (clamp) (Y) (^)
Brata 28. 12. 2012, 14:46
Dobry den dnes jsem pekla vasi vasi vanocku krasny testo,pekne se s nim delalo a uz se pece v troube.Moc se nato tešime. (clamp)
ZuzinaTrc 27. 12. 2012, 8:39
Tahle vánočka je naprosto perfektní! Moc děkuju za recept! :) Vloni a předloni jsem zkoušela podle jiných receptů a výsledek nic moc, přemýšlela jsem dokonce, že snad by bylo lepší vánočku koupit... Ale letošní vánočka podle Vašeho receptu neměla chybu! Jednoduchý recept (možná příště jen přidám do těsta vanilkový cukr), krásné těsto, voňavá a vláčná vánočka, která nám chutnala aj třetí den.... Velká pochvala! (clamp) Přeju hezký nový rok!
serduško 25. 12. 2012, 19:47
V neděli jsem pekla vaši vánočku. Byla úúúúúúúúúúžasnáááá, (Y) (Y), lepší jsem nejedla a dnes jsme pekly druhou. Už jsem rozdala váš recept. Těsto je opravdu luxusní a vánočku už kupovat nebudu ,-) (Y) (Y) (L) Děkuji za recept a přeji (novy rok) (silvestr) Žaneta
monaseb 24. 12. 2012, 13:35
(L) *-) *-) *-) (K) (K) (K) (G)
100ml 24. 12. 2012, 10:41
Včera jsem pekla vasi vanocku vyborna ,dekuji za recept a krasne proziti vanocnich svatku (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek) (stromecek)
h.cudova 24. 12. 2012, 10:23
Letos jsem hledala nový recept na vánočku, vždy jsem pekla podle receptu od maminky, a jsem ráda, že jsem našla váš recept - vánočka je prostě nejúžasnější, tak jakto píšete v názvu, prostě samá chvála (Y) (clamp) (silvestr)
Marsha5 24. 12. 2012, 8:33
Tak letos jsme zkusila svou první vánočku v životě a mohu říci, že nikdy nic lepšího jsem nejedla. I můj otec vánočku pochválil slovy, že ji mám lepší než naše babičky, což je co říci. Pekla jsem hned dvakrát dva dny po sobě a už zase není. Mockrát děkuji za tak úžasný recept na vánočku.
U berušky 23. 12. 2012, 23:51
Vanocku, resp. vanocky pecu kazdy rok, ale letos jsem chtela zkusit jiny recept. Nasla jsem Vas mezi stovkami jinymi... A pred chvili jsem vanocku vytahla z trouby. Testo vypadalo perfektne, vyborne se s nim pracovalo, peceni jedna basen (vanocka ani nespadla) a vypada UUUUUUUZASNE. Vzhledem k casu odolavam, abych ochutnala, ale uz se nemuzu dockat rana, az ji zariznu ,-)
pipinka123 23. 12. 2012, 23:49
Také se řadím k tomu dlouhému zástupu spokojených, vánočka je naprosto dokonalá. Dělám ji už po několikáté a vždy výborná a dnes jako bonus se ani nerozjela. Takže děkuji (clamp) (clamp) (clamp) (zajic)
alenama 23. 12. 2012, 23:47
Děkuji za super recept!!! (Y) Peču podle Vás už třetím rokem a nemůžeme se nabažit. Dnes jsem pekla raději hned čtyři kusy a jeden už skorem zmiznul :-)
Renata Ž 23. 12. 2012, 23:17
Děkuji za výborný recept, všichni se olizovali, půlka už je pryč. Vánočka je mňamózní!!! Krásné vánoce! |:o) |:o) |:o) Renata
debža 23. 12. 2012, 22:21
Dobrý večer,taky jsme dneska pekla 2 vánočky a sestra taky (Y) (Y) (Y).Je výborná,jen jsem nedala muškátový ..Ale i tak je bezkonkurenční (clamp) (clamp) (clamp).Krásné svátky (kolednici) (banky) (pohoda) (darecek) (sampus) (silvestr) (novy rok) přeje Hanka s rodinou (flower) (child9) (child9)
luciasanta 23. 12. 2012, 19:49
Také se přidávám k pochvalám ! Minulý týden jsem pekla jednu na zkoušku a dneska rovnou dvě, protože moji 3 chlapi ji do 2 hodin prakticky hned sní ,-) Děkuji za úžasný recept - vánočka je nadýchaná, vždy se mi povedla a chutově je naprosto skvěle vyvážená. Peču ji ze šesti pramenů, a proto mi nikdy nesjela! Jinou už zkoušet nemusím, tohle je tutovka - doporučuji všem, kdo chtějí potěšit svou rodinku obrovskou, 1,2 kg těžkou vánočkou ! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
MatDita 23. 12. 2012, 19:15
Vánočka nemá chybu! Tak úžasnou jsem ještě neměla! Nadýchaná, lehounká - fakt super!!! (Y) (Y) (Y) Díky (L)
Andreakubikova 23. 12. 2012, 17:15
Milá paní Aleno, nikdy jsem žádný recept nikomu nekomentoval a vyzkoušela jsem jich opravdu hodně :-) :-) :-), ale ten váš je úžasný. Vánočka nemá chybu je prostě výborná, vizuelně sice není jako ta z pekárny - myslím tedy tu naši vánočku :-), ale u nás to nikomu nevadí. Už jsem ji musela schovat, aby vydržela i na Štědrý den. Děkuji moc za recept (Y) (Y)! Přeji krásné Vánoce (stromecek) (stromecek) Andrea K.
Egreska 23. 12. 2012, 16:19
dakujem za recept-výborný..len som namiesto hrozienok použila sušené brusnice a trošku nasekaného marcipánu (L) (L) (L) (L)
mufinkovka 23. 12. 2012, 10:59
Mńam |:o) |:o) |:o) Jedním slovem: MŇAM (L) (K). Děkuji za výborný recept (banky). šťastné a veselé! (andel)
loby 23. 12. 2012, 8:59
Milá paní Aleno, opravdu vynikajícííííí a strašně lahodná vánočka! (L) Lepší jsem opravdu nikdy nejedla (vanoce) Moc děkuji za Váš recept! (clamp) Hezké Vánoce! (stromecek)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie