Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 3416 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
11×
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie