Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 592 návštěvníků)

Cheesecake z lučiny a zakysané smetany

0.0
Cheesecake z lučiny a zakysané smetany

Potřebné ingredience

Jednoduchý a rychlý moučník z běžně dostupných surovin. A není vůbec sladký, doporučuji vyzkoušet. Používám formu 26 cm na průměr.

Postup přípravy

Korpus:
200g jakýchkoliv sušenek - já používám perníkové z Lidlu nebo Ikey (lze i BeBe sušenky, albertky, máslové, esíčka apod.)
30g másla (mírně rozpustit)

1. vrstva:
150g cukru (já dávám hnědý třtinový)
2 Lučiny ve vaničce (ty větší - rodinné balení) = 2x 200g
3 vejce
2 lžíce citronu
špetka soli

2. vrstva:
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr

Sušenky rozdrtíme (já mixuju) a smícháme s mírně rozpuštěným máslem. Vsypeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Lžící nebo rukou pořádně udusáme.

Šlehačem do jemna smícháme suroviny na 1. vrstvu, vlijeme na korpus. Dáme péct na 190°C na 25 min.

Poté vyjmeme z trouby a natřeme 2. vrstvu z vyšlehané zakysané smetany s vanilkovým cukrem. Zapečeme ještě asi 8 minut na 210°C.

Necháme vychladnout a můžeme zdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, natřít kyselejší marmeládou a posypat plátky mandlí, ozdobit šlehačkou atd. ...

Dobrou chuť.

Suroviny 1. a 2. vrstva, chybí jen citron a špetka soli

udusaný korpus - používám tyto sušenky s perníkovou příchutí z Lidlu

vyšlehaná 1. vrstva, nezapomeneme vymačkat citron (dávám i půlku), je tam pikantní

1. tvarohovou vrstvu nalijeme na korpus

upečeno na 190°C 25 minut

nalitá 2. vrstva ze zakysané smetany

Dopečený na 210°C 8 minut - zde již odstřižený pečící papír

a můžeme krájet

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Holy50 10. 11. 2013, 20:38
Výbornéééé (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Dělala jsem z domácí lučiny (L)
Vanusak 10. 11. 2013, 20:51
@Holy50 Petro, tak to musela být o to větší radost z dobroty. (Y) Díky za vyzkoušení. (F)
safarikovap 7. 11. 2013, 13:50
Dobrý den. Na recept jsem narazila nedávno a dnes vyzkoušela - podle mě máte v receptu chybu. Hned na začátku musíte všechny upozornit, že suroviny musí zdvojnásobit, protože jedna taková dobrota je fakt málo (zajic) (zajic) (zajic) Jenom se po něm zaprášilo - naprosto luxusní (Y) (Y) (Y)
Vanusak 8. 11. 2013, 14:59
@safarikovap Ufff, Petro, úplně ve mně hrklo, že by měla být v receptu chyba... A že by na to doteď nikdo nepřišel? :-) Jsem moc ráda, že Vám tak chutnalo. (F)
Jitiska 18. 8. 2013, 13:36
Dobrý den,tak jsem ho dneska upekla je moc dobrý.Jen jsem se chtěla zeptat,když jsem tam dala první nápln,tak to hezky nabylo, dala jsem tam druhou vrstvu a když se to upeklo,vypla jsem troubu a pootevřela dvířka a nechala vychladnout a trochu to spadlo asi to má být nízký nebo jsem udělala chybu?
Vanusak 18. 8. 2013, 20:56
@Jitiska Jitko, diky za vyzkouseni receptu a ano, mate pravdu, kolac je nizky, chybu jste nejspise neudelala, pokud vypada stejne jako na fotce. :-)
Mirmich 14. 8. 2013, 9:29
Dopadl skvěle !!! Všem doporučuji, při dodržení postupu se musí podařit |:o) Vložila bych fotku, ale jsem zde nováček a nevím jak (smich). Děkuji za super recept, budu už péct jen tento (Y).
Vanusak 17. 8. 2013, 14:30
@Mirmich Mirko, moc děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se podařil. Jak vložit fotku, na to určitě brzo přijdete, všichni jsme tu nějak začínali. :-)
s-arka 3. 7. 2013, 7:20
Dobrý den, Ivo. Včera jsem Váš cake upekla, ale použila jsem riccotu místo lučiny. Na objem toho bylo tedy asi o 100g víc a tak jsem asi měla nechat 1.vrstvu v troubě déle. Když jsem totiž nanášela smetanu, byl střed ještě dost řídky, ne pevný a tak se chci zeptat, zda se ta smetana nanáší na pevné těsto *-)Doufám, že jsem to celé nepokazila, uvidíme, až dnes nakrojím. (F)
Vanusak 3. 7. 2013, 15:52
@s-arka Šárko, ano, těsto musí být pevné, protože pak se ta poslední vrstva nechá jenom zezlátnout na pár minut. Myslím, že by se to mělo s větším objemem těsta opravdu péct déle. Jedině tu smetanu péct o něco dýl, jestli se ještě trochu dopeče ten střed. Zkuste péct na spodní troubu nejdřív, aby se to nespálilo.
s-arka 3. 7. 2013, 20:52
@Vanusak Ivi, povedlo se |:o) |:o) |:o) |:o)Je opravdu úžasný (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Nechala jsem ho trochu déle zapéct s 2. vrstvou, pak jsem vypla troubu a cake nechala dojít při pootevřených dvířkách! Všem moc chutnal, brzy budu dělat znova (Y) (Y) (Y)
Vanusak 3. 7. 2013, 22:39
@s-arka Tak paráda! :-) :-) :-) To je dobře, že to dopadlo ke spokojenosti všech. Díky za vyzkoušení. (F) (F) A ať chutnají další ještě lépe. (Y)
ivahouba 26. 4. 2013, 14:38
(Y) vyborny, lahodny, jednoduchy :-). cukru jsem dala 80g hnedeho +30g mouckoveho (uplne stacilo - sladke akorat), 2x 60,5g luciny, 2x Philadelphia 125g a citr. stavu z celeho mensiho citronu. Jinak vse presne podle receptu a povedl se napoprve skvely 26cm cheesecake. Cheesecake umi pekne potrapit :-@, tento recept je super. Jsem moc rada, ze jsem na nej narazila ,-) Dekuji (L)
Vanusak 26. 4. 2013, 15:09
@ivahouba Ivo, no tak skvělé, že se takhle vyvedl a že chutnal. (Y) Díky za vyzkoušení! (F) (F) (F)
šubka 17. 4. 2013, 19:42
Tak ten brzy vyzkouším, díky za recept |:o)
Vanusak 19. 4. 2013, 11:45
@šubka Zuzko, vyzkoušejte a pak se pochlubte. Ať chutná! :-)
šubka 27. 4. 2013, 16:10
@Vanusak Upečeno, snězeno a moc chutnal, díky (clamp)
Vanusak 29. 4. 2013, 11:00
@šubka Tak super! Díky za vyzkoušení a info. :-) :-) :-)
judunaja 20. 3. 2013, 18:03
(Y) (Y) O víkendu jsem pekla svůj první cheesecake podle Vašeho receptu. Přijeli tchánci, tak jsem se chtěla vytáhnout |:o) |:o). Povedlo se - pochvala byla veliká (F) (F). Rozhodně nezůstane jen u jednoho exempláře. Děkuji za recept a chválíme celá rozvětvená rodina (Y) (Y) Zuzana
Vanusak 20. 3. 2013, 22:03
@judunaja Zuzko, díky moc za slova chvály, ale je to i o Vaší šikovnosti, neubírejte si ji. (Y) Díky a jsem ráda, že všem chutnalo. (L) (F)
simušT 17. 3. 2013, 19:57
Tak jsem poprvé vyzkoušela a upekla a musím říct, že je to opravdu jednoduchý, rychlý recept a moc nám všem chutnal!! (clamp) (Y) Příště zkusím dát méně cukru do první vrstvy, na mně byl sladký :-))))
Vanusak 20. 3. 2013, 17:08
@simušT Simono, díky za vyzkoušení. Jasně, že si to pak každý může upravit podle sebe. Někdo dokonce cukr přidává. ,-) :-)
P.A.V.L.A 4. 3. 2013, 20:36
určitě brzy udělám, moc lákavé :-) :-) :-)
Vanusak 7. 3. 2013, 20:46
@P.A.V.L.A Pavlíno, tak pak dejte vědět, jak jste si pochutnali. :-)
hheellaa 4. 3. 2013, 20:32
Na cheesecake mám už dlouho zálusk ^o) Určitě vyzkouším (F)
Vanusak 7. 3. 2013, 20:46
@hheellaa Heleno, vyzkoušejte, není to vůbec složité. (Y)
Dellynka 3. 3. 2013, 19:10
Ivo,moc Vám děkuji za recept.Jsem v kuchyni zacatecnik,ale koláč měl úspěch (Y) |:o)
Vanusak 4. 3. 2013, 20:11
@Dellynka Petro, děkuji a přeji Vám i plno dalších úspěchů v kuchyni, každý jednou začíná. :-). Jsem ráda, že se koláč povedl. (Y) (F)
mewl 12. 10. 2012, 22:50
Milá Ivo, děkuji moc za recept, cheesecake je naprosto luxusní (Y) (Y) (Y) Musím dělat zas a znovu :-) , všichni jsme se do něj zamilovali (L) milli + (Z) + (child11)
Vanusak 14. 10. 2012, 13:12
@mewl Milli, to jsem ráda, že jste si šmákli, však klidně pečení zopákněte. (Y) (L)
Vlastina123 28. 7. 2012, 11:17
tento víkend určitě upeču!!! (Y) (Y) (Y)
Vanusak 14. 10. 2012, 13:11
@Vlastina123 Tak snad chutnalo! :-)
spero 17. 7. 2012, 17:25
Ivi, díky za skvělý recept. Koláček se krásně dělal, dobře vypadal a všem mooooc chutnal. Prostě paráda. (Y) (Y) (Y) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4118798 Dala jsem 200 g BeBeček s 80 g másla, do náplně 200 g Lučiny a 250 g vaničkového netučného tvarohu, ostatní přesně jako vy včetně třtinového cukru. (zajic) (zajic) Je to vážně vynikající dobrotka. Jsem nadšená. Takže (F)díky (F)díky moc (F) (F) (F)
Vanusak 17. 7. 2012, 20:38
@spero Ivčo, moc se Vám povedl, jsem ráda, že jste si pochutnali. (F) Koláč vypadá nádherně. (Y)
spero 18. 7. 2012, 22:33
@Vanusak Díky za pochvalu. Už se na něj chystám znovu. Fakt super. (L)
Vlr.Buckova 9. 7. 2012, 21:15
vyzkouším
Vanusak 10. 7. 2012, 14:03
@Vlr.Buckova Valerie, nic to není, dobrou chuť! (L) (F)
zuza72 9. 7. 2012, 14:00
Dobrý den Ivo dnes možná to zkusím anebo zitra jak mi to vyjde ale vypada to moc dobře (Y),mám ráda když to neni sladky dám Vám vědět ,jen máslo mám roztékat a pak smíchat s sušenkou?děkuji za opověd Zuzka
Vanusak 9. 7. 2012, 15:15
@zuza72 Zuzko, vyzkoušejte. :-) Máslo stačí jen lehce nechat rozehřát do konzistence, aby se spojilo se sušenkama. Přeju dobrou chuť. (F)
zuza72 10. 7. 2012, 16:25
@Vanusak dobrý den Ivo moc děkuji a ještě by chtěla se zeptat na perníčky ,kupujete suché nebo se cukrovou polevou ?byla jsem v Lidlu tak jsem koukala a neměli .děkuji za odpověd Zuzka
Vanusak 10. 7. 2012, 16:27
@zuza72 Jenom suché. Jestli nejsou, tak vemte jiné z vypsaných, třeba bebe, máslovky, albertky... - viz. výše v receptu.
zuza72 10. 7. 2012, 21:43
@Vanusak díky Ivo jste hodná (Y) |:o) |:o) |:o) Zuzka
zuza72 13. 7. 2012, 12:29
@zuza72 dobrý den Ivo tak dneska jsem udělala tak jsem zvědavá jak to bude dobrý,jne chci se zeptat ještě zakysaná smetana musi ztuhnout v troubě?davala jsem 210 C 80 minut a je měkká?nevadí?děkuji za odpověd hezký den Zuzka
Vanusak 14. 7. 2012, 12:10
@zuza72 Zuzko, tak doufám, že po vystydnutí koláč zpevnil, možná jste jen měla řidší zakysanku. Určitě bude chutnat. :-)
zuza72 28. 7. 2012, 10:42
@Vanusak dobrý den Ivo ano po upečení se zpevnil ,tak byl super a byl vynikající prostě bomba (Y) (Y) (Y) |:o) (jidlo) (jidlo) děkuji a určitě si udělám znovu Zuzka
Lenastei 24. 6. 2012, 13:39
Milá Ivo (F) dnes jsem vyzkoušela váš cheesecake a je vynikající (Y) (Y) všichni doma jsou z něj nadšení (zajic) ,-) děkuji za receptík, určitě bude můj oblíbený (L) Lenka
Vanusak 24. 6. 2012, 13:49
@Lenastei Lenko, moc děkuji za vyzkoušení a těší mě, že jste si pošmákli. |:o)
zajda75 17. 6. 2012, 22:15
Vynikající, děkuji za skvělý recept. (Y)
Vanusak 17. 6. 2012, 22:55
@zajda75 Petro, není zač. Díky za vyzkoušení a paráda, že chutnalo. (Y) (F)
kafinka 31. 5. 2012, 21:07
Dnes jsem pekla, je výborný! Jen jsem teda dala 100g másla, těch 30g se mi zdálo málo na spojení se sušenkama.
Vanusak 31. 5. 2012, 22:32
@kafinka Moniko, ono to možná záleží na sušenkách, ale já víc nedávám, on ten tvaroh potom taky tu vrstvu zvláční, do druhého dne se krásně proleží. Jsem ráda, že chutnalo. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie