(recept
si oblíbilo 732 návštěvníků)
VÝBORNÉ KOKOSKY - recept z roku 1930
Potřebné ingredience
250 g moučkového cukru, 120 g strouhaného kokosu, 60 g strouhanky, 4 velké bílky, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Bílky se ušlehají v pevný sníh, za stálého šlehání se po částech přidává cukr. Nádoba, v níž šleháme, se postaví do jiné nádoby s horkou vodou a šlehá se dál až je bílková hmota horká. Potom se přidá kokos, strouhanka, vanilkový cukr a zlehka se prošlehá, až se všechno sváže. Nakonec se přidá citrónová šťáva a po promíchání se hmota z ohně odstaví.
Po vychladnutí se sázejí na pomaštěný plech lžičkou malé kopečky (já dávám na pečící papír). Pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatožluta. Doplňuji, pekla jsem na 160 stupňů cca 17 minut. Z jedné dávky jsem měla 80 kokosek.
Chutnají jako ty, co se kupovaly za totáče pod pultem ve vybraných cukrárnách.
Foto dodám později, moji pánové stačili kokosky z dvojité dávky za 2 dny sníst.
Po vychladnutí se sázejí na pomaštěný plech lžičkou malé kopečky (já dávám na pečící papír). Pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatožluta. Doplňuji, pekla jsem na 160 stupňů cca 17 minut. Z jedné dávky jsem měla 80 kokosek.
Chutnají jako ty, co se kupovaly za totáče pod pultem ve vybraných cukrárnách.
Foto dodám později, moji pánové stačili kokosky z dvojité dávky za 2 dny sníst.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kata2103
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:02
Vypadají lákavě,neztvrdnou?Většinou mi kokosky ztvrdly.
juhelka
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:52
@kata2103
Delam je uz nekolik let, nikdy neztvrdly. Naopak, casem jeste meknou, tedy pokud vydrzi.
Zrušený účet
(upraveno)
8. 12. 2013, 16:55
Přesně, luxusní, jinak se nedá napsat, dnes vyzkoušeno...děkuji za recept.
juhelka
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:53
@
Diky. Uz mam take jednu davku upecenou a chystam se delat dalsi.
simi161
(upraveno)
7. 12. 2013, 15:53
tak jsem dneska upekla a jsou opravdu luxusní a to já se sladkému vyhýbám, ale neodolala jsem už tady mám zástup čekatelů na Váš recept každý kdo ochutnal, tak chválil Moc děkujeme za recept
juhelka
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:54
@simi161
Dekuji, at se dari i ostatnim.
vokrij
(upraveno)
8. 12. 2013, 15:44
@simi161
Kokosky jsem pekla dnes a jsou výborné.Diky moc za recept a přeji všem krásný advent.
juhelka
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:56
@vokrij
Dekuji moc, krasne svatky i vam.
xantipa3
(upraveno)
6. 12. 2013, 21:12
Kokosky jsem před chvilkou upekla,ale místo toho abych dělala kopečky,tak jsem dala těsto do zdobícího sáčku.Vypadají moc dobře.Recept na ně je opravdu super!
juhelka
(upraveno)
8. 12. 2013, 17:58
@xantipa3
Jste sikulka. dekuji
Reggina
(upraveno)
3. 12. 2013, 17:48
Dobrý den Romano, dnes jsem kokosky podle vašeho receptu upekla a jsou opravdu luxusní . Děkuji za super recept.
juhelka
(upraveno)
3. 12. 2013, 18:12
@Reggina
To jsem ráda, , děkuji
peke
(upraveno)
2. 12. 2013, 10:06
doufám, že budou tak chutné jak vypadají. Bílky mám v lednici a hledám co s nimi...
juhelka
(upraveno)
3. 12. 2013, 18:12
@peke
Myslím, že vás nezklamou. Dejte vědět, zda chutnaly
Fidluke
(upraveno)
1. 12. 2013, 17:55
Právě jsem dopekla, jsou fakt výborné, moc děkuji za receptík
juhelka
(upraveno)
2. 12. 2013, 9:40
@Fidluke
Děkuji, já se na ně teprve chystám
Avima
(upraveno)
28. 11. 2013, 22:25
Podle tohoto receptu peču kokosky 50 roků /mám ho od tety/, jsou opravdu výborné
krišon
(upraveno)
29. 11. 2013, 9:36
@Avima
Já jen 38 roků - nemají konkurenci, syn jí jen dva druhy cukroví - kokosky a linecké, ostatní někdy ani neochutná
juhelka
(upraveno)
2. 12. 2013, 9:41
@krišon
, jsou opravdu výborné - ani se synovi nedivím
juhelka
(upraveno)
29. 11. 2013, 8:04
@Avima
Děkuji, já si ho náhodou našla sama a riskla jsem je zkusit. Risk se vyplatil.
lonik
(upraveno)
28. 11. 2013, 21:35
Vera N
(upraveno)
28. 11. 2013, 18:02
kvítečko
(upraveno)
22. 11. 2013, 18:48
dobrý tip
Kulíšek 15
(upraveno)
22. 11. 2013, 10:54
Nevím zda to chápu dobře,bélky se napřed šleají za studena do tuha a po přidání cukru se teprve šlehají za horka?
juhelka
(upraveno)
22. 11. 2013, 11:59
@Kulíšek 15
Ano. Sleham bilky za studena a po pridani cukru v pare - tedy za horka.
Lucka385
(upraveno)
21. 11. 2013, 19:23
Recept vypadá skvěle, určitě ho letos vyzkouším. Kokosky zkouším už třetí rok za sebou (ne tento recept, vždycky jiný) a nikdy mi nezměkly. Každý rok jsem je vyhodila, protože byly tak tvrdé, že se nedali jíst. Jen by mě zajímalo, jak dlouho dopředu kokosky pečete? Týden? Nebo dříve či později? Děkuji.
juhelka
(upraveno)
21. 11. 2013, 21:10
@Lucka385
Delam je podle toho, jak mam bilky. Mekke jsou prakticky hned. U nas z jedne davky dlouho nevydrzi, vetsinou na Vanoce zbudou az ze treti davky.
Kutil
(upraveno)
21. 11. 2013, 12:07
Mám recept od cukrářky (ještě za totáče).Je velmi jednoduchý 1bílek,7dkg cukru 7dkg kokosu.Vše smícháme za studena.Na pečící papír dáváme lžičkou,můžeme blízkosebe neroztečou se.Pečeme v mírné troubě do světle růžové.Sundat z papíru ještě za tepla.
juhelka
(upraveno)
21. 11. 2013, 13:38
@Kutil
Díky, ale já zůstanu věrná svému osvědčenému.
jablcko111
(upraveno)
21. 11. 2013, 12:45
@Kutil
Vďaka za recept od cukrárky
marhulda
(upraveno)
21. 11. 2013, 8:34
Prosím, ovlivní to výsledek, když vynechám fázi "šlehat do horka" a budu šlehat do tuha jen za studena? Nezkoušel to už někdo?
juhelka
(upraveno)
21. 11. 2013, 13:38
@marhulda
Obávám se, že ano - bílky vyšlehané za horka netečou. Není to o tolik práce navíc a vážně stojí za to.
marhulda
(upraveno)
25. 11. 2013, 14:20
@juhelka
Aha, tak to bude ten fígl. Děkuji
pkrivka
(upraveno)
23. 10. 2013, 13:40
Zeptám se, vyšleháte bílky a pak ještě mixerem všeháte i ten kokos a další nebo to už jen promícháte lehce vařečkou? Nespadne to? A takto upéct stačí - na těch 160 st. 17 minut, mě se stává, že mi to jakoby teče další den po upečení..(ne teda tento recept, ale jiné..) předem děkuji za odpovědi
juhelka
(upraveno)
21. 11. 2013, 7:49
@pkrivka
Kokos stačí pak už jen promíchat. Spadne, ale to vůbec nevadí, stejně těsto pak nabírám lžičkou a tvořím hromádky. Kokosky peču do růžova (nebo zlatožluta tak to je v originál receptu, mně to připadá spíš jak růžová) , nic mi neteče.
lidare
(upraveno)
25. 1. 2013, 20:22
mňam
juhelka
(upraveno)
27. 1. 2013, 16:36
@lidare
díky
Janness
(upraveno)
16. 1. 2013, 15:49
Tak na Vánoce jsem dělala ze tří dávek a teď jdu na ně znovu,zbyly mi bílky a přeci je nevyhodím a ty kokosky jsou prostě úžasný
Kutil
(upraveno)
21. 11. 2013, 12:08
@Janness
zkuste můj rychlý recept.Je vynikající.Jitka Obrázek je i s receptem na našich stránkách
juhelka
(upraveno)
25. 1. 2013, 20:07
@Janness
, děkuji. Tedy, že bude někdo péct kokosky hned po Vánocích, to by mě nenapadlo
laskonka333
(upraveno)
27. 12. 2012, 10:40
juhelka
(upraveno)
25. 1. 2013, 20:07
@laskonka333
poupe
(upraveno)
23. 12. 2012, 21:32
Právě jsem dopekla a skoro polovinu snědla. Jsou výborné, ihned přepisuju do receptů a příští rok dělám nejméně dvojitou dávku. Krásné vánoce
juhelka
(upraveno)
27. 12. 2012, 10:16
@poupe
, děkuji. U nás vydržela na Vánoce až ta třetí dávka Hodně štěstí, zdraví, lásky a úspěchů v novém roce