Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2012 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

MagdaS 17. 3. 2008, 13:11
Dobrý den Petro, o víkendu jsem vyzkoušela karamelku, a celá rodina koukala,co to peču,no,když ochutnali,tak se jen oblizovali.......... nesla jsem ochutnat i mé mamce a taky spokojenost takže už mám recept v oblíbených (Y) (Y) (Y) (Y) Magda
Gitty 17. 3. 2008, 14:14
@MagdaS Tak to mne těší dvojnásob :-) :-) ! Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že všem i mamince chutnalo (L) ! Petra
abc 17. 3. 2008, 12:42
(Y) Také jsem o víkendu vyzkoušela a mňam mňam. :-) Všichni se olizovali až za ušima. :-D Díky (flower)
Gitty 17. 3. 2008, 14:15
@abc Děkuji za pochvalu, potěšila :-) ! Hezký den, Petra (hello)
Kamek 17. 3. 2008, 12:02
Pekla jsem řezy o víkendu a dostala jsem velkou pochvalu,takže vám moc děkuji za skvělý recept (L) (L) (L) (Y) (Y)
Gitty 17. 3. 2008, 14:18
@Kamek A já děkuji také !!! Jsem ráda, že doma chutnalo :-) (zajic) ! Mějte se krásně, Petra a 2 kluci (pirko)
decka 16. 3. 2008, 21:01
Dobrý večer Petro,včera jsem vaše řezy upekla na oslavu a opravdu dobrota, (Y)jenom se mě nepodařilo tu polevu tak krásně propojit s krémem jak to máte vy ,ale i tak úžasná .. (zajic)
Gitty 17. 3. 2008, 11:55
@decka Nevadí, i jenom přelité to vypadá suprově (Y). Jsem ráda, že chutnalo :-) ! Hezký den, Petra (hello) a 2 kluci (Z) (Z)
Terushenka 16. 3. 2008, 8:11
Tak tyhle řezy dělám soustavně a stále se jich nemůžeme nabažit :) :-@ :-@
Gitty 16. 3. 2008, 12:57
@Terushenka Tak to je supééééééééééér (Y), díky :-) ! Petra (hello)
Atiza 15. 3. 2008, 14:31
Tak řezy se chladí v lednici. Jsem zvědavá na ohlasy doma, ale vypadají bezvadně. Asi nebudou mít dlouhou životnost, jako ostatně všechno co se u nás udělá na papu.
Gitty 15. 3. 2008, 19:09
@Atiza Díky za zprávu i za pochvalu :-)! Je to fakt dobrůtka (zajic), když jsem měla řezy já v lednici, tak se mi zdálo, že jsou nějak menší a menší :-$ ... a kluci nějací vysmátí ;-) :-D (pst) ... Mějte se krásně (hello) Petra
Zrušený účet 14. 3. 2008, 20:00
Pé´to dobrý den,taky dělám jen tomu říkáme ,,Diplomatické řezy".A místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký a je to eńońuńo.A i u nás platí,že je za chvilku po buchtě :-) Jo a maminky,když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém :Ze 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim.Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku. (L)
Gitty 14. 3. 2008, 20:05
@ Ilonko díííííííky za super tipy (Y) (Y) (Y) ! Určitě se budou hodit (clamp) ! a určitě je vyzkouším :-) , s tou kávou mě to hooooodně láká a asi neodolám (C) :-D Ještě jednou moc díky, mějte krásně ! Petra (hello) a 2 kluci (pirko)
Romik1 14. 3. 2008, 16:29
Dobrý den,nechala jsem se zlákat na tuto dobrůtku taky,ale něco tak sladkého jsem dlouho neměla ;-) :-o :-o :-oje to sice dobrý,ale na nás moc sladký (smich)ale jinak děkuji za recept (hello)Romana
Gitty 14. 3. 2008, 17:01
@Romik1 Já také děkuji :-) Nejsladší na tom všem je to Salko - resp.karamel z něho uvařený, proto se do krému nepřidává žádný cukr, ale je to bohužel slazené už od výrobce *-) . Hezký den, Petra (hello)
Atiza 15. 3. 2008, 14:32
@Gitty Protože je salko hodně sladké, přidala jsem o kousek více másla a bylo to akorát, tak jak nám to chutná.
Gitty 15. 3. 2008, 19:10
@Atiza (Y) Díky za tip ! (L) Petra
Radlo 13. 3. 2008, 18:49
Dobrý večer, nakoupila jsem si potřebné suroviny a chystám se přes víkend dobrůtku upéct. Ale podle fotky, jak se vaří salko, tak mám tu plechovku menší. Jak velkou jste ji měla vy? Já mám 395 g. To bude asi málo, že? Radka
Gitty 13. 3. 2008, 19:37
@Radlo Mkrkla jsem se a na plechovce, kterou jsem vařila já, je napsáno 397g, takže jste zvolila správně (Y) (Y) (Y). No a teď jen s chutí do toho, je to fakt super mňamka (zajic) ! Pak písněte jak to dopadlo a chutnalo, budu moc ráda :-) ! Mějte se krásně, Petra (hello)
kebulka 12. 3. 2008, 17:31
Peti je to výborný receptík,moc nám chutnalo,jen jsem to dělala s cukrářskýma piškotama a nemělo to chybu,Jen bych se chtěla zeptat jakou používáte polevu? Já koupila tu od edkra a tuhlo to ještě než jsem to na to rozetřela takže to nebylo takové hezké *-)
Gitty 12. 3. 2008, 17:42
@kebulka Děkuji za pochvalu :-) ! U nás vede poleva z čokolády na vaření, kterou nechám rozpustit v mlékovaru (piskáču), k tomu přidám ještě cca 150g 100% tuku. Toho tuku dávám tolik, až je rozpuštěná čokoláda v mlékovaru pěkně hladká a úplně rozuštěná - krásně tekutá. S touhle polevou se mi pracuje nejlíp (Y) ! Hezký večer, Petra (hello)
jíta406 12. 3. 2008, 14:17
Peto,tak jsem také neodolala a o víkendu upekla tyto vynikající řezy (zajic) (zajic) (zajic) (zajic),jen se po nich zaprášilo (pl),opravdu super recept (L) (hello) (hello) (hello)
Gitty 12. 3. 2008, 14:21
@jíta406 Díky ! U nás to dopadlo stejně, co jsem přišla do ledničky, tak se mi zdálo, že je řez menší a menší ... :-$ ... a kluci jsou nějací vysmátí :-D... ;-) Mějte se krásně, Petra (hello)
AnnaW 12. 3. 2008, 11:12
(Y) (Y) (Y) (Y) super receptík a ještě lepší hotový zákusek (clamp) (clamp) (clamp) včera jsem upekla a dnes už asi nedočká večera ;-) :-$ ;-) všem doporučuju a Vám, Petro, moc děkuju za inspiraci (L) (F) (L) (F) (L) (F)
Gitty 12. 3. 2008, 13:46
@AnnaW Moc moc díky za pochvalu :-), jsem ráda, že chutná (zajic) ! Hezký den, Petra (hello) a 2 kluci (pirko)
SvatikF-M 11. 3. 2008, 14:29
Dobrý den Perto,děkuji za novou inspiraci co upect,mám to napsané,vyzkouším.Zdravim vás SvatikF-M (clamp) (Y)
Gitty 11. 3. 2008, 21:25
@SvatikF-M Jen do toho, je to mňamka (zajic) ! Mějte se krásně a pak písněte jak se povedlo a chutnalo, budu moc ráda :-). Petra (hello)
akires 11. 3. 2008, 12:38
Petruš já jdu jen s velikou chválou. dělala jsem karamelku na své narozeniny a jen jsem rozdávala recepty, jak to hostům chutnalo!!! A určitě recept v nejbližší době zopakuju.Vždyť co by to bylo za život,kdyby jsem si ho někdy pořádně neosladili!!! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F) (F) (F)
Gitty 11. 3. 2008, 13:27
@akires Mluvíte m z duše Eriko... proto kašlu na diety, tomuhle se prostě nedá odolat :-D (zajic) ...! Díky moc za pochvalu :-) , mějte se krásně (hello), Petra a 2 (Z) (Z)
fujavicka 10. 3. 2008, 13:56
Moc děkuji za receptík, i když dieta je zase v háji, právě jsme snědla ke kávě asi 4 kusy. Ale rodině chutná, dnes příjde i nebožtík a tak jsem zvědavá. Moc děkuji (L) (L) (L) (X)a (child9)
Gitty 10. 3. 2008, 14:42
@fujavicka Díky za pochvalu :-) ! Já když to vidím, tak už také žádnou dietu neřeším :-D . Hezký den, Petra (hello) a 2 kluci (Z) (Z) PS: "přijde nebožtík?" :-o
Mourinka 9. 3. 2008, 12:51
Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici - u nás je třeba často na programu medovník, takže se mi to hodí. (clamp)
Gitty 9. 3. 2008, 12:53
@Mourinka Skvělé, díííííky za super nápad (Y) (Y) (Y) ! Hezký den, Petra (hello)
Filďa 9. 3. 2008, 12:09
Jé Peťi děkuji že jste si vložila k receptu i moje fotečky (P) :-$ :-) (L) ty vaše vypadají ale stejně líp,ta mramorovaná poleva je zajímavá,se mi líbí (Y) to se mi nepodařilo. Tak řezy už jsou snězené (zajic) (zajic) :-) na včerejší oslavě chutnaly :-) ke kafíčku (C) výborné (Y)
Gitty 9. 3. 2008, 12:51
@Filďa Já také moc moc děkuji :-) ! Za (P), ale také za pochvalu :-) ! U nás jsem měla co dělat, abych je přech klukama (Z) (Z) (B) uchránila ... :-D. Ale podařilo se a návštěva chce zase přijet... ;-). Nadi, mějte se s celou rodinkou moc hezky ! Petra
jana1976 (upraveno) 9. 3. 2008, 8:01
Dneska jsem pekla a musím říct že jsou opravdu (jidlo) (jidlo) (jidlo)děcka se do nich pustili že jsem měla co zachranovat na zítra.Akorát se mi nechtělo šlehat těsto,tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.Jsou fakt super.Díky Jana, kluci (pirko)a Renča (child9).
Gitty 9. 3. 2008, 12:47
@jana1976 Taky možnost, když není tolik času (Y), Janí díky za tip (clamp) ! Jsem ráda, že řezy měly úspěch (zajic) ! Mějte se krásně ! (hello) Petra a 2 (Z) (Z)
Magadan 8. 3. 2008, 19:45
Zitra jdu do toho,jen sem se chtela zeptat ta horka voda patri do tech žloutku?
Gitty 9. 3. 2008, 12:44
@Magadan Metličkou ušlehám žloutky s cukrem a pak přidávám vodu. Písněte jak to dopadlo a jak chutnalo (zajic), budu se těšit ! :-) Hezký den, Petra (hello)
Bára D. 8. 3. 2008, 17:18
Dnes jsem pekla ;-) a dobrůtka |:o). Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky :-p (clamp). Je to vynikající. Děkuji za recept. Bára (hello)
Gitty 8. 3. 2008, 18:33
@Bára D. Já také děkuji ! :-) Super nápad s BeBe sušenkami (Y) , když třeba zrovna nejsou piškoty... (clamp) Mějte se hezky, Petra (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie