(recept
si oblíbilo 257 návštěvníků)
Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
Vláčný koláč ze dvou druhů těst, proložený vrstvou tvarohu a strouhaných jablek.
Postup přípravy
Tmavé spodní těsto:
400g hladké mouky
150g tuku (máslo, Hera)
100g moučkového cukru
2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
1 sáček prášku do pečiva
8 lžic vody
1 vejce
Tvarohová vrstva:
2 tvarohy (jedno jaké)
100ml mléka
2 pol. lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Jablečná vrstva:
8-10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
2 pol. lžíce cukru
1 skořicový cukr (ev. ještě navíc skořice na lepší chuť)
rozinky (nemusí být)
Vrchní světlé těsto:
200g polohrubé mouky
200g cukru krupice
1 sáček prášku do pečiva
150ml vody
100ml oleje
2 vejce
Tmavé spodní těsto - smícháme sypké přísady, potom přidáme i ty ostatní tekuté. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme ho až do krajů (buď pomocí malého válečku nebo klasickým velkým válečkem, když si papír i s těstem vyndáme zpět na linku a vyválíme dle tvaru dna plechu a po vyválení vrátíme zpět na plech a ještě okraje dotvarujeme)
Tvarohová vrstva - tvarohy vyšleháme dohladka s mlékem a cukrem, opatrně nalijeme na tmavé těsto.
Jablečná vrstva - nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí. Kdo má rád, přidá i rozinky. Jablečnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na tvaroh.
Vrchní světlé těsto - smícháme mouku s práškem do pečiva a s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme pěnivé těsto, které rovnoměrně rozlijeme po jablečné vrstvě.
Pečeme cca na 180°C, dokud nezrůžoví horní vrstva.
Dobrou chuť!
400g hladké mouky
150g tuku (máslo, Hera)
100g moučkového cukru
2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
1 sáček prášku do pečiva
8 lžic vody
1 vejce
Tvarohová vrstva:
2 tvarohy (jedno jaké)
100ml mléka
2 pol. lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Jablečná vrstva:
8-10 ks nahrubo nastrouhaných jablek
2 pol. lžíce cukru
1 skořicový cukr (ev. ještě navíc skořice na lepší chuť)
rozinky (nemusí být)
Vrchní světlé těsto:
200g polohrubé mouky
200g cukru krupice
1 sáček prášku do pečiva
150ml vody
100ml oleje
2 vejce
Tmavé spodní těsto - smícháme sypké přísady, potom přidáme i ty ostatní tekuté. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vymačkáme ho až do krajů (buď pomocí malého válečku nebo klasickým velkým válečkem, když si papír i s těstem vyndáme zpět na linku a vyválíme dle tvaru dna plechu a po vyválení vrátíme zpět na plech a ještě okraje dotvarujeme)
Tvarohová vrstva - tvarohy vyšleháme dohladka s mlékem a cukrem, opatrně nalijeme na tmavé těsto.
Jablečná vrstva - nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a skořicí. Kdo má rád, přidá i rozinky. Jablečnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na tvaroh.
Vrchní světlé těsto - smícháme mouku s práškem do pečiva a s cukrem, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme pěnivé těsto, které rovnoměrně rozlijeme po jablečné vrstvě.
Pečeme cca na 180°C, dokud nezrůžoví horní vrstva.
Dobrou chuť!
upečeno
a začíná se krájet a mizet...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Amanda99
(upraveno)
2. 10. 2014, 20:27
nepeču často,ale chutnalo všem, děkuju moc za nápad co s tvarohem a přebytkem jablek Gabi
Vanusak
(upraveno)
4. 10. 2014, 13:58
@Amanda99
Moc díky za vyzkoušení, tohle je prostě tutovka, chutnalo vždy a všem.
AnPe13
(upraveno)
28. 9. 2014, 11:11
Výborná, všichni si moc pochvalovali. Včera odpoledne dělaná a dnes je tam necelá čvrtka plechu.
Vanusak
(upraveno)
29. 9. 2014, 19:39
@AnPe13
No jo, to znám... Jen co se něco dopeče, může se zadělávat na další várku. Jsem ráda, že chutnalo i u vás.
marijka
(upraveno)
25. 9. 2014, 18:37
Moc děkujeme za recept!
Vanusak
(upraveno)
26. 9. 2014, 18:38
@marijka
Není zač, jsem ráda, že chutnalo.
pavlina2
(upraveno)
25. 9. 2014, 17:15
je výborný,děkuji za receptík
Vanusak
(upraveno)
26. 9. 2014, 18:36
@pavlina2
Děkuji, jsem ráda, že chutnal i u vás.
JOHANKA.M
(upraveno)
21. 9. 2014, 14:48
Tak jsem dopekla a tesim se az vychladne.
Vanusak
(upraveno)
26. 9. 2014, 18:35
@JOHANKA.M
Snad tedy chutnalo, díky za vyzkoušení.
gabi2
(upraveno)
19. 9. 2014, 9:54
Holky, tak mám upečeno a mužem na chatu. Snad bude chutnat.
Vanusak
(upraveno)
19. 9. 2014, 14:37
@gabi2
Veřím, že chutnat bude! Díky za vyzkoušení.
Paluna
(upraveno)
11. 10. 2014, 23:25
Tak jsem minulý víkend pekla, povedl se, kamarádka byla nadšená, zbytku rodiny sice chutnal, ale prý peču i lepší (prý by tam nemuselo být to hnědé těsto)... Ale moc děkuji za recept...
Vanusak
(upraveno)
15. 9. 2014, 11:32
@Paluna
karca90
(upraveno)
8. 9. 2014, 19:37
Tak upečeno, ochutnáno Je to ňamka veliká
Vanusak
(upraveno)
8. 9. 2014, 22:54
@karca90
Bezva, to jsem ráda, díky za pochvalu.
domyk
(upraveno)
8. 9. 2014, 18:30
Naprosto super, včera mi ho manžílek upekl . Už zbývá jenom kousíček
Vanusak
(upraveno)
8. 9. 2014, 22:53
@domyk
Tý jo, taky bych potřebovala, aby mi někdo napekl pod nos. Díky za vyzkoušení.
juhelka
(upraveno)
8. 9. 2014, 18:05
Tak to rozhodně musím vyzkoušet
Vanusak
(upraveno)
8. 9. 2014, 22:52
@juhelka
Určitě bude chutnat i u vás.
darinka30
(upraveno)
8. 9. 2014, 17:28
Vanusak
(upraveno)
8. 9. 2014, 22:51
@darinka30
Timejka
(upraveno)
7. 9. 2014, 14:30
Krásná inspirace pro ty tuny jablek co máme teď ze zahrady Kompoty a sirup už dělat nehodlám, šťáva už mi teče ušima a u koláčů docházela fantazie
Vanusak
(upraveno)
7. 9. 2014, 23:27
@Timejka
Doporučuju, je fakt výborný. A zkuste i tuhle, tu milujeme: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87938&user=171498
JMENOVKYNE
(upraveno)
7. 9. 2014, 12:48
to bude zas po dietě
Vanusak
(upraveno)
7. 9. 2014, 23:26
@JMENOVKYNE
Jednou za čas to přece neva...
karca90
(upraveno)
6. 9. 2014, 20:34
Ježíš, to vypadá žravě ....... tvaroh a jablka, žádná dusivka to nebude
Vanusak
(upraveno)
6. 9. 2014, 20:36
@karca90
Přesně tak a druhý den je po proležení ještě lepší.