(recept
si oblíbilo 416 návštěvníků)
Nugátové kostky
Potřebné ingredience
Tmavá vrstva: 125 g dětských piškotů, 90 g cukru moučka, 15 g kakaa, 90 g másla, 25 ml rumu. Světlá vrstva: 60 g cukru moučka, 60 g másla, 60 g strouhaných vlašských ořechů. Poleva: 100 g mléčné čokolády Orion, 15 g 100% tuku (Iva).
Postup přípravy
Piškoty v mikrotenovém sáčku rozdrtíme válečkem a v misce smícháme se změklým máslem a ostatními surovinami. Vypracovanou hmotu položíme na tác mezi dva kousky papíru na pečení a rozválíme na plát silný asi 1 cm.
Ze změklého másla, cukru a ořechů v misce vypracujeme světlou hmotu a tu rozetřeme na tmavou vrstvu. Uložíme na chvíli do ledničky ztuhnout. (Tmavá hmota je pevná a světlá je měkká, krásně drží na sobě, kostky se nerozpadají.)
Nalámanou čokoládu s kouskem tuku rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Studenou čokoládu nalijeme na světlou hmotu, lijeme pomalu do středu plochy a necháme roztékat tak, abychom nemuseli zasahovat nožem a aby nám nestékala dolů.
(V původním receptu bylo, že téměř tuhou polevu posypeme kakaem. Já jsem posypala polovinu a zdá se mi ta neposypaná hezčí.)
Uložíme na chvíli do ledničky a pak nakrájíme malé kostičky. (Měla jsem jich z této dávky 46 plus odřezky krajů. Po druhé jsem udělala přesnější obdélník a vzniklo mi 56 kostiček a odřezky.)
Nugátové kostky jsou vynikající. Na jedné loňské vánoční návštěvě mi tyto kostky chutnaly nejvíc ze všeho krásného a dobrého cukroví, proto jsem si vyprosila recept a jelikož se i moc dobře dělají, tak ho vkládám.
Ze změklého másla, cukru a ořechů v misce vypracujeme světlou hmotu a tu rozetřeme na tmavou vrstvu. Uložíme na chvíli do ledničky ztuhnout. (Tmavá hmota je pevná a světlá je měkká, krásně drží na sobě, kostky se nerozpadají.)
Nalámanou čokoládu s kouskem tuku rozpustíme nad párou a necháme vychladnout. Studenou čokoládu nalijeme na světlou hmotu, lijeme pomalu do středu plochy a necháme roztékat tak, abychom nemuseli zasahovat nožem a aby nám nestékala dolů.
(V původním receptu bylo, že téměř tuhou polevu posypeme kakaem. Já jsem posypala polovinu a zdá se mi ta neposypaná hezčí.)
Uložíme na chvíli do ledničky a pak nakrájíme malé kostičky. (Měla jsem jich z této dávky 46 plus odřezky krajů. Po druhé jsem udělala přesnější obdélník a vzniklo mi 56 kostiček a odřezky.)
Nugátové kostky jsou vynikající. Na jedné loňské vánoční návštěvě mi tyto kostky chutnaly nejvíc ze všeho krásného a dobrého cukroví, proto jsem si vyprosila recept a jelikož se i moc dobře dělají, tak ho vkládám.
celá placka
kostičky jsou 2 x 2 cm
a tady jsou ty vánoční
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Kustik
(upraveno)
4. 11. 2014, 21:47
vypadá to krásně, čím jste to tak pravidelně a úhledně nakrájela? Nožem, strunou?
spero
(upraveno)
4. 11. 2014, 22:44
@Kustik
Jen normálně nožem asi po hodině v ledničce, ještě to nebylo tak ztuhlé jako teď večer. Ani jsem nůž nenahřívala, jen otírala do ubrousku. Šlo to jako po másle, až jsem se sama divila.
zdenale
(upraveno)
4. 11. 2014, 20:41
Ukládám, vypadá to skvěle
spero
(upraveno)
4. 11. 2014, 21:36
@zdenale
Díky. Ale je to nebezpečné, pořád chodím do ledničky ujídat.
Pami
(upraveno)
4. 11. 2014, 20:41
chalupnicka
(upraveno)
4. 11. 2014, 20:34
Ivanko vypadají skvěle
spero
(upraveno)
4. 11. 2014, 21:34
@chalupnicka
Alenko, děkuji. Ty tvoje jablíčkové knedlíčky vypadají také nádherně, až se sliny sbíhají.