(recept
si oblíbilo 427 návštěvníků)
MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
TESTO 2 KS VEJCE, 60GR TUK (HERA, MÁSLO),2 LŽIČKY SODY, 4 LŽÍCE MEDU, 200 GR CUKRU, 500 GR HL. MOUKY KRÉM 1X MÁSLO, 1 X SALKO ZKARAMELIZOVANÉ
Postup přípravy
Tento recept jsem objevila na netu a je moc dobrý, tak si ho ukládám i sem, trochu jsem si ho při druhé várce pozměnila...
Cukr, vejce, med a máslo zahříváme nad vodní lázni.(dělala jsem i přímo na plamení a taky to šlo) Mícháme do rozpuštění, postupně přidáváme prosátou mouku s jedlou sodou. Z těsta uděláme 2 placky, které dáme na dva plechy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 180 C (do růžova). Vychladlé pláty pomeleme na jemno.
V míse šlehačem rozšleháme máslo a postupně přidáme studené salko. Poté stěrkou postupně vmícháváme pomleté těsto, dokud je konzistence tak akorát na tvarování kuliček. Zbytek pomletého těsta necháme na obalení kuliček. Můžeme do zbytku těsta ještě přidat pomleté oříšky, já tentokrát nedala, proto je mám tak světlé.
Hotové kuličky necháme zatuhnout v lednici. Z této dávky bylo +- 50 kuliček.
Cukr, vejce, med a máslo zahříváme nad vodní lázni.(dělala jsem i přímo na plamení a taky to šlo) Mícháme do rozpuštění, postupně přidáváme prosátou mouku s jedlou sodou. Z těsta uděláme 2 placky, které dáme na dva plechy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut na 180 C (do růžova). Vychladlé pláty pomeleme na jemno.
V míse šlehačem rozšleháme máslo a postupně přidáme studené salko. Poté stěrkou postupně vmícháváme pomleté těsto, dokud je konzistence tak akorát na tvarování kuliček. Zbytek pomletého těsta necháme na obalení kuliček. Můžeme do zbytku těsta ještě přidat pomleté oříšky, já tentokrát nedala, proto je mám tak světlé.
Hotové kuličky necháme zatuhnout v lednici. Z této dávky bylo +- 50 kuliček.
hotovo, pak už jenom nandáme na papírové košíčky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vavroška1
(upraveno)
16. 12. 2016, 13:29
Pro všechny, které se trápily s těstem na plechu.... já to prostě dala na pečící papír a rozválele přes potravinářskou folii, folii sundala a takto rozválené jsem na tom pečícím papíru přendala na plech... velmi jednoduché a praktické...
Pokyn
(upraveno)
16. 12. 2016, 10:30
Kuličky máme taky moc rádi. Jestli máte problém s těstem, zkuste tohle: 250 g másla, 300 g cukru krupice, 100 ml mléka, 3 PL medu - rozpustit a do vlažného vmíchat 3 vejce, 400g hladké mouky, 1 čl sody. Těsto se rozetře na 4 pláty pečícího papíru- jde to pěkně, peče se na 180°C asi 10 minut- dle barvy, někdy do krému přidávám uvařený vanilkový pudink, nebo olé pudink
Údička
(upraveno)
20. 12. 2016, 18:28
@Pokyn
Delala jsem podle Vas a super. Vse slo tak krasne Delala jsem na 2 plechach
ZANYSHOP
(upraveno)
16. 12. 2016, 23:07
@Pokyn
podle mého je zbytečné dělat 4 pláty, když se to pak bude drtit.. dnes jsem dělala již druhou várku a všechno jde dobře. Rozetře se to na plech stěrkou a šup do trouby..i jsem přemýšlela, že to dám jenom na jeden plech a upeču. Na dvou je to ale rychleji upečené..
andelo2
(upraveno)
15. 12. 2016, 18:09
jsou naprosto luxusní, pěkně se mě povedly, recept si hned tisknu a budou na vánočním stole každý rok
lenik2010
(upraveno)
21. 12. 2016, 16:37
@andelo2
Dobry den,salko kramel by bylo asi moc,ze dekuji
lotřík
(upraveno)
11. 12. 2016, 16:50
simona23
(upraveno)
11. 12. 2016, 12:17
Jakou ma to testo mit konzistenci? Mam z toho hustou kasi. Ma se to valet nebo lit to testo? Diky.
ZANYSHOP
(upraveno)
11. 12. 2016, 12:37
@simona23
ano, má to být taková hustá kaše, která se rozetře na plech. Když je hustá hodně, naředím mlékem
lucininenka
(upraveno)
18. 12. 2016, 21:13
@ZANYSHOP
No nevim,testo jsem klasicky rozvalela valeckem,urcite to neni testo na liti nebo roztirani...i klasicke platy na medovnik se rozvaluji a jsou takove tuzsj,ne?
monas
(upraveno)
11. 12. 2016, 14:28
@ZANYSHOP
Ja z toho mam totalni testo a mlekem to taky nejde naredit. jak to davate na papir proboha. neni te mouky moc?
KLAKLA
(upraveno)
18. 12. 2016, 8:59
@monas
no přesně, já taky ... musela jsem to dát do mixéru, přilít asi 1dcl vody a stejně je to těsto jak na buchty a rozetřít na plech? Nemožné . Takže je to v troubě napiplané teda hrozně... nechápu proč to musí být tak tuhé, vždť na medovník se s "těstem" dobře pracuje
BLANKA
(upraveno)
10. 12. 2016, 14:44
Zkusíme
bročci
(upraveno)
7. 12. 2016, 8:29
Jsou skvělé. Mám jednu vychytávku. Abych si ušetřila práci se strouháním, tak ještě horké upečené placky rozdrobím. Jde to krásně
ZANYSHOP
(upraveno)
7. 12. 2016, 11:29
@bročci
Díky Veru, určitě vyzkouším..
gabb
(upraveno)
5. 12. 2016, 20:28
Raguella
(upraveno)
5. 12. 2016, 18:14
Dobrý den,určitě moc ráda vyzkouším,děkuji za receptík.
ZANYSHOP
(upraveno)
5. 12. 2016, 22:32
@Raguella
není zač
Raguella
(upraveno)
14. 12. 2016, 16:25
@ZANYSHOP
Tak jsem kuličky před chvilkou dodělala,musela jsem těsto naředit mlékem,aby mi šlo nanést na plech,potom už šlo vše hravě.Po upečení jsem těsto natrhala do drtiče a krásně mi to nadrtilo těsto na malé drobečky a kuličky se poté dělaly uplně sami.Mám z této várky 80 kuliček o vel.rafaella a to mi ještě zustalo z obalování,takže ho ještě využiji do košíčků jako nápln místo piškotů,jinak by kuliček bylo ještě více.Myslím,že by bylo dobré do receptíku hned uvést mléko na zředění,jelikož jinak je těsto opravdu strašně moc husté a nelze s ním více manipulovat na přenesení na plech.Jinak jsou kuličky opravdu výborné,vypadají složitě,ale nejsou,moc děkuji za bezva receptík,určitě budou moc chutnat. Krásné svátky.
hheellaa
(upraveno)
20. 11. 2016, 19:31
Díky za tip
Šarda
(upraveno)
19. 11. 2016, 15:05
nekup to
(upraveno)
19. 11. 2016, 15:02
Pekyska
(upraveno)
4. 4. 2016, 19:56
Renčazhor
(upraveno)
4. 4. 2016, 19:35
Dobrý den, řeknu Vám, jdete mi se svým receptem akorát do rány Vypadá úžasně, medovník je nejoblíbenějším dezertem mého syna, který má shodou okolností příští týden narozeniny a já medovník sice dělám naprosto úžasný, ale absolutně nesnáším to roztírání nepoddajného těsta na papír, abych upekla pláty, a že jich je... Ty kuličky se taky lépe dělí, je-li přítomno více lidí, medovník v klasických řezech je sice luxusní, ale strašně sytý a dát každému jen slabý štráfeček se nehodí, takhle si každý zobne podle libosti. Děkuji mnohokrát
Nadys
(upraveno)
4. 4. 2016, 19:22
pavv
(upraveno)
4. 4. 2016, 14:19
Vyzkoušeno, odzkoušeno... kuličky jsou luxusní . Nevydržely u nás ani 2 dny
srneckova
(upraveno)
9. 1. 2016, 16:09
lalela
(upraveno)
9. 1. 2016, 15:07
miluju je, letos jsme dělali na vánoce a zmizeli ani nevím jak
mimicek
(upraveno)
30. 12. 2015, 21:27
Marci75
(upraveno)
25. 12. 2015, 9:28
Jsou úžasné a zařazuji do našeho tradičního cukrového vánočního repertoáru
ZANYSHOP
(upraveno)
25. 12. 2015, 10:01
@Marci75
Tak to jsem ráda, taky již patří mezi naše nej a jsou vždy první z talíře vyzobané...