Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

hozule 16. 12. 2006, 21:21
Romanko,tak jsem udělala váš receptík,pražila jsem ty oříšky podle vás ,jak jste mi napsala,mno,po deseti minutách jsem je vytáhla spálené ,ale neodradilo mě to a tak jsem to udělala z klasický z loupaných mandlí a musím říct,že takovou mňamku,jsem už dlouho nepapkala ,dlabala jsem to už rovnou z vařechy,málem mi nezbylo ani na polití,takže určitě mě nemine ještě minimálně jedna dávka ,moc děkuji za fantastický receptík,krásné a spokojené vánoce,hodně štístka v novém roce,Pavlína
kikina41 17. 12. 2006, 17:59
@hozule Mě se taky podařilo oříšky připálit a použila jsem oloupané mandle.Jinak je recept suprový na jedničku s (*) (*) (*).Dávala jsem do barevných papírových košíčků,polila čokoládovou polevou a ještě přizdobila i tou bílou.Vypadá to moc hezky.Paní Romaně moc děkuji za super recept a všem přiji krásné vánoce.Jana
KOFI 18. 12. 2006, 8:19
@kikina41 ...ještě k těm připáleným oříškům- ony musí být spálené(černé). To se pálí ta slupka, aby v konečné fázi šla odloupnout od ořechu. Když jsem je ještě pražila na pánvi, tak všude vždycky smrad z připálení a modrý dým :-$, ale to se holt připalujou ty slupky. S tím se nedá nic dělat. Takže si myslím, že v obou případech nebyly spálené a nachystané na mnutí v utěrce :-D. Ale nevím, neviděla jsem to, tak se jenom domnívám :-) :-) :-)
hozule 18. 12. 2006, 12:33
@KOFI Romi,v našem případě byly opravdu spálené,mnout to šlo krásně,což o to,ale chuť oříšků byla hořká-prostě spálená :-(-byly některé černé i uvnitř...asi nám peče hodně trouba,či co,příště zkusím dát na míň a na kratší čas (Y)
kikina41 18. 12. 2006, 18:46
@hozule Mě by nevadilo že byly spálené z venku, protože loupat šly opravdu dobře,ale měly hořkou chuť a některé taky uvnitř hnědší jako u paní Pavlíny. (N) (N)Snad se příště už povedou. :-)Jana
KOFI 18. 12. 2006, 19:02
@kikina41 Aha, tak to je jasné- už mlčím :-) a držím palce při dalším pokusu :-)
ppamelinka 16. 12. 2006, 16:17
Taky jsem vyzkoušela tenhle recept a dávám 100x (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) ! Udělala jsem hned ze dvou dávek , ale musím ještě aspoň další dvě přidělat ,protože s té prní už skoro nic nezbylo :-$ ! Manžel a starší syn chodí pořád kontrolovat jestli se nekazí :^) ! Naštěstí je to rychlé a hlavně moc moc dobré,takže jdu do toho ještě jednou a snad do vánoc vydrží ;-) ! Děkuji za super recept (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)!
janaforyou 13. 12. 2006, 21:51
už máme 2 dávky a jsou super,recept už jsem přeposlala dál a dál musela jsem je ihned schovat na balkon,jinak by bylo po nich patří Vám jednička a nněkolik (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*) (*)
Aja88 13. 12. 2006, 21:26
Tak jsem je dělala už po třetí, poprvé byli nejlepší, ale bohužel se po nich zaprášilo , podruhé mi tekly a nechtěli tuhnou a jsou z nich placičky, potřetí jsem z nich udělala Toffo na cucání, jak jsou tvrdé . Musím to prostě natrénovat
Jana V. 13. 12. 2006, 17:25
Tak mám taky hotovo. (Y) Jen se chci zeptat, jak dlouho asi to tak tuhne? Vyhodila jsem to na balkon, ale pořád se to trochu lepí. Nebo to tak má být? ^o) Jinak super receptík a oceňuji Romčo i vámi přesně popsaný postup (*) - kdyby zde nebylo napsáno, že se to vaří déle, než to zkaramelizuje, určitě plaším, kde jsem udělala chybu. Zrovna tak, že jsou to spíše placičky, než hromádky. Jste jednička (Y)
KOFI 13. 12. 2006, 19:41
@Jana V. Jani, děkuji (F). Mi to ztuhlo poměrně brzy, tak je možné, že jste měla třeba vařit ještě dýl (ale nechci Vás strašit :-[). Každopádně, kdyby se to pořád lepilo, tak není nic lehčího než z toho nadělat kuličky a polít čokoládou nebo obalit v něčem. Zrovna dneska jsem takové neúplně ztuhlé tofifé v podobě kuliček jedla u kamarádky a ta chuť je znamenitá! Takže rozhodně nevyhazovat! :-D :-D :-D
Jana V. 13. 12. 2006, 21:35
@KOFI To by mi ani nenapadlo to vyhazovat. ;-) Takovou dobrotu (Y). Je to řidší, ale ujde to. Polila jsem to z obou stran čokoládou, takže to celkem drží (I)
Lééňa 13. 12. 2006, 15:28
Dobrý den Romčo, Váš recept mě nadchl,ale zároveň Vás za něj nenávidím ,Chodím "ochutnávat,jestli už jsou doooooost tuhé" a určitě už mám aspoň kilo navíc!!! Bohužel je hned našel i manžel s dětmi,tak jsem je dnes dělala znovu a to radši rovnou ze 4 dávek.....jen nevím,kam je před námi schovám FAKT SKVĚLÉ,zítra je nesu na besídku do školky a mám pocit,že zmizí i s talířem Zase jednou potvrdilo,že v jednoduchosti je krása. DÍKY ZA TIP!!!!JSTE Přeji Vám nádherné,pokud možno klidné svátky.Lenka
KOFI 13. 12. 2006, 16:30
@Lééňa Děkuji (F). A snad Vás trochu uklidní, že já je chodím taky pořád ochutnávat, jestli se třeba nááááhodou nezkazily ;-) :-D
avonka 13. 12. 2006, 12:05
recept výborný,udělala jsem ho ze dvouch dávek ,dávala do košíčku a vypadá to moc pěkně (F)
Mirča.B 13. 12. 2006, 11:51
Dobrý den,tak jsem zkusila váš recept a jsou fakt vynikající.Udělala jsem je z jedný dávky ,ale asi budu muset udělat nejmíň ze dvou.Myslím ,že ta jedna dávka mi do vánoc nevydrží.Díky za super recept Mirka
hozule 13. 12. 2006, 8:40
Dobrý den,tento receptík mě moc nadchnul a zkusila bych to udělat podle vás s praženými lísk. oříšky,ale ještě jsem oříšky nepražila,tak prosím o radu na kolik stupňů a jak přibližně dlouho? (I) :-),děkuji Pavlína
KOFI (upraveno) 16. 12. 2006, 23:21
@hozule Já jsem dříve oříšky pražila na pánvi, ale teď už to dělám jen v troubě. Ořechy nasypu na plech a dám to trouby zhruba na 180 stupňů. Občas s plechem zatřesu a když vidím, že se z ořechů po zatřesení odlupují slupky , tak je vytáhnu a nayspu do utěrky. Zabalím a nějaký čas "hnětu", aby se ty slupky oddělily. Pak rozbalím a buď se mají ty slupky vyfoukat pryč, ale já radši vybírám z hromady slupek oříšek po oříšku :-) Pochopitelně, že nejsou všechny oříšky oloupané. Na některém toho zůstane méně, na některém více, na některém nic. Ale to není na závadu :-) Tak ať se Vám to podaří :-D ;-)
hozule 13. 12. 2006, 13:13
@KOFI děkuji moc za radu,určitě pak napíšu,jak se povedly,děkuji :-) ;-)
andreja 12. 12. 2006, 14:17
hotovo - mnam - mnam. Jeste jsem Vam chtela napsat ,ze jsem to nalila do formicek na led - ktere jsem vyplachla studenou vodou - a vubec nejlepsi jsou ty silikonove z Ikey - maji i ruzne tvary - a jsou supeeeer . Honem to jdu uklidit do krabic - nez se mi vrati ze skoly :-P Andrea
KOFI 13. 12. 2006, 10:32
@andreja Dobrý nápad (Y). Určitě příští rok vyzkouším. Díky (F)
gabos 12. 12. 2006, 13:56
Holky mám dotaz, jaký používáte typ másla? Já dala nějaké obyčejné a netuhne a netuhne.Spíše se tam dělají žluté oka - vypadá to jako mastný olej nebo tak. Myslím si že to bude tím máslem.Tak dík za informace,vidím že to zkoušelo vyrobit hodně maminek, tak snad mi některá poradíte.
avonka 13. 12. 2006, 12:06
@gabos Gábi toto dělá rostlinný tuk,chce to obyčejné máslo
KOFI 13. 12. 2006, 10:37
@gabos Gabko, já dávám obyčejné klasické máslo. Bez nějakých přídávků rostlinných tuků nebo tak podobně. Ale netuším, proč se Vám tam dělají ta žlutá oka :-( :-( :-(. Pokud jste to vařila dostatečně dlouho a použila smetanu ke šlehání 33%, tak by tam nic takového být nemělo *-)
uvanesky 11. 12. 2006, 22:42
ahoj dnes jsem je taky udělala...a dala jse m je do papírových košíčků, polila čokoládou a ozdobila perličkou...bála jsem se že to bude moc řídke tak jsem to zkusila a vypadají nádherně...radši jsem je už schovala...díky moc za recept
katsych 12. 12. 2006, 9:03
@uvanesky Jestli se můžu zeptat, jde to pak z toho košíčku vyloupnout? Díky
uvanesky 12. 12. 2006, 11:53
@katsych jo jo, jdou vyloupnout suprově. ale dala jsem je do dvou naráz....v jednom košíčku se moc "roztékaly_ do stran. po ztuhnutí jsem ten druhý dala jednoduše pryč
kekina 11. 12. 2006, 21:20
Tak tenhle recept je naprosto nekonkurencni a popsala jste i super navod na pripravu (zvladla jsem to i ja :-D). Dala jsem je akorat do kosicku, mnela jsem strach, ze se mi to roztece a je to uuuuuuuplna bomba (Y) (Y) (Y) Mate u mne 1 s (*) (*) (*) (*) (*) ;-)
lentila 11. 12. 2006, 17:45
Tak jsme to taky zkusili a je to opravdu super (Y) jen to musím hned schovat než to najde manža a nic nenechá :-P :-P :-P :-P Je to opravdu výborná mňamka ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Mourinka 11. 12. 2006, 11:47
Tak nevím, :-$ včera jsem tuhle dobrotu vyzkoušela, ale asi jsem vařila moc krátkou dobu - vařila jsem 25 minut a stejně see mi po papíře roztékaly, takže je pohromadě drží ta čokoláda. Nicméně i tenhle můj výtvor chutná fakt báječně.
Airia 9. 12. 2006, 21:26
Dnes jsem skusila receptík a je to mňamka (Y) (Y).V pondělí musím koupit lískáče a vrhnout se na druhou várku a tu schovat,aby nedopadla jako ta dnešní :-ozbyly mi jen čtyři kousky :-$ :-P
Sabatt 8. 12. 2006, 23:04
Odskoušeno a e to supr,myslím,že se na tohle prťata vrhnou jako na první,musím to dobře schovat aby do vánoc vůbec vydrželo :-D ;-)
IrcaBeck 8. 12. 2006, 14:55
No, tak jsem to také zkusila a musím říct, že jsem to snad vařila 40min a pořád to nebylo dostatečně husté , tak jsem hodila dovnitř ořechy a dala pár kousků na pečicí papír. Také mám pouze rozteklé placičky..na chvíli jsem to dala ven, a po 15 minutách jsem pokračovala a už to hezky drželo tvar. A myslím ,že to zmizí také rychle. Ochutnala jsem vařečku, když jsem to vařila a bylo to pěkně ošlivé, ale teď vychladlé je to naprostá bomba ..já to snad tou čokoládou ani nepoliju.
Sabatt 6. 12. 2006, 18:43
Taky jsem podlehla jednoduchosti receptíku,dneska vyzkouším snad vydrží do vánoc :-D
AILY 6. 12. 2006, 18:27
Dobrý večer.I já se nechala zlákat receptíkem a musím opravdu pochválit (Y).Polovinu už jsme snědli,tak musím dělat ještě jednu dávku :-D Opravdu dobrůtka,máte 1 s (*) Díky Dáša

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie