Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 266 návštěvníků)

Slaný MEGA dort - půllitr/tuplák - pro dědu k narozeninám

0.0
Slaný MEGA dort - půllitr/tuplák - pro dědu k narozeninám

Potřebné ingredience

2x světlý toustový chléb /budou zbytky, ale pejsci nebo manžel to snědí, můžete je namazat máslem a poklást salámem a okurkou….. a udělat „trojúhelníčkové jednohubky/ :o)* 20-30 dkg debrecínské pečeně /debrecínky/* 20-30 dkg vysočiny* 35-40 dkg tvrdého sýru-eidam* kousek točeného /na ucho/ - může být i klobása, párek....co máte rádi* 4x vejce natvrdo* kyselé okurky* pomazánkové máslo bez příchutě na pomazání z venku* česnekovou pomazánku /koupenou nebo udělanou doma a nechat aspoň do večera uležet a potom popřípadě znovu dochutit česnekem/ já ji dělala: 5-6x krabiček trojúhelníkových sýrů bez příchutě /ve slevě se to vyplatilo/* 4-5 lžic majonézy * 3-4 lžíce másla /použila jsem Floru/* 6-7 stroužků česneku /dle chuti/* desertní talířek, tác, párátka* zelenina všeho druhu, já použila: pórek /udělala jsem kytičky/, salátovou okurku, cherry rajčátka, papriky, cibule, ředkvičky, mrkev, pekingské /čínské/ zelí no prostě co máte rádi* nebo můžete udělat ze zbytků salámu růžičky....

Postup přípravy

Stále víc a víc se na stránkách MMB setkávám s dortama bez postupu, tak tady máte jeden s postupem a snad srozumitelným:o))

Nejdříve si na prkýnko poskládáte vždy 4 kousky toustového chleba, na něj položíte talířek /desertní=malý/ a vykrojíte „kroužek“ viz.obrázek /můžete klidně dát víc vrstev a vykrojit je na jednou/.
Vykrojené plátky pomažete vždy z horní strany česnekovou pomazánkou a stejně tak i boky vykrojeného chleba viz.obrázek. Na to poskládáte debrecínku a přiklopíte ji dalšími vykrojenými plátky chleba, opět pomazaného z vrchní i bočních stran. Na něj dáte plátky vysočiny a opět přiložíte pomazaným chlebem. Další vrstvu jsem dělala z vajíček uvařených na tvrdo viz.obrázek. A zase vrstva s debrecínkou a další vrstva s vysočinou a na ní kyselé okurky pokrájené na kolečka viz.obrázek.
Takhle spotřebujete všechen chleba /dávala jsem ho cik cak, tzn.začínala jsem skládat chleba do kříže /jak vidíte na prvním obrázku/ zprava do leva, podruhé jsem chleba pootočila, aby se mi třeba nerozjel a nedělalo mi to díry/ a celý z boku potřete slabou vrstvou pomazánkového másla.
Teď přijde čas na potažení sýrem. Sýr jsem dala mezi dva rozstřižené mikrotenové sáčky viz.obrázek a asi na půl minutky i s tím sáčkem dala do mikrovlnky na plný výkon /u nás to je 750w/ Když je to málo, tak zkusíte rukou a sýr buď vyndáte nebo ho ještě trošku rozehřejete. Musí být měkký, aby se dobře rozvaloval. Když dosáhnete požadované měkkosti, vyndáte sýr i se sáčkem a pomaloučku, polehoučku ho rozválíte válečkem na požadovanou tloušťku /ne moc tenký, aby Vám nepraskal při přenášení/ šířku, délku….viz.obrázek. Sýr začněte přenášet až trošku vychladne a ztuhne.
Změříte si výšku půllitru a sýr zaříznete do roviny jak potřebujete. Kdyby byl na šířku krátký, tak se nebojte, on se při potahování natáhne:o)) A kdyby přece jenom ne, tak z něj uděláte kuličku, přidáte k němu ještě kousek třeba plátkového sýra, když jiný již nemáte a znovu rozehřejete a znovu opatrně vyválíte:o))
V místě, kde se sýr překrývá si odměříte otvory na ucho půllitru a vydlabeme nožem dírky. Udělejte si je menší než průměr točeného, aby Vám to nevypadávalo. Spodní otvor úplně dole a horní tam kde končí pěna a začíná sýr. Vrchní díl točeného jsem pro jistotu připíchla 3-mi párátky.
A teď hurá na pěnu. Půllitr jsem ukončila vrstvou vajec viz.obrázek, abych nemusela dávat moc velkou vrstvu česnekové pomazánky na pěnu a pivo mělo pěknou „čepičku“. Ale nakonec jsem tam dala pár odřezků toustového chleba, měla jsem strach, aby mi pomazánka po vajíčkách neklouzala. Pěnu jsem udělala zdobičkou na dorty a špachtlí jsem to trošku „rozňahňala“.
No a teď už stačí jen nazdobit zeleninkou a popřípadě vodou přilepit etiketu piva.

Dobrou chuť.

Tímto děkuji všem ženštinám zde na MMB za inspiraci.

Ořezaný toustový chléb, podle dezertního talířku

Chléb pomazaný vždy z horní strany česnekovou pomazánkou

Pokladeno vysočinou

Další vrstva s vajíčkem

Další vrstva s vysočinou a kyselou okurkou

Takhle to vypadá po promazání...

Pohled z boku, zde již pomazáno pomazánkovým máslem...

Rozehřátý sýr připravený k vyválení

Již rozválený sýr

Potaženo

Přidělané ucho k půllitru

Poslední vrstva s vejcem, které jsem nakonec vyměnila za odřezky z chleba, ale bohužel nenafotila

Pohled z boku na kytičky z pórku

Květina z pórku - dle obrázku nakrojíte a potom ponoříte do misky s vodou a pórek se rozvine

No a konečně dort v rukou oslavence, který mi samozřejmě nejdřív vynadal stylem: "Kdo to bude jíst, takovou hromadu. Budeme to muset rozdat známým. Já jsem chtěl začít hubnout."..................Druhý den mi volala babička, že už ho načnuli a děda si ho dal ke kávě a volal na ní z obyváku: "Babko, nikomu to nedávej"....mlask, mlask.....měl boule až za ušima:o)))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 27. 7. 2009, 22:26
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
lenavackova 27. 7. 2009, 22:26
Andrejko,je parádnííííííííí |:o) |:o) |:o)Také jsem dělala svůj první slaný dortík pro dědu,ale troufla jsem si jen na klasickou kostku,takovýhle úžasný půllitr je pro mě "vysoká škola".... (L) (L) (L)
andrusa8 27. 7. 2009, 22:28
@lenavackova (L)
andrusa8 27. 7. 2009, 22:28
@lenavackova Leni, divila by ses, ale byl jednodušší než ten můj první slaný z kulatého chleba. Určitě vyzkoušej. Dělala jsem ho 3 hoďky a byl fakt úžasný (L)
lenavackova 27. 7. 2009, 22:35
@andrusa8 Tak na chlebový bych si netroufla vůbec,i když mě hodně lákají ty chlebové papuče.Ale toustový chleba je přece jen takový "skladný",uzpůsobím si ho jak potřebuju...Ve tvém albíčku mě nadchly koblihy bez kynutí a perník s pudink.polevou,určitě vyzkouším (F) (F) (F)
andrusa8 28. 7. 2009, 12:02
@lenavackova Leni, budu ráda, když vyzkoušíš. Koblihy jsou rychlé a u nás jsou hned pryč a ten perník je fakt mňamka, nikdy nezbyde ani kousíček (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie