Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 231 návštěvníků)

Větrníky s karamelovou šlehačkou

0.0
Větrníky s karamelovou šlehačkou

Potřebné ingredience

Těsto: 250 g vody, 100 g oleje, špetka soli, 200 g hl. mouky, asi 8 vajec (podle velikosti) Karamelová šlehačka: 250 g cukru, 5 šlehaček (á 250 ml, 33 %ní!!) Pudingový krém: 1 l mléka, 3 vanilkové pudingy, 5 lžic cukru, 1šlehačka (á 250 ml 33%ní)

Postup přípravy

V podstatě to vůbec není složité, hotovo je zhruba za 2 hodiny. Z uvedeného množství je zhruba 25 větrníků. Můžeme ale připravit třeba i věnečky nebo banánky.

Nejprve si připravíme karamel. Nejraději den předem. Do hrnce vsypeme všechen cukr a zahříváme za stálého míchání dokud se zcela nerozpustí. Poté opatrně vlijeme 1 šlehačku. Pozor, v hrnci nám to trochu vzkypí a prská to, abyste se neopařili. Vytvoří se nám hrudka, kterou za stálého vaření rozmícháme do úplného rozpuštění. A je hotovo. Necháme vystydnout při pokojové teplotě a poté dáme vychladit do lednice do druhého dne. V lednici hotový karamel vydrží nejméně 2 týdny, ale musíte ho hlídat před mlsouny!!

Předem si také uvaříme puding z 1 l mléka, cukru a 3 pudingů. Bude trochu hustší. Po uvaření povrch dostatečně pocukrujeme nejlépe moučkovým cukrem, aby se nám nevytvořil škraloup a měli jsme pak krásně hladký krém.

Připravíme si těsto. Do kastrůlku dáme vodu, olej a sůl. Dáme vařit. Když směs prudce vaří, vsypeme mouku a mícháme, prováříme, dokud není těsto hladké a nevytvoří se na dně bílý povlak.

Těsto si hned přendáme do větší mísy a hned přidáváme - postupně! - vejce. Zašleháme je do těsta metličkami ručního šlehače. Počet vajec záleží na jejich velikosti. Finální hustota těsta by měla být jako na obrázku - když uděláme prstem rýhu, musí se malinko po krajích zatahovat, ale zůstat dostatečně patrná.

Plech vymažeme tuhou Herou nebo 100% tukem (olej ani pečící papír není vhodný) a troubu předehřejeme na 200 stupňů (nepoužívám horkovzduch). Těsto naplníme do cukrářského pytlíku a nastříkáme na plech. Na větrníky se snažíme , aby okraje byly tenčí a střed vystupoval mírně nahoru. Jinak můžeme nasříkat třeba i věnečky nebo banánky jako na fotografii. Pečeme zhruba 25 minut, troubu neotvíráme, až ke konci pečení, větrníky musí být tvrdé zvrchu i ze spodu, chladnutím změknou.

Větrníky připravené k pečení.

Vychladlé větrníky rozkrojíme napůl a rozložíme si je na podnos.

Plnit je nejvhodnější v den podávání. Nejdříve plníme pudingovým krémem. Vychladlý puding si rozšleháme metličkami ručního šlehače do hladka a jemně do něj zamícháme do pevna vyšlehanou šlehačku. Plníme cukrářským pytlíkem.

Poté plníme karamelovou šlehačkou: vyšleháme si do tuha 4 šlehačky, přidáme karamel podle chuti a znovu chvíli přešleháme do tuha. Plníme cukrářským pytlíkem.

Povrch větrníků můžeme jen pocukrovat, polít čokoládou nebo použijeme fondánovou polevu. Ta se zahříváním rozpustí spolu s malým množstvím vody. Vršky větrníků v ní namáčíme a dostatečně oklepeme. Je ale asi těžko k sehnání, používají ji cukráři, jde koupit asi pouze ve velkém množství. Nebo si polevu můžeme vyrobit sami. Spoustu receptů najdete mezi recepty třeba zrovna tady na MMB. Větrníky můžeme upéci i předem a zamrazit je, před podáváním už pouze naplnit. Přeji dobrou chuť a ať se daří!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie