Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 898 návštěvníků)

Medové řezy - lepší než medovník a hlavně - je toho hodně !!!!! :-))

0.0
Medové řezy - lepší než medovník a hlavně - je toho hodně !!!!! :-))

Potřebné ingredience

Těsto - 50dkg hladké mouky, 20dkg rozpuštěného másla nebo Hery, 20dkg cukru, 2 lžíce medu, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve 2 lžičkách mléka.Hmota z ořechů - 40dkg ořechů nahrubo nasekaných, 12dkg másla, 8dkg cukru, 3 lžíce medu.Krém - 1a1/2 hrnku mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 10dkg cukru, 20dkg másla, šťáva z 1 citronu.

Postup přípravy

Z uvedených přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly - pokud to lepí, přidáme ještě trochu mouky ).
1.díl těsta - vyválíme na velikost plechu, pomocí válečku přeneseme na pečícím papírem vyložený plech - upečeme 15-20 minut na 150°C-180°C ( podle toho, jak peče trouba )
2.díl těsta - těsto vyválíme, přeneseme na pečícím papírem vyložený plech, potřeme hmotou z ořechů a upečeme stejně jako 1.díl.
HMOTA Z OŘECHŮ - na hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme ořechy a trošku osmažíme. přidáme cukr a med, když to začne růžovět, odstavíme a dáme na připravené těsto a společně upečeme.....
KRÉM - kaše : mléko, mouku, Solamyl a cukr uvaříme na hustou kaši. Po zchladnutí přidáme máslo a vyšleháme v hladký krém, pak opatrně vmícháme šťávu z citrónu.

Vychladlé placky polijeme rumem - nešetříme, jinak zůstanou placky tuhé a nebudou krásně vláčné. Na 1. upečenou placku natřeme krém, navrch položíme placku s ořechovou krustou.
Necháme v chladu uležet ( alespoň 1 den ), nejlépe chutnají 3.den, ale málokdy vydrží tak dlouho.....

Z uvedených přísad vypracujeme těsto.....

Ustřihneme si pečící papír o velikosti plechu a přímo na něm si vyválíme placku z poloviny těsta.

Těsto rozválíme po celém pečícím papíru, co přebývá, odkrojíme a doplníme tam, kde chybí..... Odpadne nám nepříjemné přenášení placky pomocí válečku a také zbytečné podmoučování....

Na pánvi si připravíme ořechovou směs.

Na další pečící papír rozválíme placku stejným způsobem, jako první a rozprostřeme ořechovou směs.

...obě placky upečeme dorůžova a pocákáme je rumem ( pro malé děti mlékem ).

Z mléka, mouky a Solamylu uvaříme kaši a necháme ji zcela vychladnout.

Do zchladlé kaše zašleháme změklé máslo nebo Heru a opatrně vmícháme šťávu z citronu.

Na spodní placku naneseme krém....

...a na ní položíme placku s ořechovou krustou..... Necháme minimálně do 2. dne odležet, nejlepší jsou ale řezy až 3. den, kdy krásně zvláční..... Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mamina 20. 10. 2007, 8:51
Včera jsem vyzkoušela receptík. Měla jsem stejný problém jako níže Maja, placky byly nízké, ne tak pěkné, jaké máte Vy. Také se mi při přendávání dílu hodně drolily. Dala jsem cukr krupici, neměla tam být raději moučka? Ale chutově vynikající, jen tu estetickou stránku musím vylepšit. Děkuji za receptík.
Lukrato 20. 10. 2007, 14:23
@mamina Evi, no já fakt netuším, jak se to mohlo stát - mě se těsto dělalo krásně, mělo konzistenci podobnou perníčkovému nebo lineckému těstu - takové pěkně pružné a dobře se na válečku přenášelo.....použila jsem moučkový cukr a při válení jsem dost moučila, aby se mi to vůbec nepřilepilo. Plech má vnitřní rozměry 26x35cm - prostě klasický hluboký plech..... Lucka.
Mončjatko 20. 10. 2007, 9:48
@mamina Ahoj Evi. Já osobně jsem dělala tyto řezy už před půl rokem a recept nemám vyloženě odsud, ale dívala jsem se do mého receptu a ingredience jsou stejné, krom jedné a to je, že Lucka má v těstě 20 dkg tuku a já jen dokonce 10 dkg. Jinak vše úplně stejné a pekla jsem na klasickém černém plechu a řezy byly v konečném výsledku dost vysoké, určitě nebyly nízké. (P) mám zde: http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=446510. Jo a cukr jsem použila taky krupici.
Mončjatko 20. 10. 2007, 9:54
@Mončjatko Ještě jsem chtěla dodat, že Lucka má v postupu napsáno, že se všechny suroviny na těsto smíchají a rozdělí na dvě poloviny. Ale moje těsto se dělá tak, že cukr, tuk, vejce, med a mléko se míchá ve vodní lázni do zhoustnutí a až se vše spojí, tak se přidá soda, zamíchá se, sundá z plotny a nechá se vychladnout. Až potom se přidá mouka a vypracuje se těsto.
Lukrato 20. 10. 2007, 14:14
@Mončjatko Moni, děkuji za odpovědi, zapnula jsem počítač až teď ....
Mmajula 19. 10. 2007, 21:17
Hezký večer Lucko, dneska jsem se pustila do těchto krásně vypadajících řezů, ale narazila jsem na problém - placky mám hrozně tenoučký, asi mám větší plech. Chci se zeptat, jak velký ten plech máte. Abych věděla jestli jsem placku vyválela opravdu moc velkou, nebo byla chyba jinde. Zítra uvidíme, co z toho vyleze. Předem díky za info - poučím se pro příště! Zatím zdravím (L)
Lukrato 20. 10. 2007, 14:22
@Mmajula Můj plech má vnitřní rozměry 26x35cm - prostě klasický hluboký plech..... Teď jsem si pročítala komentáře na ŠŤouchanou buchtu a zjistila jsem, že jste podobný problém už jednou měla - máte totiž větší plech než já, a to 35x39cm - takže teď už je to jasné.....Papapa, Lucka.
eliskaXL 19. 10. 2007, 11:54
tak jsem vcera pekla..vypada opravdu luxusne (Z) Doufam,ze tak bude i chutnat :-P Diky za recept.
Dandulee 19. 10. 2007, 10:42
Dobrý den,tak jsem taky neodolala a vyzkoušela váš recept a je to teda fakt straaaaaaaaaaaaaaaaašně dobrý (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Opravdu je to lepší :-D :-D :-D :-Djak medovník a to je co říct,protože ten je podle receptů z mmb taky super.Všem doporučuji,není to ani těžké(nejtěžší je asi naloupat ty ořechy) vyzkoušet (Y) (Y) (Y) (Y)
Taita 19. 10. 2007, 9:01
Luci vypadá to nádherně.Dnes se na to chystám.Taky bych měla dotaz k tomu rumu.Kolik ho tam asi celkově dáváte,abych to nepřehnala :-) Moc děkuju!!
Lukrato 19. 10. 2007, 9:37
@Taita Leni, já si rum natahuju do 20ml stříkačky a na 1 plát spotřebuju tak 3 stříkačky..... Pak dejte vědět, jak Vám chutnalo !!! Papapa, Lucka.
Kelisek 19. 10. 2007, 7:12
Dobrý den. Také jsem vyzkoušela a musím říci VYNIKAJÍCÍ. Opravdu měly obrouvský úspěch. A ta chuť je velice podobná medovníku. DĚKUJI za super recept. Hejnová (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Boubele 18. 10. 2007, 19:25
Jak moc ty placky poléváte rumem?Jen tak pocákat?
kytka74 18. 10. 2007, 9:01
NEMAJ CHYBU (Y) (Y) (Y) (Y) MUSELA JSEM ŘEZY HLÍDAT :-P :-P ABY SE NESEŽRALI NA POSEZENÍ ;-) DÍKY ZA BEZVADNEJ RECEPT (^) (C) JITKA
skrdlina 18. 10. 2007, 8:45
Lucko, máte pravdu dělala jsem Vaše řezy a medovník a větší úspěch měly ty vaše řezy (Y)! Já do nich dělám krém z 2 pudinků a půl litru mléka,20dkg másla,2 lžíce rumu,15 dkg másla. Pudinky jsem dala bud vanilkový,ale lepší jsou karamelový. Ty ořechy jsou na řezech fakf strašně dobré |:o). A pak máme hubnout :-D,když sem dáváte takovýhle mňamky (L). Ale i tak děkujeme za receptík (clamp). Blanka (F)
sarai 17. 10. 2007, 23:01
Lucko, chystám se na vaše řezy, ale chtěla jsem se zeptat, jestli jsou také tak hutné jako medovník a nebo spíš lehčí. Jinak podle fotky vypadají fakt super (Y) už se na ně těším, snad se mi povedou ;-) Zuzka (F)
Lukrato 18. 10. 2007, 8:14
@sarai Zuzanko - tím, že toho těsta jsou jen 2 vrstvy a uvnitř není ten hóóóóódně sladký krém ze salka, mám pocit, že to není tak hutné - hlavně si můžete ukrojit jen malý kousek - u kulatého medovníku se to dělá dost špatně - a i ty ořechy to všechno jakoby zneutralizují - no, já jsem sbouchala 4 kostky na posezení a klidně bych dál pokračovala - u medovníku dám jeden a jsem plná - tak zkuste a uvidíte..... :-$ :-$ :-$ Ať Vám chutná !!! Papapa.
Szera 16. 10. 2007, 12:12
Vyzerajú ...fakt... (Y) (hello) (hello) (hello) (D)
Piškoti 15. 10. 2007, 8:57
naprosto SKVĚLÉ (Y) (Y),je jednoduchý a nejvíc mě překvapilo jak je vynikající (zajic), to jsem fakt nečekala ;-), díky za recept (L) (K)
Lukrato 15. 10. 2007, 11:26
@Piškoti Tak to mě moc těší, Renatko....nám taky moc chutná - fakt mám pocit, že medovník strčí tyhle řezy do kapsy....
mišas 10. 10. 2007, 21:07
(balicek) řezy jsem jedla na svatbě a byly naprosto úžesné (balicek) (balicek) (balicek) díky za recept
masa603 10. 10. 2007, 18:52
(zajic) (zajic) (zajic) nejvíc mňamka |:o) |:o) |:o) měli jsme na oslavě a všeci se divili co to je tedy i já dělala to jedna mooc šikovná známa (clamp) (clamp)
lalela 7. 10. 2007, 17:17
také doma peču, ale u nás se tomu říká Nebe v hubě, kdo pekl, ví o čem mluvím :-)
hezoun 4. 10. 2007, 14:51
Vypadá to mooooc pěkně (Y) (Y) (Y) (Y) určitě vyzkouším a pak písnu. (jidlo) (jidlo)Eva
jad 4. 10. 2007, 14:38
vypadá to, že to nebude tak složité :^) asi to dnes upeču, aby bylo v sobotu ke (C)na té fotce to vypadá moc dobře (F) (F)
jad 5. 10. 2007, 14:34
@jad mám hotovo ^o) ^o) teď jenom čekat, až se uleží (C)
leni0323 4. 10. 2007, 7:16
tohle je opravdu výborný medovník, můžu jen doporučit, občas dělávám (clamp) (D) (hello)
Lukrato 13. 10. 2007, 10:07
@leni0323 (F) (F) (F) (F) (F) :-P (F) (F) (F) (F)
Vejdzik 4. 10. 2007, 7:11
tak tento recept vypadá opravdu krásně, hned dnes se do něj pustím, akorát tam nechci dávat rum, myslíte, že to jinak nezměkne?? :-$
Lukrato 4. 10. 2007, 8:00
@Vejdzik Verčo, přesně jak píše maminka pode mnou - můžete to nahradit uvařenou kávou - hned z toho zas budete mít úplně jinou dobrotu nebo rumové aroma - ale raději bych se toho polévání držela, protože ty řezy jsou pak opravdu úúúúžasně vláčné - opravdu jako ten medovník z "hospody"...... Mě teda osobně chutnají tyhle řezy ještě víc, než klasický medovník - ta spousta ořechů s medem udělá své...... (smich) ... .a pak nemám bejt jako bečka, že ???? ;-) ;-) ;-) (6) :-@ (smich) (hello)
Waleri 4. 10. 2007, 10:37
@Lukrato Luci Vy...a jako bečka jo?? No to asi ne?? *-) A propó...jak pokračujete ve Stobu?
Lukrato 8. 10. 2007, 18:26
@Waleri Ahoj Leni, no, zítra už máme jen "rozlučovací večeři" - ten, kdo splnil závazek, si může dát, co chce, MY, co jsme nespnili, můžeme jen salátek...... No, mám dole necelých 5kg, a chtěla jsem dát dolů 8 kilíček...... No, pokusím se pokračovat doma i nadále a od ledna jsem přihlášená znovu - abych to povánoční cukroví a chlebíčky...a...a....a, dala před odložením kabátů pryč......
leni0323 4. 10. 2007, 7:36
@Vejdzik já kvůli dětem polívám kávou a trošku rumového aroma z drogerie ^o) (D) (jidlo)
Mončjatko 4. 10. 2007, 7:23
@Vejdzik Veru, tyto řezy jsem taky dělala a je pravda, že jsem počítala s tím, že budou tuhé, proto jsem řezy dělala tři dny před oslavou. Ale byly opravdu báječné. (P) mám v rodinných pod názvem "Ořechové řezy medové"

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie