(recept
si oblíbilo 127 návštěvníků)
Lužnický mls borůvkový

Potřebné ingredience
110 ml vlažného mléka, 4 vejce, 75 g másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 14 g droždí, 150 g cukru krupice, marmeláda.
Postup přípravy
Do pekárny vložíme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky, rozpuštěné vlažné máslo nebo Heru, sůl, prosátou mouku, do důlku v mouce nasypeme lžíci cukru, na něj rozdrobíme droždí. Program těsto.
Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem, roztáhneme po něm těsto, potřeme lehce marmeládou, poklademe jakýmkoliv ovocem (čerstvé borůvky jsou ovšem nepřekonatelné). Vyšleháme pevný sníh ze 4 bílků a 150 g cukru, natřeme na ovoce a upečeme v předehřáté troubě na 160°C 30 minut.
Tenhle recept jsem našla již dříve na Dámě, všichni si ho tam moc chválili. Nevím proč lužnický, ale mls to je v každém případě - a veliký. Zkušené pekařky ví, že kynuté těsto se peče jinak než sníh, ale u tohoto jemného koláčku to opravdu funguje, je třeba péct ho na míň stupňů než pečete normálně.
Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem, roztáhneme po něm těsto, potřeme lehce marmeládou, poklademe jakýmkoliv ovocem (čerstvé borůvky jsou ovšem nepřekonatelné). Vyšleháme pevný sníh ze 4 bílků a 150 g cukru, natřeme na ovoce a upečeme v předehřáté troubě na 160°C 30 minut.
Tenhle recept jsem našla již dříve na Dámě, všichni si ho tam moc chválili. Nevím proč lužnický, ale mls to je v každém případě - a veliký. Zkušené pekařky ví, že kynuté těsto se peče jinak než sníh, ale u tohoto jemného koláčku to opravdu funguje, je třeba péct ho na míň stupňů než pečete normálně.

Takhle jsem ho pekla poprvé, s kompotovanými jablky a mraženým rybízem.

tentokrát s makovou náplní a rozmraženými višněmi

dnes višňový: 580 g mražených vypeckovaných višní jsem uvařila s půlkou vanilkového pudinkového prášku a 1 lžící cukru, vychladlé jsem natřela na syrové těsto bez marmelády

s marmeládou a čerstvými malinami
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Doplňky-Michajela
(upraveno)
9. 9. 2010, 14:11
Výborná buchta - ukládám si recept a brzo zase udělám



nahlásit

Sabasa
(upraveno)
6. 8. 2010, 0:39
Ivanko super - máme borůvek už plné zuby - nikdo ty knedlíky, koláče a koktejly už nechce ani vidět - myslím, že tohle je to pravé ořechové - jen malý dotaz: máte to úžasně čistě úhledně rozkrájené - s tím mám vždy velikááánský problém - různě se mi to láme i když mám ostrý nůž, řezy jsou popatlané
.. japa vy na to dete???


nahlásit

spero
(upraveno)
6. 8. 2010, 14:48
@Sabasa
Jituško, to množství borůvek vám závidím. Tyhle řezy se krájí dobře, vůbec se ten sníh neláme ani nelepí na nůž. Jinak všecko krájím pomalu, každý řez čistým nožem a nevidím v tom žádný problém. Pokud je nahoře ztuhlá čokoláda, krájím nahřátým nožem, pokud se lepí sníh, chce to nůž namočený ve studené vodě. Ono to chvíli trvá, než se nakrájí celý plech, pokud stále musíte umývat nůž, ale výsledek stojí za ten čas.







nahlásit

kytka74
(upraveno)
2. 8. 2010, 15:22
právě jsem zadělala
vypadá hodně jedle
už se na něj těšíme






nahlásit

spero
(upraveno)
2. 8. 2010, 17:03
@kytka74
Tak doufám, že si i pochutnáte.


nahlásit

cherrycake
(upraveno)
30. 7. 2010, 11:06

nahlásit

SILVIK1
(upraveno)
29. 7. 2010, 13:14





nahlásit

Danča 2
(upraveno)
28. 7. 2010, 16:27
mnam,to vypadá krásně

nahlásit

Olča =)
(upraveno)
28. 7. 2010, 15:40













nahlásit

keki0
(upraveno)
28. 7. 2010, 13:17
Na kolik a jak dlouho péct?? Zkusila bych ho. Vypadá moc lákavě



nahlásit

spero
(upraveno)
28. 7. 2010, 16:05
@keki0
Lucko, proč si napřed nepřečte ten recept, než položíte otázku?


nahlásit

JTerry
(upraveno)
28. 7. 2010, 13:08
Jdu na něj
Držte pěsti


nahlásit

vikuša
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:19
















nahlásit

žingi
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:18







nahlásit

spero
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:24
@žingi
Tak to bude zítra u vás hostina.



nahlásit

žingi
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:25
@spero
to nevím


nahlásit

marcela54
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:15
namka to vypadá moc dobře







nahlásit

taba
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:13
..vypadá krásně...
a nebyl to původně labužnický mls???

nahlásit

Michellinka
(upraveno)
3. 3. 2013, 14:26
@taba
A proč by to nemohl být mls od nás z Lužnice?



nahlásit

spero
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:21
@taba
Zajímavá myšlenka. No, já ,,jak jsem koupila, tak prodávám". http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=5061






nahlásit

taba
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:23
@spero
..to je jedna, ať lužnický nebo labužnický, o víkendu ho upeču...


nahlásit

spero
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:59
@taba
Dobré rozhodnutí.




nahlásit

žingi
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:03
oboji kombinace je nádherná







nahlásit

gonzar
(upraveno)
27. 7. 2010, 20:59
Ivuš, krásný a jistě výborný zákusek. Ten sníh se Ti zapekl nádherně.

















nahlásit

spero
(upraveno)
27. 7. 2010, 21:13
@gonzar
Ahoj Alenko. Je to opravdu pochoutka. To jsem pekla včera a dnes večer zase šlehačkové muffiny, ale teď už do konce týdne nebudu nic péct
.



nahlásit