Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 68 návštěvníků)

MOJE LETOŠNÍ CUKROVÍ (2007)

0.0
MOJE LETOŠNÍ CUKROVÍ (2007)

Potřebné ingredience

Budu vkládat postupně, v obrázkovém postupu najdete později i fotky - to až budu péct.....Ještě jeden malý typ - pro někoho možná banalita, pro jiného dobrá rada - cukroví, které se máčí v čokoládě odkládejte na pečící papír, po zaschnutí to jde suprově dolů a nemusíte se bát, že se Vám čokoláda odloupne z cukroví a zůstane na tácu.....

Postup přípravy

ISCHELSKÉ DORTÍČKY- naše nej, nej cukrovíčko....

250g hladké mouky
100g práškového cukru
160g másla
2 žloutky
10g kakaa
40g mletých mandlí
40g mletých vlašských ořechů
Vanilkový cukr
Trochu skořice a tlučeného hřebíčku a kůra z 1 citronu.
Vyválíme placku, vykrájíme kolečka a upečeme... Slepíme krémem, namočíme v čokoládě a ozdobíme mandlí.
KRÉM : Pudingová kaše z 1/4 L vody, 2 lžic cukru a 1 vanilkového( mandlového, karamelového, … ) pudingu. Po zchladnutí vyšlehat s 1/2 Hery nebo másla, troškou rumu, trochou namletých ořechů, dle chuti přisladit.


ČOKOLÁDOVÉ TRUBIČKY
- nepečené -

150g mletých ořechů
150g pomletých piškotů
150g cukru moučka
2 lžíce kakaa
2 vejce

- vše smícháme dohromady, mezi dvěma mikrotenovými sáčky rozválíme asi 2mm silnou placku (podmoučíme moučkovým cukrem ). Rádýlkem vykrájíme obdélníčky asi 4x5cm. Namotáme na tenké trubičky a necháme asi 2 hodiny zaschnout ( může být i přes noc ). Trubičky sejmeme z formiček, máčíme v čokoládě a plníme krémem.
KRÉM I. : 100g másla, 100g cukru, 2-3 lžíce kakaa, 1 vejce – utřeme. Smícháme s vychladlou kaší : 30g másla, 30g hrubé mouky, 2dcl vody.
KRÉM II. : Na 1 vejce, 80g cukru moučka – ručním šlehačem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Po vychladnutí přidáme 125g změklé omegy, 250g másla nebo Hery, trochu kakaa - mastnější, ale nežlukne...
KRÉM III. : Pudingová kaše z ½ L vody, 4 lžic cukru a 2 vanilkových ( mandlových, karamelových, … ) pudingů. Po zchladnutí vyšlehat s 1 Herou nebo máslem, troškou rumu, kakaa, dle chuti přisladit. Doporučuji tento - je nejlepší a pokud nebudete mít cukroví při pokojové teplotě, jen tak nežlukne....



ČERNÉ ROHLÍČKY

140g másla nebo Hery, 170g moučkového cukru, 210g mletých ořechů, 20g strouhanky, kakao ( může být i 1/2 balíčku ), trochu skořice a tlučeného hřebíčku.
Z těsta vyválíme rohlíčky, stejné jako vanilkové a SUŠÍME v mírné troubě ( stačí tak 140°C - 160°C ) Usušené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru.


OSTŘÍ HOŠI

320g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 160g namletých mandlí nebo ořechů, 320g másla, skořice.
Z vyváleného těsta vykrajujeme malé kosočtverečky, které po upečení slepíme pikantní marmeládou, namočíme v citrónové polevě ( moučkový cukr, šťáva z citrónu, horká voda ). Zdobíme vlašským ořechem.


STROJKOVÉ PUDINGOVÉ ROHLÍČKY

500g hladké mouky, 250g 100% tuku, 125g másla nebo Hery, 250g moučkového cukru, 3 vejce, 5 vanilkových pudingů.
Do mouky a cukru na hrubém struhadle nastrouháme tuk a máslo, přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Poté pomocí strojku na maso s nástavcem na cukroví ( korunka ) vytlačujeme pás, který rozkrajujeme na tyčinky podle požadované velikosti. Upečené slepujeme marmeládou a oba konce namočíme v čokoládě.



MOCCA OVÁLKY

200 g hladké mouky, 140 g másla (rostlinného tuku), 60 g moučkového cukru, 2 žloutky,
1 až 2 kávové lžičky mleté zrnkové kávy.
krém: Kaše - 250 ml mléka, 1 až 2 kávové lžičky instantní kávy , 100 g másla,
3 polévkové lžíce hladké mouky, 3 kávové lžičky moučkového cukru. Dále 250 g másla, 4 až 5 polévkových lžic moučkového cukru,
Dále na ozdobení : poleva kávová nebo mléčná a tmavá čokoláda na písmenko "M".

Ze surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi půl hodiny odležet v chladu. Vyválíme plát asi 3 mm vysoký a vykrajujeme oválky, čtverečky nebo kapičky, klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vychladlá slepujeme kávovým krémem . Z mléka, kávy, másla, hladké mouky a cukru uvaříme kaši, kterou vychladíme za občasného míchání, aby se neutvořil škraloup. Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a po částech přidáme vychladlou kaši. Poléváme kávovou nebo mléčnou čokoládovou polevou a kontrastní barvou napíšeme písmeno "M". Kávová poleva - 250g moučkového cukru, 1 bílek, 3 lžičky silné uvařené kávy a 1 lžička mleté kávy - vyšlehat.




ZASE BUDU POKRAČOVAT... Budou tu Medové trubičky, Plněné ořechy, Čokoládové rohlíčky plněné krémem, Pracičky, Pařížské rohlíčky, ......

NUGETOVÉ HOUBIČKY

420g hladké mouky, 280g Hery nebo másla, 140g moučkového cukru, 80g namletých ořechů, trochu kakaa, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1/2 lžičky skořice, kůra z 1 citronu. Čokoládová poleva, namleté ořechy.
Z vyváleného těsta vykrajujeme malé houbičky. Upečené slepujeme Nutellou ( prodává se spousta podobných "pomazánek, ale přimlouvám se fakt za pravou Nutellu - je nejlepší ), kterou můžete maličko nahřát v Mikrovlnce - krásně se s ní pak pracuje a nedochází ke zlomení houbiček ). Klobouček namočíme v čokoládě a hned obalíme v namletých oříškách... Pokud by bylo těsto drobivé ( hodně záleží na použité mouce i tuku ), přidejte ještě trochu tuku, dokud nebude těsto akorát....
Naprosto dokonalé cukroví, spolu s Ischelskými dortíčky, NEJ, NEJ !!!

LINECKÉ - NA JAZYKU SE ROZPLÝVAJÍCÍ :o))


450g hl. mouky, 120g cukru, 250g Hery nebo másla, 3 žloutky, citrónová kůra, 1 lžíce octa, špetička soli.

Všechny uvedené přísady smícháme a zpracujeme ve vláčné těsto... Vyválíme tenký plát, vykrájíme požadované tvary a upečeme na pečícím papíře tak, aby nezačaly ani růžovět, natož hnědnout ! Je to potřeba opravdu bedlivě hlídat ! Můžeme klasicky slepovat marmeládou vždy jednu plnou část s částí s otvorem, nebo zdobit na všelijaké jiné způsoby.....

KOŠÍČKY S OŘECHOVOU NÁPLNÍ

550g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 5 žloutků, 250g Hery, vanilkový cukr, citronová kůra. Těsto vytlačujeme do formiček na košíčky a naplníme nádivkou : rozdrcené piškoty, mleté ořechy, máslo nebo Hera, cukr, rum ( nebo pro děti bezkofeinová káva, nebo prostě jen voda ), marmeláda. Košíček polijeme čokoládou ( já namáčím ) a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.

MASARYKOVY KOLÁČKY

300g hladké mouky, 200g másla nebo Hery, 100g cukru, 1 žloutek, 170g lískových ořechů

Varianta I. : Ořechy přes noc namočíme do studené vody ( aby změkly a daly se dobře krájet ) Ořechy osušíme, přidáme ostatní přísady a zpracujeme vláčné těsto, které si rozdělíme na 5 dílů a vyválíme válečky ( průměr 2-3cm ). Válečky zabalíme do potravinové folie nebo mikrotenového pytlíku a necháme přes noc v ledničce. Válečky nakrájíme na asi 1cm silná kolečka a upečeme dorůžova. Koláčky obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Varianta II. : Ořechy necháme "projet" v mixéru s ostrými noži, aby byly nasekané na malé kousky. Smícháme s ostatními přísadami, zpracujeme těsto, které necháme do 2. dne uležet. Vyválíme placku silnou asi 4-5mm a vykrajujeme kolečka, která upečeme dorůžova. Obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru....
NEMAJÍ CHYBU, JSOU VYNIKAJÍCÍ !!!!

VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD BABIČKY - křehoučké, jen se na jazyku rozplývají.....

300g hladké mouky
40g cukru moučky
100g mletých vlašských ořechů
220g másla
2 žloutky
- vanilkový cukr + cukr moučka na obalení

TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU ( cca 100ks )

140 g tuku, 210 g hladké mouky, 100 g nutelly
40 g mletých ořechů, 1 puding s nugátovou nebo čokoládovou příchutí, na špičku nože skořice
Krém: 300g másla, 1 plechovka zkaramelizovaného Salka (uvařit v uzavřené plechovce 1a1/2 hodiny den předem )
Dále na ozdobu : lískové oříšky, čokoládová poleva

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Vyválíme asi 4 mm silný plát a vykrajovátkem vykrojíme rohlíčkový nebo oválný tvar široký na jeden lískový oříšek a dlouhý na tři lískové oříšky. Upečeme ve vyhřáté troubě při 180°C . Šlehačem rozšleháme změklé máslo a zkaramelizované salko a a vyšleháme v hladký krém. Na tyčinky naneseme pomocí zdobícího pytlíku krém, naskládáme lískové oříšky (můžeme je krátce opražit na suché pánvi a vymnutím v utěrce zbavit slupek) a dáme vychladit do chladničky. Rozehřejeme čokoládovou polevu a cukroví v ní namáčíme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Eillee 21. 12. 2008, 12:19
Luci, v tom kávovém krému u mocca oválků - instantní kávou máte na mysli už hotovou nebo jen ten prášek? Díky moc, Lucka.
mimik 13. 12. 2008, 16:37
Luci, tak jsem právě dodělala hříbečky. Chuťově výborné, jen s těstem jsem se trochu natrápila. Bylo velmi křehké. Chci se jen zeptat, jestli má být cukrovíčko po upečení takové tvrdší?? A jestli potom změkne? Děkuji (L) (L)
mimik 12. 12. 2008, 10:02
Luci, jaké používáte oříšky u těch nugetových hříbečků? Namáčíte do vlašských nebo lískových? Mám spoustu lískáčů, můžu v nich? Nebo jsou lepší vlašáky?Z Vašeho cukroví jsem již vyzkoušela 3 druhy a prostě super mňamka. (L) (L)
Lukrato 12. 12. 2008, 17:14
@mimik Andrejko, klidně namočte v lískáčích, je to jedno.... (F)
JanaHovor 20. 11. 2008, 20:09
Tak ty tři oříšky pro ppopelku mě hoodně lákají, urč.zkusím a dám pak vědět jaké byly
JanaHovor 13. 12. 2008, 10:04
@JanaHovor Moc děkuju za radu - po přidání másla už se s těstem krásě dělalo. tak mám je upečené a těsně před vánoci dám krém. Už se na ně těším voní nádherně. ^o)
venda kudelova 5. 11. 2008, 16:52
Luci prosím mám ještě jeden dotaz mám koupenou mouku značky NOE 00 nepekla jsi někdy s této mouky jestli je dobrá na pečení cukroví.Někdo říká že je dobrá a někdo že ne tak nevím doufám že si nezkazím cukroví.Děkuji Venda ^o) ^o) (L)
Lukrato 5. 11. 2008, 19:56
@venda kudelova Venďo, tak to bohužel nemůžu sloužit, tuhle mouku neznám - já ale peču z různých mouk, nemám žádnou oblíbenou, tak to je asi jedno....
Ivuchas 4. 11. 2008, 9:48
moc pěkné, prosím též o zaslání receptíků na e-mail: srazses@seznam.cz Děkuji! (Y)
venda kudelova 4. 11. 2008, 9:39
Luci prosím nevíš jak se dělá žloutková poleva jestli se šlehá ve vodní lázni nebo jenom v míse chci péct brazilské cukroví a nemohu to nikde najít.Děkuji moc VENDA ^o) ^o) ^o) (L)
Badatt 4. 11. 2008, 10:00
@venda kudelova šlehá sa nad parouwww.mimibazar.sk/recept.php?id=4970 tam je i postup (hello)
Lukrato 5. 11. 2008, 12:18
@Badatt Děkuju, že jste za mě odpověděla, nějak mi teď nezbývá čas odpovídat na vše..... Kdybyste chtěli, mrkněte na stránky Zdeničky Rajnochové, ta sem Brazilské tyčinky vložila a teď má recept na svých stránkách http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/cukrovi Pa, Lucka. (F)
danunah 11. 12. 2007, 0:51
Tak jsem dolepila ischelské dortíčky, ale zbyla mi pěkná kupa krému, tak nevím, jestli jsem tak málo mazala, nebo jestli vámi dané množství krému není na více dávek cukroví (^) |:o)
Lukrato 11. 12. 2007, 7:54
@danunah Pěkný den Danuško, no, já jsem si neuvědomila, že dortíčky dělávám z trojité dávky těsta ! A napsala jsem tam neupravené množství krému...omlouvám se, snad to nějak spotřebujete...Hned to v receptu opravím - třebas byste mohla udělat nějakou rychlou piškotovou roládu a tu promazat zbylým krémem..... Pardóóóón..... :-S
danunah 11. 12. 2007, 16:10
@Lukrato V pohodě, já jen, abych dortíčky nějak neošidila :-D Na zkoušku jsem udělala jednu dávku a jsou fakt super, takže určitě přidělám další (Y) díky za receptík (F)
Lukrato 20. 12. 2007, 21:21
@danunah (Y) ;-) (Y)
MonnaK 7. 12. 2007, 19:51
Lucinko, chtěla bych udělat Ischelské dortíčky, ale nechce se mi patlat s krémem (srazí se mi, je to i pracnější... :^) ), nevíte, jestli se dá nahradit nějakým "v pytlíku" - dochutila bych si ho pak podle svého..... a místo vlašských ořechů lze lískové? Je to jiná chuť, bojím se... :^). Děkuji... (L)
Lukrato (upraveno) 15. 12. 2007, 13:06
@MonnaK Moni, myslím, že určitě můžete oříšky nahradit jiným druhem - někdo dělá tyto dortíčky např. jen z mandlí - to je úplně fuk... S tím krémem - asi můžete udělat z kupovaného, pozor ale, aby neobsahoval mléko - to by se vám mohlo zkazit - přece jen se to nesní hned a raději zdobte, stejně jako já, až tak týden před Vánoci.... Nebo je promažte stejnou nádivkou, jakou popisuji u KOŠÍČKŮ, jen o něco řidší - to je taky výborné a už jsem to párkrát dělala, když už jsem měla moc krémových druhů..... :-$
mimarika 6. 12. 2007, 14:43
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli do Nugetových houbiček nemá být také vajíčko? Spojí se to? Marika
Lukrato 6. 12. 2007, 22:10
@mimarika Dobrý den, vajíčko se tam nedává a s těstem se moc pěkně pracuje... Je zajímavé, že máme podobné pochody -taky jsem se při zadělávání šla ještě jednou podívat, jestli se tam vejce nedává - taky mi to přišlo divné - dělám je jen na vánoce , takže si to nepamatuji..... Ale fakt bez vajíčka..... (hello) (hello) (hello)
mimarika 7. 12. 2007, 10:33
@Lukrato Moc děkuji, těsto už je hotové. Krásné svátky, Marika (darecek)
Lukrato 19. 12. 2007, 7:53
@mimarika Také Vám přeji Krásné Vánoce !!! (stromecek) (kolednici) (stromecek) Lucka.
Katy9 27. 11. 2007, 11:51
Luci, to jsem zase já...to išelské se ještě navrch polévá nebo se mi to plete??? (Y)
Lukrato 27. 11. 2007, 11:54
@Katy9 Kačenko, polít čokoládou ( já teda máčím - vyhovuje mi to víc a je to rychlejší... ) a navrch ozdobit půlkou mandličky.....Doplním to k receptu....

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie