Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

ČAJ NA KAŠEL

0.0
ČAJ NA KAŠEL

Potřebné ingredience

JITROCEL, MATEŘÍDOUŠKA, CITRON, CUKR BÍLÝ NEBO TŘTINOVÝ

Postup přípravy

Svaříme půl litru vody s lžící cukru - třtinového nebo bílého a 2 kolečky citronu (citron musíme omýt, popřípadě i oloupat, pokud je kůra chemicky ošetřena). Jakmile nám to začne vařit, vypneme a necháme 15 min. být. Poté znovu přivedeme k varu, vypneme a do ne vroucí vody dáme jednu lžičku mateřídoušky a jednu lžičku jitrocele a necháme 1-3 minuty vyluhovat, poté zcedíme a teplé vypijeme.
Pije se 3x denně.
Recept je původně podle staré receptury bylinkářky Marie Treben.
Jitrocel je výborný na zápaly plic, záněty průdušek, bronchiální i plícní astma, dráždivý kašel, suchý i mokrý kašel. Mateřídouška dezinfikuje dýchací ústrojí.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zuzče 21. 4. 2011, 14:21
Jsem ráda, že recept pomohl nejen nám, ale i ostatním. Hlavně, ať jste všichni zdraví.... :-)
lidare 23. 2. 2011, 11:56
(Y) (Y) (Y)Díky za tak dobrý tip na čaj,taky se v rodině potýkáme s nachlazením a určitě ho využijem (clamp) (clamp) (clamp)
Ilonáček 19. 2. 2011, 11:04
Milá Zuzanko, moc děkuji za zveřejnění receptu. Mám syny alergiky , astmatiky a ten straší se už od podzimu potýká s neustálým kašlem. Už odzkoušel všechny známé recepty a nic nezabralo. Hned po přečtení receptíku jsem zakoupila ingredience a pustila se do uvaření čaje a ejhle, dnes což je 4dny a synovi se kašel krásně uklidňuje. Mocmocmoc děkuji a zdravím Ilona, opravdu zabírá Huráááááááááááááááááááááááááááááá (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
lidare 23. 2. 2011, 12:00
@Ilonáček Ilonko,měla jsem dceru astmatičku a vím co to je úporný kašel.Museli jsme kolikrát v noci vstát a jet na pohotovost.To v letech 77-90 když byla jako dítě :-$jezdila do lázní,chodila na injekce,ale přešlo jí to až asi v 18 letech.Já si doma sadila černou ředkev a proslazovala cukrem jak se dělá cibule.I toto trošku tišilo kašel.tak ať se podaří nemoc zvládat a hodně zdravíčka (Y)
Ilonáček 23. 2. 2011, 15:58
@lidare Dobrý den Liduško, moc děkuji za další radu a uschovám si ji pro případ potřeby. Nebudu jásat, ale kašel je na ústupu. Sleduji syna a pořád poslouchám a jakmile začne malinko pokašlávat , už mu připomínám čaj a opravdu se po něm utiší. Snad to nezakřikneme a bude dobře. Syn má potíže s ekzémem a průduškama již od 2 měsíců. V roce měl zápal plic a od 3let byl veden na alergo, v 80letech byl na naší alergo nejmladším pacientem a jeho bráška začal od 2let. No, jak říkavala moje babička -nějak se nám ty geny nevyvedly, ale co už, nějak to musíme ustát. Děkuji a zdravím ilona (F) (F) (F) (hello) (hello) (hello)
estepanova 19. 2. 2011, 11:22
@Ilonáček Milé Zuzce děkuji za připomenutí tohoto babičkami odzkoušeného receptu, pamatuji si ho jako malá holka. A Vám paní Ilonko navrhuji podívat se na cibulový čaj, některá z maminek ho tady již má, ten taky brzy zabírá a náš malý ani ne roční vnouček ho pije tolik, že mu ho rvem od pusiny. ,-) Myslí si, že je to sunar (hello) Eva.
Ilonáček 19. 2. 2011, 15:39
@estepanova Dobrý den Evi, syn vyzkoušel cibuli s medem, med s křenem,zázvorový čaj, cibulový čaj, kombinace bylinek, léky na alergii, mazání prsou sádlem i jinými uvolňujícími preparáty a pořád kašlal a dalo by se říci , že pod minutou. Už jsem měla strach, aby neměl tuberu. K lékaři nechce, protože ani léky a různé volně prodejné preparáty / kapky do nosu,spreje na alergii, různé pastilky a kapky proti kašli/ nezabíraly ,až tenhle čajíček od paní Trebenové pomáhá. Mám z toho jako máma velkou radost, protože i když je synovi 31let, ten kašel byl neústupný a opravdu jej škaredě trápil. Nespala celá rodina třeba i do 1 v noci, než se kašel uklidnil. Jak syn usnul, byl klid, ale jen se ráno vzbudil, začalo to na novo. Nechci to zakřiknout, ale až je to ticho bez kašle divné. Nenene jsem šťastná a věřím, že bude dobře. Děkuji za radu, zdravím a držte nám pěsti ať se kašle úplně zbavíme. A chuťově je vynikající-mateřídouška mu dodáva chuť po citronech, svařením cukru a citronu je mírně sladký a nemusí se ani doslazovat medem, ale stejně trochu medíku přidáme. Máme moc dobrý lipový med, tak proč ne. Opravdu je to výborný, ale hlavně pomáhající čajík. (hello) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
estepanova 21. 2. 2011, 20:16
@Ilonáček Ilonko, přeji tedy jak jinak - hodně zdraví. (Y) Letošní způsob zimy zdá se mi poněkud podivný. :-) Jistě bude líp. (hello) Eva
Ilonáček 23. 2. 2011, 11:48
@estepanova Moc děkujeme a i vám hodně zdravíčka a hlavně ať už přijde jaro. I když zimu miluji, tak pro ty, kteří trpí jako syn, raději jaro. (flower) (flower) (flower) (leto) (leto) (leto) (hello) (hello) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie