Zobrazit přihlášovací formulář

Saláty, zálivky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 130 návštěvníků)

LUCČIN (nejen) VÁNOČNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT - výýýborný !!!

0.0
LUCČIN (nejen) VÁNOČNÍ  BRAMBOROVÝ SALÁT - výýýborný !!!

Potřebné ingredience

Brambory vařené ve slupce, čerstvá mrkev, celer a petržel, Gothajský salám vcelku, sterilované okurky, cibule, uvařená vejce, sůl, pepř, majonéza, plnotučná hořčice.

Postup přípravy

Brambory ve slupce uvaříme doměkka ( já vařím v papiňáku a za 5 minut od zasyčení jsou úplně měkké ). Mrkev, celer a petržel oloupeme, rozkrájíme na menší díly a uvaříme v osolené vodě doměkka - celeru se nebojte dát hodně - i ten, kdo ho nemá rád ( i takové máme přímo v rodině ), si pak u salátu jen mlaskají - hodně celeru dodá salátu vynikající chuť - já na 2kg brambor dávám tak 6 mrkví a celý velký celer !!! Cibuli nakrájíme na droboučko, stejně tak sterilované okurky - všeho dávejte hodně - ať není salátek "chudý" a krájejte vše hodně nadrobno - velké kusance ani nevypadají ani nechutnají dobře ! Nakrájíme salám na drobné kostičky, uvařenou zeleninu a vejce také a všechno smícháme dohromady. Vychladlé brambory oloupeme ( pokud budete používat teplé nebo vlažné brambory, budete z toho mít při promíchávání spíš kaši než salát, takže si brambory vařte s předstihem ).... Připravíme si velkou nádobu ( já používám 7L hrnec :o)) ) a pomocí drátěného kolečka porcujeme brambory, nasypeme asi 1/3 kostičkové směsi, dáme trochu majonézy, hořčice, osolíme, opepříme a tento postup opakujeme dokud vše nespotřebujeme. Pak si vyhrneme rukávy a všecko pěkně růčo-fůčo promícháme..... Salát je dobré dělat den předem, aby se chutě spojily a sůl se dostala i do brambor....
Tento bramborový salát je opravdu luxusní - někdo třeba používá sterilované zeleninové směsi, takový salát jsem chutnala a prostě to není ono - s uvařenou zeleninou je to úplně o něčem jiném a zas tolik práce navíc to nedá..... Zkuste, nebudete litovat - já sklízím jen a jen pochvaly !

Mrkev, celer a petržel uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory uvaříme ve slupce - já používám papiňák a brambory jsou úplně měkké za chviličku.

Cibuli a sterilované okurky pokrájíme na droboučké kostičky.

Gothajský nebo Český salám pokrájíme na droboučké kostičky - opravdu droboučké ! Právě u salámu jsem se kolikrát setkala s velkými kusy a nejen že to hezky nevypadá, ale ani to moc dobře nechutná.....

Uvařenou mrkev, celer a petržel pokrájíme rovněž na droboučké kostičky - celeru se nebojte, přestože ho třeba nemusíte, dejte ho opravdu hodně - uvařený ve slané vodě chutná jinak a salátu dodá božskou chuť ! Můj známý celer k smrti nesnáší, ale po tomhle salátu se můžou utlouct !

Uvařená vejce nakrájejte buď na drobné kostičky, nebo jako já, použijte kráječ na vajíčka a rozporcujte na maličké hranolky.....

Všechny "kostičky" smíchejte dohromady.

vychladlé brambory oloupejte.....

Připravte si vše k ruce - "kostičky", oloupané brambory, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Samozřejmě i míchací nádobu - hlubokou, ať se Vám to míchá pohodlně a nic nevypadává ven....

Pomocí drátěného kolečka naporcujte brambory na drobné kousky.

Naporcujte asi třetinu brambor, zasypejte asi 1/3 kostičkové směsi, přidejte majonézu, hořčici, posolte a opepřete a tento postup opakujte.

Když všechny suroviny spotřebujete, pěkně růčo-fůčo vše pořádně promíchejte. Nechte odpočinout nejlépe do druhého dne, aby se chutě propojily a brambory nasály trochu soli.

Pak už jen přeneste do pěkné hlubší misky, uhlaďte a nazdobte dle vlastní fantazie - já jsem tentokrát neměla moc zeleniny, jindy zdobím kapií, rajčátkem, okurkou, uvařeným vajíčkem, kornoutkem ze suchého salámku - můžete dovnitř dát třeba hořčici nebo trošku sardelové pasty, šunkou, jejíž hrany můžete namočit v mleté paprice a do středu salátu dám z cibule udělanou květinku ( foto dodám na Vánoce ).Dobrou chuť přeje LUCKA !!!

Další ukázka zdobení...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Markytka01 23. 12. 2013, 20:44
Právě jsem ho dodělala, musela jsem v něm nechat v lednici užírací lžičku (Y) už jsem na něm byla asi desetkrát ,-) Salám jsem nedala ale i tak je výborný. Ten celer je pochoutka (Y)
Hanily 22. 1. 2013, 11:06
teda! vypadá to úžasně! (Y)
P.A.V.L.A 28. 9. 2012, 17:13
(Y) (Y) (Y)
annexin2 25. 9. 2012, 12:41
Dobrý den, prosím, z těch 2kg brambor to máte na kolik porcí? Děkuji
martinato 24. 12. 2011, 11:01
už odpočívá v ledničce (banky)
nula (upraveno) 21. 12. 2011, 15:48
(Y) tak přesně takto dělám salát já už 40 let- včetně " růčo - fůčo " ,-) jen poslední dobou nahrazuji trošku majolky bílým kvalitním jogurtem ( ne moc kyselým) A s celerem máte pravdu bez něj a s naloženými zeleninami to neni ono .
anešis 19. 12. 2011, 22:44
(H) (Y) (Y) (Y)
jezek 27. 12. 2010, 20:15
(Y) (Y) (Y) Vynikající, vyzkoušela jsem na štědrý den a měla jsem obrovský úspěch, děkuji za super receptík |:o) |:o) |:o)
jitkacz 23. 12. 2010, 19:37
Skvělý recept. Místo salámu přidávám hrášek. Petržele nebo pastiňáku jsem dala o 1/2 méně než mrkve, ale mohlo by být klidně víc. Jak píšete - sálátek nesmí být chudý. A 2 velké nakrájené cibule nechám nejlépe 4hodiny "odpočívat" s pepřem v láku od okurek+ocet,cukr,sůl.
JANINAGER 22. 12. 2010, 17:20
Dobry den, muzete mi poradit, kolik tak cca okurek a cibule na ty 2 kg brambor? Dkeuji moc , Janca
adriM 23. 12. 2009, 16:39
Tak letos jdu zase do něj, je totiž výborný, už se chladí v lednici, brambory jsem dnes sice dělala na 2x,ale nevadí ;-) Vždy si říkám,že musím udělat i přes rok a nakonec než se k tomu dostanu jsou zase vánoce :-D Pěkné svátky (andel)
Didyna 23. 12. 2009, 14:59
Lucko,dneska jsem prubla salátek.Pořád jsem ho tady okukovala a měla strach z té zeleniny. :-$Je naprosto luxusní,pořád chodím ujídat ;-) (pl) (Y) (Y)
fuca 23. 12. 2009, 10:42
Už druhým rokem dělám Váš salát a je výborný, manžel se může užrat (Y) (Y) (Y). Petra
Lukrato 23. 12. 2009, 12:15
@fuca AHoj Péťo, právě jsem ho dodělala a musím se držet, abych nechodila užírat ;-) Krásné vánoce !!! (stromecek)
mimik 26. 12. 2008, 18:52
I já dělám skoro stejný, ale mrkev , petržel a celer nastrouhám na okurkovém struhadle a podusím na másle. Salátu to dodá výbornou chuť. A ještě dám trošku láku z okurek. Je výborný. (banky) (banky)
Bylinka1 23. 12. 2008, 20:04
Přesně takhle dělám taky salát,akorát krapet vylepšeně,že místo gothaje dávám šunku nebo šunkový salám,přidávám steril.hrášek a cibulku přimíchávám jen do odebrané části,protože všichni ji nemají rádi.Pěkné Vánoce a vyvedený salátek-já už mám hotový (Y) (stromecek)
GIGI74 23. 12. 2008, 19:34
(F) Milá Lucie, také jsem právě dodělala Váš salátek... je vynikající (Y) (Y) (Y) manžel mi ho pochválil. Děkuji, že jste se podělila o recept a přeji Vám krásné Vánoce (banky) (banky) (banky) a úspěšný nový rok (silvestr). Regina
Rennisek 23. 12. 2008, 19:24
(F)Tak jsem paní Lucie právě dodělala Váš salátek. Moc děkuji za receptík, je to mňamka. Krásné Vánoce (stromecek).Renča
mamina 22. 12. 2008, 13:46
U nás letos opět bude tento salát, loni jsem ho poprvé vyzkoušela a sklidila velký úspěch. (Y) (Y) (Y) (Y)
Lukrato 23. 12. 2008, 8:37
@mamina ...tak to jsem moc ráda, Evi ! Poklidné Vánoce !!! (stromecek)
ALLENNKKA 20. 3. 2008, 20:21
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-)
:):):) 17. 2. 2008, 14:13
ahojky všem kuchtíkům, dělám leta podobný,pouze bez petržele ,cibule,salámu.Zeleninu vařím v osolené vodě s octem,pak má zeleninka výbornou chuť,důležité vše nakrájet na jemno,okurkama také nešetřím, zálivku dělám půl majonézy nejlépe boneco + bílý jogurt hollnandia 1:1 vše rozmíchám s pepřem,solí,hořčice obyč. Nechat do druhého dne odležet,to je pak ňamka a k tomu smažený kapřík,řízek atd.Není potřeba do salátku přidávat uzeninu.zatím čus (Y)
Lukrato 9. 12. 2008, 10:59
@:):):) Taky si sama někdy dělávám lehčí variantu s jogurtem, ale abych byla upřímná, už to néjni vončo...a manžílek ho odmítá úplně....Neděláme ho zas až tak často, tak si pak většinou dopřejem kalorickou bombu.... ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie