Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 266 návštěvníků)

Křehoučké linecké cukroví podle prababičky

0.0
Křehoučké linecké cukroví podle prababičky

Potřebné ingredience

50 dkg polohrubé mouky;
17 dkg cukru moučka;
33 dkg másla (nebo Hera);
1 celé vejce;
1 lžíce octa;
citron kůra

Postup přípravy

Smícháme suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Necháme uležet (přes noc). vyválíme a vykrajujeme tvary a upečeme. Po vychladnutí slepujeme pikantní marmeládou (já domácí josta-rybíz).
Tento recept na linecké se v naší rodině dědí z generace na generaci. Občas vyzkoušíme jiný recept,ale nakonec se vždycky vrátíme k tomu našemu.
Někdy nazdobuji čokoládou v sáčku (nahřeje se ve vodní lázni,ustřihne růžek a zdobí..rychlovka)

naše letošní "třípatráky"

další tvary

detail

pro inspiraci

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

eladealala 15. 12. 2020, 8:13
Dobrý den, mockrát děkuji za bezva recept, linecké mám letos díky němu naprosto exkluzivní (Y) |:o) (L) nádherně se s ním pracuje a odpadlo válení přes potravinovou folii (jezisek) (jezisek) (jezisek)
KattyV 8. 12. 2020, 10:47
Dneska zadělám (F)
Zezulci 4. 12. 2018, 18:36
Děvčata, prosím, na kolik stupňů péct a jak dlouho? ,-)
ETričko 4. 12. 2018, 15:21
(Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp) (clamp) (clamp)nejlepší, nesráží fakt snad poprvé mám nej linecké [A] [A] [A] Děkuji za recept jste nejlepšííííííííííííííííííííííí (banky) (stromecek)
Raguella 3. 12. 2016, 18:49
Dobrý den,určitě moc ráda vyzkouším,z polohrubé jsem ho ještě nikdy nedělala. :-)děkuji za receptík. (hello) (L) (F) (Y)
AGongolova 3. 12. 2016, 17:32
Dobrý den, budu letos dělat Vaše linecké, může te mi poradit na kolik péct??+-jak dlouho???děkuji
Petronela7707 12. 12. 2013, 9:31
Zdravím. Po letošním pečení mého receptu lineckého jsem myslela, že skončím s pečením. Moje milá kamarádka mě poprosila o upečení lineckého. Můj výraz v obličeji mluvil za své, ale odkývala jsem jí to s tím, že použiji jiný recept. Vybrala jsem si tento a musím říct, že ode dneška linecké je naprostá pohoda. Tento recept je bezkonkurenční. Chutná dobře a s těstem se pracuje úžasně. Žádný mikrotén ani igelit nepotřebujete, jen pomoučený vál. Prostě LUXUS...... Moc děkuji za receptík a oznámkovat to ani nejde. Je to prostě pohádka. Ještě jednou moc děkuji. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Ronako 1. 12. 2020, 21:50
@Petronela7707 Nevíte k čemu je tam ten ocet????
sympatie 2. 12. 2020, 9:50
@Ronako Asi aby bylo křehčí, já dávám rum.
laskonka333 8. 2. 2013, 20:38
(santa) (kolednici)
Yeštěřice 3. 1. 2013, 14:42
Helenko, Váš recept mi byl doporučen, když jsem se v diskusi ptala co s těstem, které se mi každý rok nepovede. Hned jsem ho vyzkoušela a musím říct, že je opravdu krásné jemné, dobře se s ním pracuje, upečené pak výborně křehké a měkké (pl) Jediné, co se mi stále nedaří je, že první plech mi vyjde dobře, ale druhý a další plechy se cukroví už sráží a sráží.. s každým plechem je v podstatě menší a vyšší (můj starý recept mi dělal i boule a nebo se to různě vytahovalo a sráželo do stran). A to jsem měla těsto pořád v lednici a brala jen po částech. Jakmile se do těsta dostala mouka navíc (od rozválení), už to bylo znát. Máte někdo podobnou zkušenost? Co s tím? Dělá mi to i u mamky (tedy jiná trouba), i když se peče normálně nebo horkovzduchem.. Dělá mi to i u mouky dvounulky.. Kamarádka ještě říká, že je potřeba mouky míchat, alespoň 2-3, nic jiného mě fakt už nenapadá..
janka.N 23. 11. 2014, 19:57
@Yeštěřice Dobrý den Zuzko. Hledám lepší recept na linecké, pravě proto, protože mám vždy ty samé problémy co vy? Chci se zeptat, přišla jste čím to je? Proč se to sráží na plechu :-@? Potom to ani nejde slepit..je to hrozný +o( Doufám, že jste to již vychytala a poradíte mi :-) Mějte se hezky
kopretina123 3. 1. 2013, 16:19
@Yeštěřice Zkuste těsto vyvalovat mezi dvěma mikroteny, to pak vůbec nemusíte podsypávat. O míchání mouky jsem ještě nikdy neslyšela (a že jsem toho už napekla!)
Medeia 23. 12. 2012, 17:46
je vynikající a s těstem se dobře pracuje (flower)
jaudynka 18. 12. 2012, 12:33
Jejda, já dala automaticky hladkou mouku :-@ Takže to asi hodím do koše a poběžím pro další heru *-) Ale když vidím ty krásné tvary, tak jdu do toho (Y) (Y) (Y) (Y)
textiladler 12. 12. 2012, 22:02
těsto už mám v ledničce a zítra budu péci :-))
P.A.V.L.A 21. 11. 2012, 16:56
Letos vyzkouším podle Vašeho receptíku. :-)
poppysek 21. 11. 2012, 15:40
(Y) letos vyzkoušíme s dětičkama. :)
helulka 28. 11. 2012, 20:55
@poppysek Martinko,jsem ráda, že jste se rozhodla pro můj recept. Jistě si ho oblíbíte. U nás se peče po několik generací. Napište jak to dopadlo. Helen
poppysek 9. 4. 2013, 17:38
@helulka Bylo to super, budu pozžívat pravidelně. :)
poppysek 8. 2. 2013, 20:13
@helulka Naprosto super, budu péct navždy :)
jeremy 21. 11. 2012, 15:24
(clamp) (clamp) (clamp)
Evasma 18. 12. 2011, 21:41
Tak už druhý nebo třetí rok peču linecké podle Vašeho receptu a je opravdu úžasné. Moc děkuji za recept. (Y) (Y) (Y) Eva (jezisek)
Mach 12. 12. 2011, 19:46
Helen,díky za recept (F),cukroví je výborné (Y),u Vašeho receptu zůstanu (clamp).
Šarda 7. 12. 2011, 8:19
letos zkusím linecké podle vás a už se moc teším (Y)
karmala 5. 12. 2011, 21:36
Tak chuťově vyhrálo toto linecké.Bála jsem se octa ale není vůbec cítit , s těstem se výborně pracuje.Opsala jsem si ho do kuchařky a nazvala Helenčino linecké (Y) (Y) (clamp) (clamp)
Likovka 26. 11. 2011, 19:43
Fakt božíííí cukroví [A]. Jednoduché, úúúžasné těsto, moooc dobré :-). Děkuji za bezva recept. (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie