(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Domácí chleba,pečeme si doma svůj chléb z klasického kvasu a je jedinečný.

Potřebné ingredience
kvas,500g žitné chlebové mouky,500g pšeničné chlebové mouky,voda,sůl,kmín,kvasnice.
Postup přípravy
Kvas:
Koupíme ve zdr.výživě sušený kvásek chlebový,rozmícháme ho ve sklenici vody a vlejeme do míse s 500g žitné mouky vše dobře promícháme metličkou a necháme do rána skvasit cca 12h potřebuje.Ráno si trochu kvasku dáme stranou do sklenice cca 6 pol.lžic a posipeme ho žitnou moukou,dáme ho do lednice tam musí zůstat aspoň 2 dny než se namnoží kvasinky je to základ pro další chleba,nemusíme již kupovat ten sušený.
CHleba:
Do kvasu přimícháme 500g pšeničné mouky,1 pol.lžíci kmínu ,půl balíčku kvasnic,1pol.lžíci soli( pozor každá solí jinak),podle potřeby vodu vše promícháme nesmí být těsto ani husté a ani řídké.Potom vyklopíme na linku a domícháme ručně stačí jednou rukou stáčet,po vymíchání rozdělíme na dva díly velký a malý.My děláme jeden ovál druhý kulatý dáme do ošatek ,které jsou vysypané škrobem(solamil) vložíme chléb skladem nahoru,po překlopení na plech musí být slkad dole.Dáme vykynou do trouby ,která je vyhřátá na 60st.C necháme kynout cca 20min.po vykynutí chléb vyndáme bokem a troubu necháme vyhřát na 250st.C, jakmile je trouba vyhřátá vyklopíme chleba na plech,vyložený pečícím papírem,chléb potřeme vodou a vkládáme do trouby, po vložení na dno trouby vlejeme trochu vody.. čtvrt hrnku (tím zapaříme troubu) zavřeme a pečeme 10 min. po 10min. otevřeme odvětráme a zase troubu zavřeme,po 10 min. stáhneme teplotu na 200st.C pečeme 20 min, pak je chléb hotov(pozor pokud jsou v troubě 2 chleby musí se prohazovat jinak se jeden z nich spálí),po upečení se chléb opět potře vodou a nechá se schládnout.DOBROU CHUTˇ nezapoměňte, si vždy shovat kvas!.
Koupíme ve zdr.výživě sušený kvásek chlebový,rozmícháme ho ve sklenici vody a vlejeme do míse s 500g žitné mouky vše dobře promícháme metličkou a necháme do rána skvasit cca 12h potřebuje.Ráno si trochu kvasku dáme stranou do sklenice cca 6 pol.lžic a posipeme ho žitnou moukou,dáme ho do lednice tam musí zůstat aspoň 2 dny než se namnoží kvasinky je to základ pro další chleba,nemusíme již kupovat ten sušený.
CHleba:
Do kvasu přimícháme 500g pšeničné mouky,1 pol.lžíci kmínu ,půl balíčku kvasnic,1pol.lžíci soli( pozor každá solí jinak),podle potřeby vodu vše promícháme nesmí být těsto ani husté a ani řídké.Potom vyklopíme na linku a domícháme ručně stačí jednou rukou stáčet,po vymíchání rozdělíme na dva díly velký a malý.My děláme jeden ovál druhý kulatý dáme do ošatek ,které jsou vysypané škrobem(solamil) vložíme chléb skladem nahoru,po překlopení na plech musí být slkad dole.Dáme vykynou do trouby ,která je vyhřátá na 60st.C necháme kynout cca 20min.po vykynutí chléb vyndáme bokem a troubu necháme vyhřát na 250st.C, jakmile je trouba vyhřátá vyklopíme chleba na plech,vyložený pečícím papírem,chléb potřeme vodou a vkládáme do trouby, po vložení na dno trouby vlejeme trochu vody.. čtvrt hrnku (tím zapaříme troubu) zavřeme a pečeme 10 min. po 10min. otevřeme odvětráme a zase troubu zavřeme,po 10 min. stáhneme teplotu na 200st.C pečeme 20 min, pak je chléb hotov(pozor pokud jsou v troubě 2 chleby musí se prohazovat jinak se jeden z nich spálí),po upečení se chléb opět potře vodou a nechá se schládnout.DOBROU CHUTˇ nezapoměňte, si vždy shovat kvas!.

Kvas

Mouka

Míchání těsta

těsto v ošatce nachystané na kynutí.

kynutí v ošatce v troubě.

vykynutý chleba v ošatce.

vykynutý chléb vyklopený s ošatky na plechu,potřený vodou připravený na pečení.

pečení chleba v troubě.

hotový chléb potřený vodou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
6. 8. 2013, 15:09
Chlebík máte krásny zaujímalo by ma koľko treba dať toho sušeného kvásku a vody
tiež som skúšala ale bol iba pre sliepky



nahlásit
pajdousek
(upraveno)
6. 8. 2013, 12:49
škoda, že když už pečete kváskový chléb používáte i klasické kvasnice.
nahlásit

znamenivah
(upraveno)
6. 8. 2013, 12:57
@pajdousek
tak jak jsem pochopila,kvasnice se musí přidat-kvásek nemá sílu.já teda peču chleby z doma pěstovaného kvasu,takže už kvasnice není potřeba.
nahlásit
mimik
(upraveno)
13. 1. 2013, 17:38
Jituš, tu sklenici jak velkou? A kvasnice používáte čerstvé nebo sušené? Já používám jen čerstvé. Se sušenými nemám zkušenosti. Děkuji
nahlásit
Elinqa
(upraveno)
14. 5. 2011, 18:06
Taky peču kváskový, moc nám chutná, kvásek si dělám... http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=61068
nahlásit

iwis8
(upraveno)
10. 5. 2011, 11:40


nahlásit
itaj
(upraveno)
10. 5. 2011, 20:57
@iwis8
Dobrý den Ivanko Ošatka se dá koupit v potřebách pro pekaře nebo tady na MMB když ,zadáte v domácích potřebách ošatka ale nevím jaká je,nejlepší je ta s těch pekařských potřeb stojí asi tak kolem 90,- a je přírodní né žádný plast.Pěkný večer Jitka K.
nahlásit

Anturka
(upraveno)
10. 5. 2011, 11:52
@iwis8
IVANKO, TADY JSOU OŠATKY: http://www.vitalco.cz/shop/index.php?p=productsMore&iProduct=3&sName=O%9Aatka-ov%E1ln%E1-na-1,2-kg
nahlásit

marcela54
(upraveno)
8. 4. 2011, 14:11
krásný


nahlásit
Lenpod
(upraveno)
8. 4. 2011, 13:52
Vypadají náááádherně

nahlásit
Vera N
(upraveno)
7. 4. 2011, 18:27


nahlásit