(recept
si oblíbilo 78 návštěvníků)
Domácí chleba bez hnětení
Potřebné ingredience
Mouka, sušené droždí, voda, sůl, drcený kmín\ Podle chutí cibulka, ořechy, škvarky, semínka, olivy, bylinky...
Postup přípravy
Chleba je velmi jednoduchý a přípravu, nádobí nenaděláte...
Kyne ale kolem 8 hodin, takže je lepší nechat kynout přes noc a nebo ráno když odcházíte do práce.
- Do mísy nasypeme 3 hrnky hladké mouky (obyč. hrnek 250 ml). Můžete dát i mouku tmavou chlebovou, špaldovou, ale pozor, nelekněte se - těsto vám pak tolik nenakyne jako s normální moukou.
- Přidáme lžičku sušeného droždí (dávám většinou lžičku a půl)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu (dávám i dvě)
Poté podle chuti můžete přidat ořechy, bylinky, semínka... Většinou dávám vlašské ořechy, jsou v něm moc dobré.
- Směs zamícháme a nalijeme 1,5 hrnku vody (raději ať je těsto hustší). Zpracujeme. Nemusíme nijak dlouho míchat, zkrátka ať je vše zamíchané.
Vznikne vám taková nevzhledné těsto (viz foto), které přikryjte utěrkou a nechte kynout.
V původním receptu je napsáno, že těsto kyne 8-12 hodin. Obvykle stačí i 6 hodin (záleží na teple).
Zhruba po 5 hodinách těsto ještě jednou zamíchám a nechám ho ještě tak hodinu (hodinu a půl) kynout.
- Rozehřejte se troubu na 230 °C. A dejte do ní nahřát pekáček i s pokličkou. Minimálně 20 minut ho tam nechte, ať je pořádně horký. Když ho nenahřejete a nebo jen málo, chleba potom nevyklopíte :-)
Až je tedy pekáč pořádně horký a těsto nakynuté, vyklopte ho rovnou do pekáčku. (Těsto vám zasyčí)
Chleba můžete ještě nahoru něčím posypat.
- Peče se 30 minut při 230 °C pod pokličkou. Pak pokličku sundejte a pečte ještě dalších cca 15 minut.
Abych měla kůrku, tak občas potírám chleba slanou vodou. (Ale to není nutné)
Je to vážně moc jednoduché, zkuste! :-)
Kyne ale kolem 8 hodin, takže je lepší nechat kynout přes noc a nebo ráno když odcházíte do práce.
- Do mísy nasypeme 3 hrnky hladké mouky (obyč. hrnek 250 ml). Můžete dát i mouku tmavou chlebovou, špaldovou, ale pozor, nelekněte se - těsto vám pak tolik nenakyne jako s normální moukou.
- Přidáme lžičku sušeného droždí (dávám většinou lžičku a půl)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu (dávám i dvě)
Poté podle chuti můžete přidat ořechy, bylinky, semínka... Většinou dávám vlašské ořechy, jsou v něm moc dobré.
- Směs zamícháme a nalijeme 1,5 hrnku vody (raději ať je těsto hustší). Zpracujeme. Nemusíme nijak dlouho míchat, zkrátka ať je vše zamíchané.
Vznikne vám taková nevzhledné těsto (viz foto), které přikryjte utěrkou a nechte kynout.
V původním receptu je napsáno, že těsto kyne 8-12 hodin. Obvykle stačí i 6 hodin (záleží na teple).
Zhruba po 5 hodinách těsto ještě jednou zamíchám a nechám ho ještě tak hodinu (hodinu a půl) kynout.
- Rozehřejte se troubu na 230 °C. A dejte do ní nahřát pekáček i s pokličkou. Minimálně 20 minut ho tam nechte, ať je pořádně horký. Když ho nenahřejete a nebo jen málo, chleba potom nevyklopíte :-)
Až je tedy pekáč pořádně horký a těsto nakynuté, vyklopte ho rovnou do pekáčku. (Těsto vám zasyčí)
Chleba můžete ještě nahoru něčím posypat.
- Peče se 30 minut při 230 °C pod pokličkou. Pak pokličku sundejte a pečte ještě dalších cca 15 minut.
Abych měla kůrku, tak občas potírám chleba slanou vodou. (Ale to není nutné)
Je to vážně moc jednoduché, zkuste! :-)
Takto zpracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout
Po vykynutí
Hotový chleba
Hotový chleba
Hotový chleba v pekáči
Hotový chleba
Hranatý...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dudidlo
(upraveno)
7. 11. 2013, 11:30
Úžasná záležitost
bobenko
(upraveno)
7. 10. 2013, 10:01
tento chlebík vyskúšam
jjjop
(upraveno)
6. 10. 2013, 13:30
Dobrý den. Mám otázku, pekáček ničím vymazávaté? A lze použít jakýkoliv pekáček?Děkuji.
ZELDA
(upraveno)
20. 10. 2013, 12:57
@jjjop
Dobrý den, vůbec ne Musíte ho jen dát na těch 30 minut do rozpálené trouby, jinak se vám to nevyklopí. Když jsem to dělala poprvé, tak jsem pekáč nechala v troubě jen chvilku ohřát a potom jsem chleba nemohla vyklopit, musela jsem ho odřezat Když budeme těsto dávat do rozpáleného pekáče, tak uslyšíte, že vám zasyčí
laskonka333
(upraveno)
5. 10. 2013, 12:08
velinovaradka
(upraveno)
5. 10. 2013, 11:21
dnes sem pekla poprvé váš chlebík LUXUS všichni sme se olizovali dnešník dnem počínaje chleba už nekupuju
chikita
(upraveno)
26. 7. 2013, 18:58
Přestávám kupovat pečivo,tenhle chleba je luxusní,jsme nadšení
DášaV.
(upraveno)
25. 3. 2013, 16:38
Pavli, už jsem to vychatala. Žitné mouky dávám jen 1 hrnek a chleba je opravdu výborný. Kamarád z pekárny mi říkal, že to chce žitnou mouku namíchat, aby chléb nebyl placka a lepivý na chuť. Takže ještě jednou díky, peču ho často, rodinka je nadšená.
JíťaMachkova
(upraveno)
18. 3. 2013, 18:48
Dnes jsem dělala a výborný Určitě jsem nepekla naposledy
ZELDA
(upraveno)
18. 3. 2013, 18:59
@JíťaMachkova
To jsem moc ráda
koptka
(upraveno)
13. 3. 2013, 8:53
právě jsem dopekla a je výborný děkuji za recept, určitě upeču znovu
ZELDA
(upraveno)
15. 3. 2013, 14:25
@koptka
Nemáte zač, jsem ráda, že Vám chutná
DášaV.
(upraveno)
4. 3. 2013, 17:35
Pavli, chleba je výborný, moc děkujeme za recept. Už jsem pekla 2x z bílé mouky a byl skvělý. Dnes jsem upekla žitný a mám z něj skoro placku. Nevíte, čím to je? Nechce to víc droždí?
ZELDA
(upraveno)
4. 3. 2013, 19:50
@DášaV.
Dáši, i mně to tak dělá... V originálním receptu je to také psané, že pokud to budeme dělat z jiné než obyč. hladké mouky, tak chleba tolik nenakyne a bude hutnější...
peggybundova
(upraveno)
21. 2. 2013, 9:05
Pavli děkuji za bezva recept už jsem pekla podruhé (poprvé jsem nestihla vyfotit) nemám ho tak krásný jako Vy, zapomněla jsem potřít slanou vodou, takže mi praskl, ale výborný http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4318297 mouku jsem dala směs žitné celozrnné jemné, pšeničné celozrnné jemné a špaldové, příště místo špaldové zkusím pohankovou ještě jsem přidala hrst vlašáků a hrst vloček. Moc nám chutná, díky!
ZELDA
(upraveno)
22. 2. 2013, 7:32
@peggybundova
Táni, jsem ráda, že vám chutná Já jsem si taky včera koupila žitnou mouku, tak to zkusím z ní...
Žirafka1
(upraveno)
18. 2. 2013, 10:09
Zrovna včera jsem poprvé tento chleba bez hnětení ochutnala u táty Musím říct,že jsem byla hodně překvapená jak chutí,tak vzhledem Byl tedy pečený pouze z bílé mouky, připomínal mě trošku italskou chabatu. Přemýšlela jsem nad tím,že těsto obohatím o nějakou celozrnnou mouku a jsem ráda,že tu vidím i jeden takový chleba nafocený od Vás Musím ale počítat s tím,že vícezrnný,nebo tmavší chleba méně nakyne a bude určitě hutnější Myslím,že v tomto případě můžu na klasickou pekárnu zapomenout Určitě vyzkouším,děkuji za recept
ZELDA
(upraveno)
19. 2. 2013, 9:55
@Žirafka1
Jasně, vyzkoušejte a dejte pak vědět Taky se chystám ještě vyzkoušet z žitné mouky a nějakých semínek...
Žirafka1
(upraveno)
19. 2. 2013, 14:35
@ZELDA
Když vidím ten Váš krásně upečený chleba na fotografii, je to veliká motivace Určitě napíšu. Mějte se pěkně
lidare
(upraveno)
15. 2. 2013, 21:12
ten je moc pěkně vypečený,musím zkusit
Grazziela-Design
(upraveno)
15. 2. 2013, 20:34
Právě jsem dala kynout, mrknu jen tak mimochodem na mmb a tady je na něj taky recept Dělám ho už dlouho a je fakt luxusní. Akorát dávám trochu míň vody, jinak jsem měla po vykynutí těsto vždycky pořád hrozně "tekutý" a nešlo s ním pracovat. A taky dávám 1/2 normálního droždí. Ale je fakt super
ZELDA
(upraveno)
19. 2. 2013, 9:54
@Grazziela-Design
matonka
(upraveno)
16. 2. 2013, 10:10
Super Recept Chlaba je moc dobrej já mouku dávám žitnou,špaldovou a hladkou a semínka
ZELDA
(upraveno)
19. 2. 2013, 9:54
@matonka
Taky chci vyzkoušet i z žitné mouky a nějakých semínek
anaba
(upraveno)
15. 2. 2013, 18:54
hmm,vypadá moc dobře určitě vyzkouším
nigina
(upraveno)
15. 2. 2013, 17:15
No tak ja to asi idem dnes vyskúšať a ráno ho upečiem. To budú raňajky Už sa na to teším Potom napíšem
ZELDA
(upraveno)
19. 2. 2013, 9:53
@nigina
Tak jak dopadl chleba??
nigina
(upraveno)
14. 3. 2013, 10:39
@ZELDA
Prišla som sa poďakovať Chlieb je výborný a oceňujem hlavne tú jednoduchosť prípravy robila som ho už viackrát Upiekla som ho aj pre kolegov v práci...chválili
ZELDA
(upraveno)
15. 3. 2013, 14:26
@nigina
Jsem moc ráda, že Vám chleba chutná
mazlinka28
(upraveno)
15. 2. 2013, 16:30
Pavli, to vypadá luxusně, určitě vyzkouším můžu se prosím zeptat, z jaké mouky jste ho v tomto receptu dělala Vy?
ZELDA
(upraveno)
15. 2. 2013, 17:09
@mazlinka28
Zuzi, tento je taková směska Chtěla jsem ho udělat jen ze špaldové mouky, ale nevyšla mně, takže je to půl na půl s normální hladkou moukou... Vyzkoušejte, je to vážně jednoduché
Vlasta33
(upraveno)
15. 2. 2013, 15:59