Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 78 návštěvníků)

Domácí chleba bez hnětení

0.0
Domácí chleba bez hnětení

Potřebné ingredience

Mouka, sušené droždí, voda, sůl, drcený kmín\ Podle chutí cibulka, ořechy, škvarky, semínka, olivy, bylinky...

Postup přípravy

Chleba je velmi jednoduchý a přípravu, nádobí nenaděláte...

Kyne ale kolem 8 hodin, takže je lepší nechat kynout přes noc a nebo ráno když odcházíte do práce.

- Do mísy nasypeme 3 hrnky hladké mouky (obyč. hrnek 250 ml). Můžete dát i mouku tmavou chlebovou, špaldovou, ale pozor, nelekněte se - těsto vám pak tolik nenakyne jako s normální moukou.
- Přidáme lžičku sušeného droždí (dávám většinou lžičku a půl)
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu (dávám i dvě)

Poté podle chuti můžete přidat ořechy, bylinky, semínka... Většinou dávám vlašské ořechy, jsou v něm moc dobré.
- Směs zamícháme a nalijeme 1,5 hrnku vody (raději ať je těsto hustší). Zpracujeme. Nemusíme nijak dlouho míchat, zkrátka ať je vše zamíchané.

Vznikne vám taková nevzhledné těsto (viz foto), které přikryjte utěrkou a nechte kynout.

V původním receptu je napsáno, že těsto kyne 8-12 hodin. Obvykle stačí i 6 hodin (záleží na teple).
Zhruba po 5 hodinách těsto ještě jednou zamíchám a nechám ho ještě tak hodinu (hodinu a půl) kynout.

- Rozehřejte se troubu na 230 °C. A dejte do ní nahřát pekáček i s pokličkou. Minimálně 20 minut ho tam nechte, ať je pořádně horký. Když ho nenahřejete a nebo jen málo, chleba potom nevyklopíte :-)

Až je tedy pekáč pořádně horký a těsto nakynuté, vyklopte ho rovnou do pekáčku. (Těsto vám zasyčí)
Chleba můžete ještě nahoru něčím posypat.

- Peče se 30 minut při 230 °C pod pokličkou. Pak pokličku sundejte a pečte ještě dalších cca 15 minut.
Abych měla kůrku, tak občas potírám chleba slanou vodou. (Ale to není nutné)

Je to vážně moc jednoduché, zkuste! :-)

Takto zpracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout

Po vykynutí

Hotový chleba

Hotový chleba

Hotový chleba v pekáči

Hotový chleba

Hranatý...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

dudidlo 7. 11. 2013, 11:30
Úžasná záležitost (Y) (Y) (Y)
bobenko 7. 10. 2013, 10:01
(Y) (Y) tento chlebík vyskúšam
jjjop 6. 10. 2013, 13:30
Dobrý den. Mám otázku, pekáček ničím vymazávaté? A lze použít jakýkoliv pekáček?Děkuji. :-)
ZELDA 20. 10. 2013, 12:57
@jjjop Dobrý den, vůbec ne :) Musíte ho jen dát na těch 30 minut do rozpálené trouby, jinak se vám to nevyklopí. Když jsem to dělala poprvé, tak jsem pekáč nechala v troubě jen chvilku ohřát a potom jsem chleba nemohla vyklopit, musela jsem ho odřezat ,-) Když budeme těsto dávat do rozpáleného pekáče, tak uslyšíte, že vám zasyčí (Y)
laskonka333 5. 10. 2013, 12:08
(dance) (dance) (dance) (dance) (dance) (dance)
velinovaradka 5. 10. 2013, 11:21
dnes sem pekla poprvé váš chlebík LUXUS (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)všichni sme se olizovali (smich) (smich)dnešník dnem počínaje chleba už nekupuju (dance) (dance) (dance)
chikita 26. 7. 2013, 18:58
Přestávám kupovat pečivo,tenhle chleba je luxusní,jsme nadšení (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
DášaV. 25. 3. 2013, 16:38
Pavli, už jsem to vychatala. Žitné mouky dávám jen 1 hrnek a chleba je opravdu výborný. Kamarád z pekárny mi říkal, že to chce žitnou mouku namíchat, aby chléb nebyl placka a lepivý na chuť. Takže ještě jednou díky, peču ho často, rodinka je nadšená. (Y) (clamp) (Y) (clamp)
JíťaMachkova 18. 3. 2013, 18:48
Dnes jsem dělala a výborný (L) (L) (L) (L) (L) (L)Určitě jsem nepekla naposledy (F) (F)
ZELDA 18. 3. 2013, 18:59
@JíťaMachkova To jsem moc ráda (L) (L) (L) (L) (L)
koptka 13. 3. 2013, 8:53
právě jsem dopekla a je výborný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) děkuji za recept, určitě upeču znovu (F)
ZELDA 15. 3. 2013, 14:25
@koptka Nemáte zač, jsem ráda, že Vám chutná (F)
DášaV. 4. 3. 2013, 17:35
Pavli, chleba je výborný, moc děkujeme za recept. Už jsem pekla 2x z bílé mouky a byl skvělý. Dnes jsem upekla žitný a mám z něj skoro placku. Nevíte, čím to je? Nechce to víc droždí?
ZELDA 4. 3. 2013, 19:50
@DášaV. Dáši, i mně to tak dělá... V originálním receptu je to také psané, že pokud to budeme dělat z jiné než obyč. hladké mouky, tak chleba tolik nenakyne a bude hutnější...
peggybundova 21. 2. 2013, 9:05
Pavli děkuji za bezva recept (Y) už jsem pekla podruhé (poprvé jsem nestihla vyfotit) ,-) nemám ho tak krásný jako Vy, zapomněla jsem potřít slanou vodou, takže mi praskl, ale výborný (clamp) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4318297 mouku jsem dala směs žitné celozrnné jemné, pšeničné celozrnné jemné a špaldové, příště místo špaldové zkusím pohankovou *-) ještě jsem přidala hrst vlašáků a hrst vloček. Moc nám chutná, díky! (F)
ZELDA 22. 2. 2013, 7:32
@peggybundova Táni, jsem ráda, že vám chutná :-$ (Y) Já jsem si taky včera koupila žitnou mouku, tak to zkusím z ní... (L) (L)
Žirafka1 18. 2. 2013, 10:09
(flower) Zrovna včera jsem poprvé tento chleba bez hnětení ochutnala u táty (flower) Musím říct,že jsem byla hodně překvapená jak chutí,tak vzhledem :-$ :-$ :-$ Byl tedy pečený pouze z bílé mouky, připomínal mě trošku italskou chabatu. Přemýšlela jsem nad tím,že těsto obohatím o nějakou celozrnnou mouku a jsem ráda,že tu vidím i jeden takový chleba nafocený od Vás (Y) Musím ale počítat s tím,že vícezrnný,nebo tmavší chleba méně nakyne a bude určitě hutnější ,-) Myslím,že v tomto případě můžu na klasickou pekárnu zapomenout ,-) (hello) Určitě vyzkouším,děkuji za recept (L)
ZELDA 19. 2. 2013, 9:55
@Žirafka1 Jasně, vyzkoušejte a dejte pak vědět (Y) (Y) Taky se chystám ještě vyzkoušet z žitné mouky a nějakých semínek... ,-) (L) (L)
Žirafka1 19. 2. 2013, 14:35
@ZELDA :-$ Když vidím ten Váš krásně upečený chleba na fotografii, (Y) (Y) (Y) je to veliká motivace (hello) Určitě napíšu. Mějte se pěkně (flower)
lidare 15. 2. 2013, 21:12
(Y) (Y)ten je moc pěkně vypečený,musím zkusit (clamp) (clamp)
Grazziela-Design 15. 2. 2013, 20:34
Právě jsem dala kynout, mrknu jen tak mimochodem na mmb a tady je na něj taky recept (Y) Dělám ho už dlouho a je fakt luxusní. Akorát dávám trochu míň vody, jinak jsem měla po vykynutí těsto vždycky pořád hrozně "tekutý" a nešlo s ním pracovat. A taky dávám 1/2 normálního droždí. Ale je fakt super
ZELDA 19. 2. 2013, 9:54
@Grazziela-Design (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
matonka (upraveno) 16. 2. 2013, 10:10
Super Recept (Y) Chlaba je moc dobrej já mouku dávám žitnou,špaldovou a hladkou a semínka (Y) (clamp)
ZELDA 19. 2. 2013, 9:54
@matonka Taky chci vyzkoušet i z žitné mouky a nějakých semínek (Y)
anaba 15. 2. 2013, 18:54
hmm,vypadá moc dobře (Y) (Y) (Y)určitě vyzkouším |:o)
nigina 15. 2. 2013, 17:15
No tak ja to asi idem dnes vyskúšať (Y) a ráno ho upečiem. To budú raňajky |:o) |:o) Už sa na to teším :-) Potom napíšem (F) (F) (F)
ZELDA 19. 2. 2013, 9:53
@nigina Tak jak dopadl chleba?? :-) (F) (F)
nigina 14. 3. 2013, 10:39
@ZELDA Prišla som sa poďakovať (F) (F) (F) (L) Chlieb je výborný a oceňujem hlavne tú jednoduchosť prípravy |:o) (Y) robila som ho už viackrát :-) Upiekla som ho aj pre kolegov v práci...chválili :-) (F)
ZELDA 15. 3. 2013, 14:26
@nigina Jsem moc ráda, že Vám chleba chutná (L) (L)
mazlinka28 15. 2. 2013, 16:30
Pavli, to vypadá luxusně, určitě vyzkouším (Y)můžu se prosím zeptat, z jaké mouky jste ho v tomto receptu dělala Vy? (clamp)
ZELDA 15. 2. 2013, 17:09
@mazlinka28 Zuzi, tento je taková směska ,-) Chtěla jsem ho udělat jen ze špaldové mouky, ale nevyšla mně, takže je to půl na půl s normální hladkou moukou... ,-) Vyzkoušejte, je to vážně jednoduché (Y)
Vlasta33 15. 2. 2013, 15:59
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie