Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 69 návštěvníků)

Chleba bez hnětení

0.0
Chleba bez hnětení

Potřebné ingredience

Mouka, sušené droždí, kmín, sůl, voda

Postup přípravy

Pozn.1: chleba kyne 8-12 h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak večer před ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité.\
\
\
\

Pozn.2: ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat mísu, gumovou stěrku, hrnek 250ml, vál, pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (objem cca 2l).\
\
\
\

Pozn.3: jeden chleba vč. energie vychází na 15 Kč. Já peču rovnou z dvojité dávky (cca velikost chleba z obchodu - vejde se akorát do pekáče) nebo rovnou dva malé (sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout).
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme: 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
1 lžička sušeného droždí (na dva chleby rozdělíme na půlku jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky ……..).

Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnky vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou……………..….5 min. práce.
Po 8-12 h vás čeká nakynuté těsto (ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti h, všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se příp. smíříte s drobným neúspěchem ve formě hutnějšího chleba).
Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku 2-4cm tlustou. Necháme 15 minut odpočívat………………….1 min.práce.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“……………0,5 min.práce. Necháme 60 minut zakryté utěrkou odpočívat. Po 30ti minutách si zapneme troubu na 230oC a necháme v ní nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat (já dávám kmín)……..0,5 min.práce.
Pečeme 30 minut při 230oC. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 minut.

DOBROU CHUŤ!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Daspinka 25. 10. 2013, 21:52
Děkuji,povedlo se a chlebík byl vynikající,jen pro 4 dětičky a manžela budu příště dělat dvojnásobnou dávku :-)
Daspinka (upraveno) 13. 11. 2013, 20:00
Prosím, kdo zná nějaký dobrý recept do zapékacích mističek,podělte se.
koblizek63 9. 11. 2013, 9:58
@Daspinka možná už jste si poradila,ale jestli chcete ,mrkněte ke mě do receptů,mám tam fotky jak na to "překládání".Hezké pečení (F)
Fiodorová 20. 10. 2013, 10:16
@Daspinka Leni, testo se na pomoucene desce hnete rukama a udelejte z toho maly bochanek,ktery 1hod.kyne. Pak dle navodu :-)
Fiodorová 8. 10. 2013, 19:27
Chlebik jsem pekla snad tisickrat..... nema chybu!!!!! :-) |:o)
novackova 13. 5. 2013, 21:08
(Y) (Y) (Y) (F) tz jo
gabka74 13. 5. 2013, 20:53
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda by někdo nevěděl jestli by se mouka dala zaměnit za bezlepkovou?Děkuji Gabka (F)
karolima 21. 4. 2013, 8:11
(radost) (radost) k tomuto receptu jsem se dostala cca před měsícem. Chlebík se povedl hned na poprvé a za jiný bychom neměnili. Dokonce jsem už upravila množství použitých surovin - původní už nestačilo. Různě chuť chlebíku obměňuji přidáním mořských řas, zrníček, bylinek - peču z celozrnné mouky |:o) |:o) |:o)
Žirafka1 11. 5. 2013, 21:44
@karolima (Y) :-) (clamp)
Žirafka1 20. 4. 2013, 12:54
(Y) :-) Máte ho krásný............a určitě i tak dobrý (flower) (hello)
Žirafka1 12. 5. 2013, 16:50
@Žirafka1 (Y) :-) (Y) :-) Tak teď jsem dopekla chlebík (clamp) Úžasně křupe a voní (F) Máte pravdu, příště už budu péct asi z dvojité dávky ,-), protože tento bude hned pryč (pl) Tento recept jsem objevila už dříve na netu a dlouho se na něj chystala,ale jak jsem našla fotku (P) :-$ Vašeho chleba zde na MMB,tak mě to nedalo a musela jsem do něj pustit (flower) (hello) Opravdu je recept velice jednoduchý, zvládne ho každý :-)
Sasu 7. 4. 2013, 16:58
...hmm...vypadá dobře.. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie