Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 33 návštěvníků)

Vosí hnízda - světlá oříšková

0.0
Vosí hnízda - světlá oříšková

Potřebné ingredience

50 dětských piškotů + další na dna úlů , 8 dkg mouč. cukru , 8 dkg másla , 8 dkg mletých ořechů , 2 lžíce rumu , 2-3 lžíce mléka - Krém : na 2 žloutky, 5dkg moučkového cukru, 5dkg másla, 1/2 vanilkového cukru a 2 lžíce rumu nebo i víc, jak kdo má rád

Postup přípravy

Piškoty nadrtíme nebo nastrouháme (dělám přes kovový ceník, jde to krásně) přidáme ostatní suroviny, mléka dle potřeby a uhňácáme těsto. Necháme chvíli ztuhnout v lednici a plníme do mouč. cukrem vysypaných formiček, naplníme rumovým krémem nebo vaječným koňakem a přiklopíme piškotem. Můžeme navrch pocákat čokoládou :-)
Ještě bych dodala že nemám důvěru k syrovým žloutkům, proto jsem letos zkoušela dělat krém ze žloutků vařených (poměr jako je v receptu a trochu jsem doředila vaječným koňakem) a dopadlo to báječně :-) k nerozeznání od klasiky, jen je víc rumový, ty vařené žloutky ho do sebe víc natáhnou :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

GingerXX 10. 12. 2009, 17:36
Přeji pěkný večer, chci se zeptat na vaše zkušenosti s rozevíracími formičkami na vosí hnízda - někdo říká, že to stojí za prd, že se hnízda rozpadají a že jen vyklepávací klasika je ideální. Koupila jsem si letos ty rozevírací, protože ty vyklepávací neměli, tak se raději ptám. Jinak s hnízdy počkám do příštího týdne, přijde mi příliš brzy se s nimi dělat, když je to nepečené, aby vydržely (skladuju to na chodbě v bytě v paneláku, nemáme ani balkon ani komoru na společné chodbě, zkrátka nic, kde se netopí). Jinak už teď na formičkách vidím, že dělat z nich i tučňáky nemůžu, viděla jsem jejich fotku a vypadají spíš jako medvídci :-) Díky za odpověď
Dakota 10. 12. 2009, 17:50
@GingerXX Formičky mám obojí a musím přiznat že klasický mi vyhovují líp *-) ty rozevírací musím dělat dost silnou vrstvu těsta, jinak mi praskají :^) nebo je na to nějaký fígl na který jsem nepřišla, měla jsem ty otevírací vloni prvně, třeba to s nima jen neumím ;-) ;-)
GingerXX 11. 12. 2009, 15:07
@Dakota A ještě, ořechů jsem dala méně, jen asi 50g, zbyly mi už jen vlašské a ty já ráda samotné, ale ne v cukroví - jsou na mě moc chuťově výrazné. Na chutě ostatních peču, když se s tím nedělají, nemohou si vybírat :-D Děkuju za recept a za radu ohledně formiček, přeju bezproblémové Vánoce! (santa)
GingerXX 11. 12. 2009, 15:04
@Dakota Tak jsem neodolala a pustila se do nich s předstihem oproti původnímu plánování. Musím říct, že práce s rozevíracími formičkami nebyla tak hrozná, sice to trvalo, než se formička správně vymazala, aby se hnízda nelepila ke stěnám, ale nakonec to šlo od ruky. Jen z těch formiček nevypadají tak hezky jako z těch klasických... Ale líbí se mi, že jsou světlá - u nás do nich všichni dávají kakao, tak aspoň nějaká změna :-)
Dana 00 5. 12. 2009, 20:33
Dáši, tak jsem dnes zahájila vánoční pečení právě vašimi úlky a jsou super. Udělala jsem rovnou ze dvou dávek a budu muset ještě přidělat aspoň jednou tolik - určitě do Vánoc nevydrží, už teď jich je půlka pryč a to jsem je ještě ani neplnila ;-) Díky za výborný recept (hello)
Dana 00 5. 12. 2009, 21:21
@Dana 00 Tak manžel mi je sež...l skoro všechny :-@. Zítra budu muset děla další :-p (smich)
Dakota 10. 12. 2009, 17:28
@Dana 00 ;-)hlavně že chutnají (Y) jste rychlík, já letos ještě nezačala a to jsem si koupila nový formičky a říkala že musím vyrobit nějaký krásnější a nafotit je sem (P) vloni mi je snědli ještě než se stihly nabít baterky do foťáku ;-)
Loba 14. 12. 2008, 19:06
tak jsem zadělala dvojitou dávku..ochutnala těsto a (smich) |:o) (L) hned jsem zase zadělala další dvojitou dávku..nějak mi to ubývá pod rukama (zajic). Jne pro zajímavost pro ostatní:100ks piškotů Tesco mi na váze dělá 135g Dášenko,moc vám děkuji za super chutný receptík a přeji vám i všem holčinám tady krásné (banky) (andel) (stromecek) (pohoda)
s-arka 13. 12. 2008, 5:50
Dášo, moc se mi líbí váš recept a hlavně dovětek ohledně krému z vařených žloutků (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Mohla bych ještě poprosit o jeho postup (L) Taky nemám ráda syrová vejce, tak bych udělala úlky podle vás (Y) Děkuji (L)
Dakota 16. 12. 2008, 8:33
@s-arka Šárko, normálně vyšlehám žloutky (vařené) s cukrem, máslem a rumem, poměr podle receptu a když se mi to zdá moc hustý tak trochu zředím vaječným koňakem nebo mlékem (L) taky se na ně dnes chystám tak potom vložím lepší fotky koupila jsem si letos hezčí formičky :-)
Míšakap 12. 12. 2008, 23:29
Dobrý den Dáši, tak jsem dnes vyzkoušela vosí hnízda podle Vašeho receptu a musím říct, že jsou fakt úžasnýýý (Y) (Y) (Y) Těsto naprosto vynikající a jdou i dobře ven z formičky (clamp) (clamp) (clamp). Dělala jsem ze 3 dávek, protože u nás budou určitě pryč jako první (zajic) (zajic) (zajic) Hezké (banky) (andel) (stromecek) (pohoda) a štastný (novy rok) (silvestr2) (silvestr) Míša
A-nísek 2. 12. 2008, 11:16
Dobrý den,Dáši.HNÍZDA vypadají moc dobře a ráda bych je vyzkoušela (jidlo).Jen piškoty se mě nechcou počítat ;-) nevíte kolik to je dkg?na spodek dám linecká kolečka,tak mě jde o množství do těsta.Díky :-$. (hello)LUCKA
Dakota 2. 12. 2008, 13:15
@A-nísek Tak jsem ty piškoty zkusila zvážit, bylo jich asi 90g (hello) já je zas radši napočítám než abych lezla pro váhu kterou mám chytře uklizenou až vzadu ve skříňce nahoře nad špajzem ;-) ;-) ;-)
bodok 21. 12. 2007, 11:10
Kolik úlků se udělá z jedné dávky? *-) Děkujiii [A]
Dakota 22. 12. 2007, 20:06
@bodok Jééé to nevím většinou mi toho půlku ujedí hned pod rukama (zajic) ;-) ale odhadovala bych to tak na 35 (stromecek) (andel) (hello)
radiluvblud 20. 12. 2007, 22:23
Dobrý večer Dášo (F) ,vosí hnízda jsou úžasná (Y) (Y) (Y).Po dlouhé době jsem našla recept,který nám chutná a hlavně mi jde dobře vyklápět,takže zítra jdu na další várku,dnešní už jsou snězený (zajic) .Hezké vánoce (banky)
Dakota 21. 12. 2007, 8:04
@radiluvblud (L)Jsem ráda že chutnají (Y)taky jich letos mám z trojitý dávky ;-)a pořád mizí, krabice už je zas poloprázdná (zajic) (stromecek) (andel)příjemné a klidné Vánoce (darecek) (stromecek) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie