(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
ŠNECI V ZELÍ ... nakynutí celí :-)))

Potřebné ingredience
balíček kysaného zelí (okapaného) *** 200-300g anglické slaniny (nebo uzeného, šunky apod.) *** lžíce majonézy *** sůl, příp. mletý kmín *** kynuté těsto (podle oblíbeného receptu, příp. kupované. To moje "od oka" je níže v textu)
Postup přípravy
Z kynutého těsta vyválíme pár mm silné placky (z běžné dávky uválíme 2-3 a napečeme z nich 2-3 plechy šneků). Posypeme je zelím, pokrájenou slaninou a případně kořením. Zamotáme je do "štrůdlu" tlustého asi jako rohlík, resp. trochu silnějšího a rukama ho ještě trochu mačkáme (tím se ještě zúží a vytáhne do délky). Roládu krájíme na cca 1cm silné špalíčky / šneky a klademe je na pečícím papírem vyložený plech. Mašlujeme majonézou naředěnou vodou (nebojte se - vždyť je to hlavně žloutek s olejem :-)) ... nebo to pomašlujte klidně jinak, to je na vás :-) a pečeme do zlatova v troubě vyhřáté na 200 (cca 10-15 min). Kdo je zvyklý víc solit, může pomašlované šneky ještě posypat trochou soli.
A ještě to "moje těsto od oka": Z 250ml vlažného mléka, PL cukru, 2 PL hladké mouky a kostky droždí necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho do cca 3 hrnků hladké mouky, přídáme 1 vejce a 2ČL soli. Uhněteme těsto - většinou ho ještě dohušťujeme další moukou (příp. ředíme vlažnou vodou), a necháme ho vzejít. Toť vše :-)
Přiznávám rovnou, že "trochu kradu". Nějaké takové šneky jsem jedla u kamarádky .... a byli skvělí (ona na to teda měla ještě skvělou mísu, kterou párkrát zatočila a bylo uhněteno...ale to je jiné povídání). I když tito jsou "po paměti" a určitě se trochu liší, dík za inspiraci patří jí! Díky Evi :-)))
A ještě to "moje těsto od oka": Z 250ml vlažného mléka, PL cukru, 2 PL hladké mouky a kostky droždí necháme vzejít kvásek. Vlijeme ho do cca 3 hrnků hladké mouky, přídáme 1 vejce a 2ČL soli. Uhněteme těsto - většinou ho ještě dohušťujeme další moukou (příp. ředíme vlažnou vodou), a necháme ho vzejít. Toť vše :-)
Přiznávám rovnou, že "trochu kradu". Nějaké takové šneky jsem jedla u kamarádky .... a byli skvělí (ona na to teda měla ještě skvělou mísu, kterou párkrát zatočila a bylo uhněteno...ale to je jiné povídání). I když tito jsou "po paměti" a určitě se trochu liší, dík za inspiraci patří jí! Díky Evi :-)))

Ještě jim dopřát trošku teplíčka...

... a mňam! Vychladnout většinou nestihnou, ale i pak jsou dobré :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

novackova
(upraveno)
25. 4. 2016, 20:33




nahlásit
jananovazak
(upraveno)
25. 4. 2016, 20:26



nahlásit

Hanka.
(upraveno)
7. 4. 2007, 0:18
Děkuji za skvělý recept
Zadělala jsem z kila mouky tak tu máme šnečků
Přeji pěkné velikonoce Hanka


nahlásit

artep
(upraveno)
5. 5. 2007, 1:18
@Hanka.
jééé, já to našla až teď
Doufám, že se vám šnečí velikonoce vydařily a dalšímu pečení zdar


nahlásit
mirrro
(upraveno)
27. 11. 2006, 15:20
Tak ten recept je výborný. Já jsem to zkoušela i s opravdovými šneky a taky paráda. Koupila jsem je nawww.gourmet1.biz Zatím čau Raduna

nahlásit

artep
(upraveno)
28. 11. 2006, 14:15
@mirrro
tak ted nevim, jestli tím myslíte nacpat šneky do těsta nebo je obložit zelím
Každopádně jsou prý zdraví, já je dokonce jednou jedla (na másle s bylinkami), ale u nás doma by se to asi neujalo



nahlásit

artep
(upraveno)
27. 11. 2006, 1:29
tak musím přidat ještě ABSOLUTNĚ BOŽÍ obměnu - zelí a slaninku nahradit STROUHANOU NIVOU A SEKANÝMI PRAŽENÝMI VLAŠÁKY . To je taky eňo ňůňo ... (a jako zákusek může sloužit sladká variace ze zbytku těsta - posypeme ho také těmi ořechy a místo nivy cukr se skořicí
)) (já jty ořechy pražím pár minut na crisp pánvi v mikrovlnce, ale jde to i v troubě, pod grilem nebo nasucho na pánvičce. Jen trochu, ne aby to ztmavlo - to by mohlo zhořknout) Plánuju vyzkoušet ještě tuňáka a cibulku a špenát s lučinou, dám vědět


nahlásit

kacenka
(upraveno)
25. 10. 2006, 13:23
Nemáte někdo přesný recept na to kynuté těstíčko?? Nevím co to je PL a ČL a kolik té mouky atd.... Plosííím...



nahlásit

artep
(upraveno)
26. 10. 2006, 2:30
@kacenka
Polévková lžíce a Čajová lžička
Jinak "nejrychlejší" kynuté těsto té mé kamarádky je do 250ml vlažné vody rozdrobit kvasnice (1 balíček) a přidat lžičku cukru. Až to vzejde, tak s jedním vajíčkem a trochou soli vmíchat do 200g prosáté mouky a postupně přisypávat dalších 200, nejlépe zase přes sítko. Mouky může být plus mínus trochu jinak, každá se chová různě ... prostě až je těsto takové ... no akorát ke kynutí. Pak vykynout ... a dělat si s ním co chcete
Klidně jde půlka šneků udělat i nasladko - třeba se skořicovým cukrem a ořechama



nahlásit

kacenka
(upraveno)
26. 10. 2006, 7:03
@artep
Děkujíííí za těsto. Jdu na to hned z rána. Ať je nějaká sranda...
nahlásit

artep
(upraveno)
28. 10. 2006, 9:40
@kacenka
tak snad se to podařilo

nahlásit

krei
(upraveno)
22. 9. 2006, 2:23
Díky za superdobrý recept. Pro mé mlsouny jsem musela vynechat zelí, tak jsem jim slaninku posypala strouhaným eidamem - málem na mne ani nezbylo. To byla bašta. I návštěva si odvezla recept ...




nahlásit

artep
(upraveno)
24. 10. 2006, 23:44
@krei
tak to jsem ráda. Já mám už od kamarádky evičky další bomba recepty.... ale ne zatím čas to vložit
nicméně například její "fantastický pizza chleba" ... mňamka na entou! ten někdy příště

nahlásit

milu
(upraveno)
1. 8. 2006, 20:51
Tak to byla trefa.Musím říct,že se olizují ještě teď.
Tři plechy a bude po nich.Výtečná mňaminka.Díky za receptík Petro.
Milu.




nahlásit

artep
(upraveno)
1. 8. 2006, 23:40
@milu
tak to jsem ráda
Taky toho mívám z té dávky tři plechy.... a dvoudenní jsem ještě nikdy nejedla



nahlásit

milu
(upraveno)
1. 8. 2006, 17:44
Tak Petro,jdu na to.Připravím to k večeři a pak písnu co tomu říkali.
Milu

nahlásit
modroocka
(upraveno)
24. 7. 2006, 20:13
Neco takoveho delame se slaninou, kecupem a posypat stouhanym syrem.. mnamka

nahlásit

artep
(upraveno)
31. 7. 2006, 23:35
@modroocka
tak to zas vyzkouším já - taková variace na pizzu by naše holčičky mohla oslovit
Chystám se také na nivu a špenát, uvidíme


nahlásit

mohos
(upraveno)
31. 7. 2006, 23:47
@artep
Peťo, přesně špenát a nivu milujeme my - mám to někde v receptech jako pizzu... prcek ji baští o 106
nahlásit

artep
(upraveno)
1. 8. 2006, 17:02
@mohos
já tak dělám takový závin
nebo špenát a lučinu, mňam !
a jídla podobné chuti jsou těmi z mála, do nichž nemusím naše holčičky nutit
což se o mnohých zdravějších říct nedá... takové noky s nivovou omáčkou nebo špenátovou.... to je sázka na jistotu





nahlásit

mohos
(upraveno)
1. 8. 2006, 22:48
@artep
Peťo, dík za tip na lučinu! To mě nenapadlo. A gnocchi s nivovou omáčkou - to je také velký favorit našeho malého!
(ale i nás dospělých
)


nahlásit

artep
(upraveno)
24. 10. 2006, 23:41
@mohos
jo jo, náš favorit je to taky... a fantasticky to už umí udělat i taťka
když nejsem večer doma, je to často na repertoáru jako večeře - pěkně osmahnutá kuřecí prsíčka na kousky, niva, smetana.... a šup s tím k nokům
mňam ! jinak niva se smetanou je boží i k haluškám, vřele doporučuju







nahlásit

Magdik
(upraveno)
24. 7. 2006, 9:16
Tak to vypadá super, určitě vyzkouším, i to mašlování majonézou
. Kdysi jsem je zkoušela z listového těsta, ale nebylo to ono... K tomu zelí to chce asi kynuté těsto. Díky za receptík
. Magda


nahlásit

artep
(upraveno)
25. 12. 2006, 21:06
@Magdik
to majonézové mašlování funguje na cokoliv (slaného i sladkého), takže pokud si děláte např. sami silvestrovské chlebíčky i slané k vínu, lze to ideálně skombinovat
))

nahlásit

artep
(upraveno)
24. 7. 2006, 20:51
@Magdik
tak ať se vám to povede
To majonézové mašlování je takový můj "z nouze ctnost" patent - ale už osvědčený
Navíc se tak dá účelně "vypláchnout" vyjedená sklenička



nahlásit