Zobrazit přihlášovací formulář

Medvědí tlapky s karobem

0.0
Medvědí tlapky s karobem

Potřebné ingredience

Ingredience: * 160 g jemné celozrnné pšeničné špaldové mouky * 100 g mletých vlašských ořechů * 1 rovná lžička mleté skořice BIO * ½ lžičky mletého hřebíčku * ½ lžičky mletého nového koření * 15 g karobu (svatojánský chléb) * 40 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ * 40 g medu * 1 vejce * 50 g panenského slunečnicového oleje * 4–5 kapek citrónového aromatického oleje „Just“ * namixovaný vanilkový cukr „light“ (fruktóza s vanilkou) na obalení * rostlinný tuk „Blesk“ na vymaštění formiček

Postup přípravy

Jako kvalitní náhradu kakaa, které může obsahovat tropické plísně, jsem použila pro barvu mletý svatojánský chléb. Můžete zvolit tmavý nebo světlý, oba budou ve výsledku chutnat „čokoládově“.
Místo dávky bílého cukru použijeme sušený ovesný nápoj a tlapičky mírně dosladíme medem.

Při přípravě mnoha cukroví se mi osvědčuje začínat ne na vále, ale v hlubší misce.
Všechny sypké ingredience dobře v míse promícháme, včetně přídavku koření, a teprve potom přidáme tekuté složky, slunečnicový olej, med a vajíčko. Nakonec těsto přivoníme aromatickým citrónovým olejem.

V míse těsto vařečkou zčásti uhněteme a pak vyklopíme na vál, kde ho rukama propracujeme. Odpočívat jsem ho nenechávala, spíš z nedostatku času. Možná by se to chvíli hodilo, ale při další přípravě jsem nezaznamenala problémy, i když jsem tento krok vynechala.

Do vymaštěných formiček vtiskujeme kousky těsta a pak již jen dáme péci.

Vhodná teplota se pohybuje někde mezi 160–180°C a čas zhruba 15–18 minut v závislosti na teplotě. Doporučuji pohlídat a testovat jeden ověřovací vzorek cca po 10 minutách vyklepnutím, rozlomením a prohlédnutím vnitřní struktury pečiva.

Cukroví je tmavé a změna zabarvení není viditelná. Kontrolovat upečení lze i dotykem a lehkým přitlačením nebo píchnutím dřevěnou špejlí.

Horké upečené tlapky vyklepneme z formiček, naskládáme na papír a posypeme přes sítko namixovaným vanilkovým cukrem „light“ ze zdravé výživy nebo jen mixovanou fruktózou.

Kdo chce mít cukroví ještě více dietnější, posype tlapky sušeným ovesným nápojem. Vizuální dojem bude stejný, ale je nutné počítat se snížením sladkosti. To je potřeba vyzkoušet a ochutnat, jak komu vyhovuje.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie