Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Ořechové hvězdičky (bezlepkové)

0.0
Ořechové hvězdičky (bezlepkové)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 210g mletých vlašských ořechů, 210g moučkového cukru (a další na podsypávání), 1 celé vejce a 1 žloutek, NA POLEVU: 1 bílek, 50g moučkového cukru, špetka soli, NA OZDOBU: celé, sekané nebo mleté vlašské ořechy NEBO strouhaná hořká čokoláda

Postup přípravy

Těsto je dobré připravit si předem, protože mu hodně prospívá delší odležení. Určitě alespoň 24 hodin, ale klidně ho zapomeňte v lednici i dva nebo tři dny, než se dáte do jeho zpracovávání. Čerstvě připravené těsto se sice zpracovat dá, ale bude se při rozvalování hodně lepit a při vykrajování trhat.

1/ Příprava těsta: V míse smíchat mleté vlašské ořechy, moučkový cukr, celé vejce a žloutek navíc a nejdříve pomocí vařečky a později rukama zpracovat na kompaktní těsto. (Bude se pořád lepit.) Hotové těsto zabalit do potravinové fólie a uložit alespoň na 24 hodin do chladu odpočinout. (Zbylý bílek si v uzavřené nádobě uložit do lednice, bude se hodit na polevu.)
2/ Příprava polevy: Bílek se špetkou soli ušlehat dotuha, pak postupně přidávat a zašlehávat moučkový cukr, až se vytvoří tuhá hmota držící tvary. (Jako na pusinky.)
3/ Troubu předehřát na 170°C, plech vyložit pečícím papírem.
4/ Odleželé těsto rozdělit na dva díly (z každého bude cukroví zhruba na jeden plech), vál si posypat moučkovým cukrem. Těsto rozválet na placku o tloušťce asi 3mm (průběžně po několika tazích válečkem vždy posypat troškou moučkového cukru) a vykrájet tvary. (Tradiční jsou hvězdičky, ale kompaktní tvary jako např. kolečka jsou samozřejmě jednodušší.) Tvary přenést na plech vyložený pečícím papírem.
5/ Na každý vykrojený tvar do jeho středu lžičkou nanést trochu polevu a do ní posadit celý kus ořechu nebo ji posypat ořechy sekanými či strouhanými nebo ji posypat strouhanou čokoládou.
6/ Dát péct na cca 12-15 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

rybickarybka 18. 12. 2011, 20:18
zajímavé! (clamp)
horama 18. 12. 2011, 23:23
@rybickarybka Kromě chuti je nezanedbatelná skutečnost, že je to BEZLEPKOVÉ. Osobně mám nejradši variantu se zdobením kusy celých ořechů, ale letošní vánoce se nesou ve znamení potíží se zuby, tak ořechy jsou ve všem jenom mleté a zdobení je alternativní - strouhanou hořkou čokoládou.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie